Tidernas största VM
Going for gold

Tidernas största VM

Mer håll i boll och lite mindre rock’n’roll. Det är vad som ­gäller­ för de svenska damerna när ­tidernas största VM drar igång i Kanada i juni. Och det blir tufft direkt i dödens grupp – me...

27 maj 2015

Mer håll i boll och lite mindre rock’n’roll. Det är vad som ­gäller­ för de svenska damerna när ­tidernas största VM drar igång i Kanada i juni. Och det blir tufft direkt i dödens grupp – men förbundskapten Pia Sundhage vill bara att äventyret ska börja!

Nyligen presenterades den svenska VM-truppen av förbundskapten Pia Sundhage, och då meddelades bland annat att höftskadade Lisa Dahlkvist är med, en chansning förstås, men hon har så mycket erfarenhet att hon behövs.

– Det finns inga lätta poäng i den här gruppen, säger Pia Sundhage.

Turneringen kommer att spelas på konstgräs, något som också diskuterats flitigt och som Pia Sundhage haft synpunkter på.

– Men det viktigaste är att vi får bra underlag och FIFA har lovat oss det bästa. Jag hoppas att det snabba konstgräset ska bidra till att publiken får se en snabb och offensiv fotboll, säger hon.

Hon tror också att det snabba underlaget kan gynna snabba och tekniskt skickliga lag, som till exempel det japanska. Sommarens VM-turnering blir också den största VM-turneringen för damer när man utökar antalet lag från 16 till 24.

Tack vare att damfotbollen växer och utvecklas så ser Pia Sundhage också att det är fler lag än tidigare som har chansen att vinna turneringen.

– För mig är USA favoriter, men dit måste man också räkna Tyskland, Japan och vi i det svenska laget som också vill vara med och spela om medaljerna. Sedan får man inte glömma hemmanationen Kanada med det stöd de kommer få av publiken.

Sverige har också nyvunna erfarenheter av den blivande hemmanationen. De avslutade säsongen 2014 med två träningsmatcher i Los Angeles mot just Kanada. Det blev förlust med 1–0 i den första och oavgjort, 1–1, i den andra.

– I den andra matchen testade vi flera nya spelare och under dessa två landskamper debuterade fyra spelare. Det är viktigt för oss med nya unga spelare som tar klivet in i laget. Inte minst för att de tillför ny energi till laget.

Ett stort mästerskap betyder mycket för intresset kring damfotbollen. De flesta minns nog fotbollsfesten 2013 när Sverige arrangerade EM, en turnering som gav Sverige brons och landet fotbollsfeber.

Hur festligt 2014 varit för det svenska landslaget beror lite på hur man ser det. Tittar man på VM-kvaltabellen så är det svårt att inte vara nöjd. Här gick Sverige obesegrat genom gruppen och släppte bara in ett mål på tio matcher. Väljer man istället att titta på träningsmatcherna så har det gått lite knackigare. För även om säsongen började med två raka segrar i Algarve cup, där man bland annat slog stornationen USA, så har man under året också förlorat mot lag som Japan, England, Island och Tyskland. Förlusten och inställningen i matchen mot England är den som hon tycks ha svårast att smälta.

– Samtidigt hade det varit värre om vi vunnit träningsmatcher och haft problem i tävlingsmatcherna. Då hade vi inte suttit här och pratat om sommarens VM, säger Pia Sundhage och skrattar.

Men det finns de som oroar sig för att Sverige spelat bra mot sämre motstånd i kvalet, men har haft svårt att slå lag som är bättre än Sverige på papperet.

– Vi delar inte riktigt den analysen och det är inte heller något som spelarna tänker på. I båda förlustmatcherna mot Japan och Tyskland har vi stunder när vi spelar riktigt bra. Nu har vi också chansen redan i vinter, i Algarve cup, att visa att det inte stämmer. Jag anser mer att det handlar om att vi har testat ett nytt spelsystem, och att det tar lite tid att få det att fungera fullt ut.

I EM 2013 spelade Sverige rena rock’n’roll-fotbollen. Det var full fart framåt med spelare som Lotta Schelin och Josefin Öqvist. Den var framgångsrik då, men när landslagsledningen satte sig ner för att titta fram mot VM så såg man att den spelstilen inte skulle hålla.

– Det är lite för enkelt och på snabbt konstgräs är risken stor att bollen bara rinner ut över kortlinjen när man slår långbollar.

Nu spelar man 4-1-3-2, och lite förenklat kan man säga att den nya spelstilen handlar om att fler ska vara med i anfallet och att man ska våga hålla i bollen när man befinner sig i anfall. Det handlar om tålamod.

Förberedelserna inför VM blir inte heller som inför EM på hemmaplan. Då hade man mer tid att träna ihop.

– Att få gott om tid tillsammans är en framgångsfaktor, och då har länder som USA och Kanada det betydligt bättre förspänt än vi. Klart jag önskar att vi fick mer tid tillsammans, men klubbarna vill inte släppa dem.

Sverige har hamnat i samma grupp som USA, Nigeria och Australien. Det finns inga lätta matcher i det som redan kallas dödens grupp. Nigeria är ett tufft spelande lag med stora individuella kvaliteter medan Australien är ett ungt och välorganiserat lag.

– USA är ju väldigt tufft, men tittar man tillbaka så kan man se att det ofta gått bra för Sverige när vi har mött USA redan i gruppspelet.

Hon ser också att utvecklingen med fler lag i VM är bra för damfotbollen. Visst finns det risk att det kan bli stora siffror i några matcher, men det här kommer att öka intresset för turneringen i fler länder.

Den 6 juni startar VM med öppningsmatchen mellan Kanada och Kina och det märks att Pia Sundhage ser fram emot att äventyret ska börja.

– Jag har faktiskt världens roligaste jobb. Så är det

Andra 'Going for gold' inlägg