7 recept på nyttiga smoothies
Livsstilsguider

7 recept på nyttiga smoothies

Massa energi och nyttigheter när kroppen behöver en energiboost av bra och hälsosamma ingredienser.

Energiboosta med smoothie

Alla barn, och vuxnas favoritmellis! Smoothien beskrivs ofta som det perfekta mellanmålet, eller den nyttigare versionen av en god milkshake. Du får i dig många bra vitaminer och näringsämnen och innehållet är lätt att variera efter både smak och behov. Behöver man bara ett snabbt mellanmål innan träningen går en smoothie snabbt att slänga ihop, men det går ju även att lyxa till det om man vill ha det där lilla extra. 

Recept på smoothie 

På picknicken, till jobbet, innan träningen, kickstartsfrukost eller som middag - det finns många bra tillfällen att ta en smoothie Massa energi och nyttigheter när kroppen behöver  en energiboost av bra och hälsosamma ingredienser. Här kommer ett gäng recept att inspireras av, välj vilken koncistens du vill ha, smoothie bowl eller juice går precis lika bra.

Passionssmoothie

2 passionsfrukter
1 banan
1 dl fryst mango
1 dl apelsinjuice

Mixa alla ingridienser, addera mer banan om du vill ha en tjockare konsistens och mer apelsin om du vill ha en mer juiceliknande smoothie. 

Jordgubb-banan-blåbär

1 fryst banan
0,5 dl blåbär
1 dl hallon
6-7 jordgubbar
1 dl valfri mjölk
Valfri topping

Mixa alla ingredienser så att smoothien får den konsistens du önskar. Häll upp i ett glas eller gör en smoothie bowl och häll upp i en djup skål och toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Choklad-banan-smoothie

2 bananer
2,5 dl havre- eller mandelmjölk
1 msk jordnötssmör
2 msk kako

Mixa bananer, mjölk och jordnötssmör, tillsätt kako och smaka av! Tillsätt eventuellt mer kako eller jordnötssmör om du vill ha en mer intensiv smak. Dekorera med några jordnötter eller pudra över lite kako. 

Mangosmoothie

1,5 dl fryst mango
1 dl valfri yoghurt eller kvarg
Ev mjölk
Valfri topping

Mixa alla ingredienser, addera eventuellt lite mjölk om du vill ha en lösare smoothie. Häll upp i ett glas med sugrör eller gör din smoothie lite tjockare om du vill äta den ur en skål istället. Toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Hallonsmoothie

2 dl frysta hallon
vaniljyoghurt eller vaniljkvarg
Valfri topping

Mixa alla ingredienser så att smoothien får en tjock konsistens. Häll upp i en djup skål och toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Grön supersmoothie eller juice

2 kiwi
1 dl spenat
1 avokado
1 dl yoghurt
Lime och riven ingefära efter smak

Mixa de fyra översta ingridienserna och avsluta med limejuice och riven ingefära efter smak och koncistensönskemål. Kom ihåg att ingefäran blir mer intensiv efter ett par timmar så gör den lite svagare om du ska ha den med dig. 

Kaffesmoothie

2 dl havredryck
1 banan
1,5 dl starkt kallt kaffe
1 tsk mortlad kardemumma
0,5 dl havregryn

Mixa alla ingridienser och häll upp en shaker eller ett glas. Ta inte all havredryck med en gång så du kan välja hur tjock smoothie du ska ha när du har mixat färdigt. 

Smoothietips

  • Förvara smoothien i en termos i en kylbag så håller den sig kall ett par timmar.
  • Addera frysta bär som får fungera som isbitar innan du går hemmifrån.
  • Testa dig fram med frukter och grönsaker du tycker om.
  • Ta med torra toppings, t.ex. nötter, frön eller müsli om du vill göra dina smoothies snygga oavsett var du är.
  • Gör en smoothiebowl (smoothie upphälld i en skål) och dekorera med mängder av frukt och bär.

 

Addera extra nyttigheter!

Två otippade ingridienser du kan addera för att maxa din smoothie är kiwibär och rödbeta. Dekorera med kiwibäret och njut av den koncentrerade kiwismaken och gör rödbetorna till juice och addera i din smoothie - färgglatt, nyttigt och gott!

Nytt superbär: Kiwibär

Minikiwi, kiwibär eller kiwai - eller krusbärsaktinidia som det heter egentligen – kärt barn har många namn. Detta är hur som helst en ny liten vän inom kategorin superfoods som fångat vår uppmärksamhet. Och vi spår en riktig succé! Bäret är, som dess smeknamn antyder, en nära släkting till mer välkända kusinen kiwin, men förstås i avsevärt mindre format.

Bäret ser på insidan ut precis som en kiwi, medan utsidan påminner om en oliv eller vindruva. Bäret saknar också kiwins ludna skal. Smaken ska också den vara lik en kiwi, fast mer koncentrerad. Mumma för alla kiwilovers alltså!

C-vitaminer, antioxidanter och fibrer

Hälsofördelarna med bäret påminner också om kiwins. De är sprängfulla av C-vitaminer och antioxidanter. Även en hög halt av fibrer bäret mer attraktivt ur hälsosynpunkt. Som en hårlös och koncentrerad version av kiwin utgör kiwibäret alltså ett trevligt och näringsrikt mellanmål. Perfekt att ha i fruktsalladen eller smoothien. Vill man få tag på det lilla bäret får man dock vara lite uppmärksam då den endast är i säsong från slutet av augusti till mitten av november. 

Rödbetor är bra för träningen

Sportdrycker och näringstillskott i all ära. Rödbetor har en dokumenterat prestationshöjande effekt, helt utan tillsatser. Löpare har bevisat det, dykare har bevisat det och slutligen har forskningen bevisat det. Rödbetor höjer resultaten i uthållighetsidrott. Genom att äta eller dricka rödbetor/rödbetsjuice 90-180 minuter före ett konditionspass så kan du höja dina resultat.

Minskar syrebehovet

Rödbetor innehåller höga nivåer av ämnet nitrat. När nitratet kommer i kontakt med saliven så omvandlas det till nitrit, som i sin tur omvandlas till kväveoxid. Krångligt? Det viktiga är att kväveoxid utvidgar blodkärlen och minskar cellernas syreförbrukning. En kombination som gör att idrottaren orkar mer på samma mängd syre.

Flera studier har undersökt vilken mängd rödbetor som ger ett optimalt resultat. Det visade sig att äta eller dricka en daglig portion av två – tre stora rödbetor var bäst. Hälsokost- och träningsbutiker har ett brett sortiment av juiceer, tillskott och koncentrat för idrottsutövare, men sanningen är att det går minst lika bra att pressa egen juice. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg