Nyttiga tips efter träningen
Livsstil

Nyttiga tips efter träningen

Det är lätt att missa i kosten när man lägger mycket tid på träningen. Här är några matnyttiga tips till hur du bör tänka gällande kost.

Tips för att äta mer nyttigt och få ut mer av träningen

Det är lätt att missa i kosten när man lägger mycket tid på träningen. Här är några matnyttiga tips till hur du bör tänka gällande kost efter träning.

Du kastar i dig protein

Det verkar finnas en myt i samhället om att man ska trycka i sig protein efter träning för att få starkare muskler. Det stämmer inte. Så länge ditt dagliga proteinintag är som det ska, det vill säga 46 gram för kvinnor och 56 för män, så behöver du inte mer än så. Åtminstone om man ska tro det amerikanska National Academy of Medicine.

Du dricker alkohol

Ett par glas vin på kvällen kan du väl ändå unna dig? Du har ju trots allt gett dig iväg till gymmet eller till löpspåret tidigare under dagen. Nej, det kan sabba musklernas återuppbyggnad och återhämtningen. Det visar en undersökning i PLOS One. Men lugn, det finns en bra nyhet också. Ett glas vin eller en öl förstör ingenting, enligt studien.

Du käkar för mycket onyttigt

Bara för att du tränar så kan du inte käka vad som helst. Vi har alla väl tänkt att ”äsch, jag tränade ju igår. Då kan jag unna mig en efterrätt idag”. Men forskning visar att maten spelar större roll än träning när det kommer till att gå ner i vikt. Det är, så klart, okej att käka lite mer och godare än vanligt ibland. Men det kan vara en god idé att försöka låta bli att tänka att ”träning = ohälsosammare mat”

Du dricker för lite vatten

Löpare tenderar att underskatta mängden vatten kroppen svettas med 50 procent, enligt forskning från International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism. Även en lätt träning där du knappt känner av att du svettas kan leda till att du blir lätt uttorkad. Så passa på att drick ordentligt efter passet!

Du planerar dåligt

Du kommer hem efter ett hårt pass, är hungrig som attan och öppnar kylskåpet. Det är då du är som sämst på att välja vad du ska äta. Våra hjärnor är programmerade att begära kalori- och energirik mat när vi är hungriga, det visar en studie från Cornell University. Det här leder till att man ofta väljer ett ohälsosamt alternativ. Så ett tips är att handla innan du går och tränar. Källa: Runner’s world.


 

Få koll på din kost

Vad är egentligen bra mat och vilka råvaror bör man lägga lite mer krut på? Näringsfysiologen Kristina Andersson vet – hon är ett av de absolut tyngsta namnen inom kost och hälsa. Nu finns hennes bok Eat Clean - kokboken ute i bokhandeln. 

Har man ingen egen mångårig utbildning och erfarenhet inom näringslära, kan det kännas som en omöjlig uppgift att veta vad som faktiskt är bra för kroppen. Vill du ge dig själv de bästa förutsättningarna för en stark, pigg, frisk kropp som håller länge? Eat Clean - kokboken (Tukan Förlag) är en lättförståelig bok som reder ut vad bra mat verkligen är för något. Med argument och fakta för bättre kostval guidas du igenom denna djungel av råvaror och dess innehåll.

Det är dessutom inte Kristinas första bok i ämnet, utan är en uppföljare till Eat Clean - mer näring och mindre skräp. Den nya boken har mer fokus på konkreta råd i form av recept än sin föregångare. Idén är att inspirera läsaren att välja att laga bra mat med mycket näring, och på så vis hjälpa till att stärka immunförsvaret och öka prestationsförmågan. Låter det som något för dig? Vi bjuder på ett smakprov från boken:

Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter

Till mager fisk eller kött passar det extra bra att ha nötter och frön som topping för att balansera upp fettet, tillföra mer näring och få mer mättnad.

(4 portioner)
400 g färsk brysselkål
600 g rödbetor (eller andra rotfrukter)
ca 4 msk olivolja
salt och peppar 500–600 g torskrygg ev. smör
100 g grönkål
1 msk citronsaft
80 g hasselnötter 200 g rödkål
1 granatäpple flingsalt

Gör så här:

  1. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten om de är stora. Spar några till salladen. Skär rödbetorna i bitar.
  2. Lägg rödbetor och brysselkål i en ugnsform och ringla över lite av oljan. Ugnsrosta i 175–200 grader i ca 30 minuter (tills de blir mjuka).
  3. Salta och peppra torsken och låt den gå med i ugnen de sista 5–10 minuterna. Bryn ev. fisken i lite smör innan du sätter in den i ugnen.
  4. Riv grönkålen i mindre bitar, ringla över olja och citronsaft och massera in i grönkålen.
  5. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna i någon minut.
  6. Strimla rödkålen och resten av den råa brysselkålen. Varva grönkål, rödkål, brysselkål och rödbetor i en skål. Toppa med hasselnötter, granatäppelkärnor och flingsalt. Ringla ev. över lite mer olja. Servera med torskryggen.

Tips: Rå kål kan bli lite mycket för magen. Om du wokar kålen lätt blir den snällare.

Andra 'Livsstil' inlägg