Härligt härligt, men farligt farligt
Livsstil

Härligt härligt, men farligt farligt

Att socker är onyttigt är det väl ingen som har missat. Men riktigt hur onyttigt är det få som har koll på...

Minska sockerberoendet, bättre hälsa och gå ner i vikt

Att socker är onyttigt är det väl ingen som har missat. Men riktigt hur onyttigt är det få som har koll på.  Filippa Salomonsson vill minska det utbredda socker­beroendet – för att få folk att må och prestera bättre.

Komma ur ett sockerberoende

Filippa Salomonsson flyttade som sjuåring med föräldrarna från Kungsbacka till New York. En plats där hennes sötsug kunde utvecklas till ett gravt sockerberoende, något som hon åtminstone i efterhand förstår påverkade såväl kroppsfunktioner som humör.

– Visst är det som en drog. Den gör att du förlorar kontroll över din hälsa, och det krävs väldigt mycket för att du ska komma ur ett sockerberoende, säger hon.

Det går som regel alldeles utmärkt att leva ett fullt normalt liv när man överdoserar socker, men man får antagligen lära sig att tåla sådant som magbesvär, humörsvängningar och att orken kommer och går som i en berg- och dalbana.

– Under high school och college tränade jag rodd – åtta­manna-båtar – på hög nivå, och det fungerade ju trots mina hemska matvanor. Men jag önskar att jag hade kunnat det jag kan nu om mat vid den tiden – så otroligt mycket lättare och roligare det hade varit med rodden!

Ser hälsa som en helhet

Hon bor sedan två år tillbaka i Stockholm och arbetar i första hand som holistisk hälsocoach åt kvinnor.

– Jag har valt att använda mig av den titeln för att det speglar att jag ser hälsa som en helhet. Det handlar om välmående, och då är mat och träning två av de verktyg man kan använda. Jag blandar även in exempelvis mindfulness när jag coachar.

Sockerdetox

Åter till sockret, som åter är högaktuellt för henne trots att hon fått kontroll över sitt eget beroende för ett antal år sedan: hennes bok Sockerdetox ligger nämligen på diskarna i bokhandeln. I boken finns bland annat noggranna genomgångar av socker är, var det finns och vad det gör med våra kroppar. Det senare är ingen munter läsning, för där räknar hon upp sådant som att sockret kan försämra immunsystemet, skapa inflammation, orsaka övervikt, skapa obalans i tarmen samt försämra sömnen och sexlusten. Bland mycket annat. Ingen oskyldig drog alltså. 

Smoothien ger direkt näring

Men givetvis är det inte enbart en massa varningar i boken, utan hon kommer också med råd om hur man bryter sitt beroende och vilken mat man kan ersätta den sockerstinna kosten med.

– För mig har det alltid passat bra att dricka frukt och grönt för att få i mig så mycket som behövs – vilket är nio portioner frukt eller grönt per dag! I en smoothie kan du få direkt näring, speciellt när du dricker den inom tio minuter efter den är gjord.

Hon använder grönkål och spenat som basingredienser och lägger ofta ner avokado eller banan för att göra en smoothie lite tjockare.

– Min utgångspunkt brukar vara 75 procent grönsaker och 25 procent frukt. Jag använder ofta vanligt vatten för att justera konsistensen, men när du tränar regelbundet är kokosvatten bra. Det innehåller elektrolyter som gör att kroppen har lättare att återställa vätskebalansen. Om du vill öka proteininnehållet kan du tillsätta exempelvis som mandelmjölk.

Vid det här laget inser hon att hon låter som en fanatiker och säger leende:

– Jag tror på en balanserad livsstil. Det är klart att du ska kunna ta en bulle nån gång ibland! 

Juice - Juicy Green Boost

Gröna juicer och smoothies är bland det bästa du kan konsumera! Du märker snabbt kroppens positiva reaktioner. När du dricker grönt fungerar tarmarna bättre, energin ökar och huden lyser. Hela systemet får en kloro­fyllboost samt en lång lista med vitaminer och mineraler som hjälper till att täcka det dagliga behovet. Om du har svårt att dricka grönsaker utan frukt, testa att tillsätta extra citron och ingefära i receptet.

Till en portion:

 • 250 g spenat
 • 250 g grönkål
 • 1 skalad morot
 • 1 selleristjälk
 • 1 gurka
 • 1 citron, skalad
 • 3 cm skalad ingefära

Skölj och skär upp alla grönsaker. Pressa ner i juicemaskinen. Tips! Gör en smoothie om du inte har en juicemaskin hemma. 

Müsli med protein utan socker

Det här är den perfekta snabbfrukosten on the go! Det kan även fungera som mellanmål på jobbet. Det är enkelt att hälla upp krämig yoghurt i ett glas och sedan strö på den här knapriga mixen. 

Till cirka tio portioner:

 • 2 msk kokosolja
 • 4 dl kokosflingor
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 2 1/2 dl sötmandlar
 • 2 1/2 dl valnötter
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk oraffinerat salt
 • 1 1/2 dl grekisk eller rysk yoghurt/portion
 • 1 tsk krossade linfrön (valfritt)/portion

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 125°.
 2. Blanda kokosolja samt alla torra ingredienser förutom linfrön i en bunke. Bred ut över en plåt med bakplåtspapper.
 3. Grädda i 20 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Skor, jackor och träningskläder på Intersport

För dig som vill börja träna mer, starta nya rutiner och bli mer hälsosam är Intersport butiken att besöka. Gå loss och shoppa online eller kom in till någon av våra butiker för att få tips och råd. För en mer aktiv vardag kanske du behöver ett par bra löparskor eller walkingskor, funktionella och snygga träningskläder eller en regnjacka för att minska ursäkterna att skippa promenaden på grund av regnet.  

Andra 'Livsstil' inlägg