Hemgjorda hälsodrycker
Livsstil

Hemgjorda hälsodrycker

Här får du några tips på hur du kan pigga på dig med träning, nyttig mat och smoothies.

Nyttig mat, smoothies och träningstips

Anna Ottosson är ”gammal” långdistanslöpare – att springa tre timmar på asfalt en söndag var standard för henne tidigare – och hon har blivit allt mer intresserad av näringstillskott för att förbättra prestationsförmåga. Här bjuder hon på två recept ur sin nya bok Hälsodrycker som kan passa den som vill blanda sin egen träningsdryck.

Smoothie före träning

”Run Forrest, Run”
Citron och grönt äpple balanserar upp den jordiga rödbetan i den här smarriga rödbetsjuicen. Den hjälper dig att ha lätthet och driv i steget, och att båda njuta och kötta rakt in i mål.

Till två portioner:
3 rödbetor
1 näve grönkål
1 näve spenat
en liten bit gurka
1 selleristjälk
1 citron, skalad
1 grönt äpple, urkärnat
2–3 cm färsk ingefära, skalad

Gör så här:
Skär av eventuell blast på rödbetorna och skölj dem rena från jord. Dela dem i några klyftor så går det lättare i juicemaskinen. Mixa alla ingredienser, börja med rödbetorna. Häll upp i vackra vinglas och läppja!

Smoothie efter träning

Foodpower

Till fyra portioner
1 påse babyspenat (70 g)
1 avokado
1 pressad lime
2–3 cm färsk ingefära, skalad
1 banan
1 näve fryst mango
1 skvätt apelsinjuice
vatten efter önskad konsistens

Gör så här:
Mixa allt till en len ljusgrön konsistens i en mixer. Hoppas det smakar!

Nyttig mat av Mikaela i Sveriges mästerkock

Mikaela Hedenskog var med i Sveriges mästerkock.  Det räckte tyvärr inte hela vägen men matresan slutade inte för det. Vi tog ett snack med Mikaela om mat, tävling och träning. Dessutom bjuder hon på en riktig vitaminbomb och pannkakor med en nyttig twist!

- När jag var yngre var jag tävlingssimmare och på senare år har jag blivit dansnörd och har dansat allt från hip hop till afro fusion – superkul! Mitt träningsmål just nu är att träna fem dagar i veckan, varje vecka!

Det är ett ganska tufft mål, hur får du pusslet att gå ihop?  

- För mig handlar allt om balans och planering. Precis som jag bokar in ett träningspass i kalendern så planerar jag också vad jag ska äta, annars går det inte ihop.Träningen är ju en livsstil för många och jag tror att det är viktigt att man även gör maten till en livsstil.   

Planering är a och o alltså. Har du några andra tips på hur man ska tänka när det kommer till mat och träning? 

Jag är ingen kostrådgivare men det jag kan säga är väl att bara för att du tränar så innebär det inte att du bara ska äta en vit burk med kvarg. Ge kroppen den bensin den behöver, ät varierat och gärna färgglad mat. Mat ska vara kul och planerar du vad du ska äta både innan och efter ett pass blir det både lättare och roligare!

Smoothie med massa vitaminer

En nyttig smoothie fullproppad med vitaminer. 2 stycken

1 avokado
1 kiwi
2 stora nävar färsk spenat
1 msk hackad färsk ingefära
1 dl fryst mango
1 tsk chiafrön
3 dl färsk äppeljuice 
Saft från 1 lime

Gör så här:
Gröp ur avokadon och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Toppa med valfria bär, frön, nötter eller frukt.

Amerikanska pannkakor med extra protein


Tack vare vetegroddarna får pannkakorna extra skjuts med protein och en härlig nötig smak. Recept för två personer. 


1 ägg
1 tsk honung (eller annan valfri sötning)
2 msk kokosolja
1.75 dl mjölk 
50 gram vetegroddar
100 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda de blöta ingredienserna först. Vispa sedan i vetegroddarna, mjölet och bakpulvret. När smeten vispats ihop noggrant, häll cirka 1 dl smet per pannkaka i stekpannan (inget fett i pannan behövs). När pannkakorna börjar bubbla till på ytan är det dags att vända på dem. Upprepa tills smeten är slut.  Servera gärna med färska bär!

Vill du fortsätta att följa Mikaelas matresa även utanför mästerkocksköket? In och följ henne på Instagram @mikaelasmenu eller kolla in henne på bloggen Mikaela's Menu.

Motivation och inspiration i vinter

Vinterhalvåret kan vara en riktig glädjedödare. Korta gråa dagar, regn, snö och kalla vindar. Främlingar skyndar genom mörkret med sänkt blick och blöta kläder. En del låter det gå ut över träningen, det blir liksom lite segare att ta sig gymet, och ännu segare att komma ut i skog och natur. Men det är synd, och faktiskt helt onödigt.

Några tar en paus och åker till solen i en vecka eller två, m det finns effektivare och billigare knep för att hålla humöret uppe när sommaren definitivt är över. Här får du några tips på hur du kan pigga på dig i höst.

Rätt kläder

Trots mörker och blött väder behöver vi komma ut och röra på oss. Gärna flera gånger om dagen. Rannsaka garderoben, är den verkligen anpassad efter höst- och vintersäsong? Bekväma stövlar och en varm regnjacka i din favoritfärg gör novemberregnet till en utmaning. Hitta rätt kläder för Lager på lager-principen

Planering för träningen

Mörkret motiverar inte till spontana aktiviteter och möten. Vad vill du göra i veckan? Planera upp de viktiga och de roliga sakerna. Genom att schemalägga gruppträning, kompismiddag och promenader på vardagarna, blir de mörka kvällarna lite ljusare.

Ät gott och nytt

Att testa nya rätter och smaker hör inte bara semestern till. Våga vägra den slentrianmässiga köttfärssåsen till tisdagsmiddagen. Leta upp recept och ingredienser som gör dig nyfiken. Och gör det enkelt. Det behöver inte vara avancerat för att vara gott. Varför inte inspireras av naturen? Nyponen lyser klarröda i sina buskar och väntar på att plockas. Varför inte koka en egen nyponsoppa? (recept nedan!).

Hitta rätt träning för dig

Vad mår du egentligen bra av? Att komma ut på en joggingrunda innan jobbet? Kanske ett intensivt klättringspass med vännerna? Eller att sjunga favoritlåten riktigt högt samtidigt som du dammsuger? Hitta de små belöningarna i vardagen. Och våga släppa telefonen ibland. Att stirra sig blind på andras lyckliga fasader gör en sällan på bättre humör. 

Träna med familjen

Minns du barndomens lövhögar, vattenpölar och pulkabackar? Det som idag är i vägen och krångligt var då ett äventyr. På med löpskorna och ge dig ut i höstvädret med ett barns lekfulla blick! Vill du undvika eventuella vattenpölar, hoppa över dem! För att kombinera lek och familjetid, varför inte träna med familjen?

 

Andra 'Livsstil' inlägg