Julbord som gör gott
Livsstil

Julbord som gör gott

Snart jul, och med den kommer julborden. Men även du som vill leva hälsosamt kan faktiskt äta julbord utan dåligt samvete. Julbordet är inte så förödande som många kanske tror. Vårt klassisk...

Tips för ett nyttigare julbord

Snart jul, och med den kommer julborden. Men även du som vill leva hälsosamt kan faktiskt äta julbord utan dåligt samvete. Julbordet är inte så förödande som många kanske tror. Vårt klassiska bord är fyllt av massa bra grejer, och med lite nytänk och nyfikenhet blir det en riktigt god jul.

Gör julmaten själv

Till och börja med har vi några favoriter som lax, sill och ägg - alla proppade med näringsämnen! De innehåller bra fetter och mättande proteiner. Laxen och sillen innehåller dessutom som all fet fisk nyttiga omega-3 fettsyror. Julskinkan kan enkelt bytas ut mot kalkon. Det är både hälsosammare, och bättre för miljön. Alla dessa måsten blir självklart bäst om du gör dom själv. På så sätt kan du också hålla koll på vad som hamnar i köttbullar, korvar, gratänger och inläggningar.

Vegetarisk julmat

Grönsaker som är råa, eller lätt upphettade innehåller enzymer och är rika på vätska, vilket i sin tur hjälper till att smälta den svårsmälta maten på julbordet. Så ta till vara på allt i frukt- och grönsaksväg.

Exempelvis är all typ av kål otroligt bra för dig. Grönkål, brysselkål och rödkål är tre favoriter som lätt görs till bordet godaste rätt. Rödkål passar superbra med apelsin och rostade nötter; en julig sallad alla garanterat kommer förälska sig i. Äter du mycket grönsaker håller du dig också mer alert under de långa dagarna, och steget till den där julpromenaden efter Kalle Anka blir mycket kortare.

Nyttigt julgodis

...älskade julgodis! Visst vill man unna sig ett och annat under julen. Och julgodis är perfekt för att låta fantasin gå loss. Med torkad frukt, mörk choklad, nötter och annat gott kan du göra en uppdaterad och lite nyttigare variant på vad som helst. Googla loss på rawfoodgodis och veganska efterrätter för massa inspiration.

Om familjen vill avsluta med någonting uppfriskande efter julbordet är vårt tips sorbetglass. Det stora innehållet av vatten innebär att man slipper mättnadskänslan som från till exempel gräddglass eller andra tunga efterrätter. Sorbeten känns uppfriskande och uppiggande och man slipper matkoman i soffan.

God jul!

Andra 'Livsstil' inlägg