Julgodis att baka själv
Livsstil

Julgodis att baka själv

Choklad, chokladbollar och söta smaker - kan det verkligen vara nyttigt?

Njut i jul med egna godsaker 

Ledigheterna kring jul och nyår kan lätt innebära lite mindre strikta tränings- och kostvanor än annars. Vilket kan vara helt okej! Men varför inte testa några nya hemgjorda godsaker i år med kanske aningen mindre socker än vanligtvis? Nyttigt julgodis är inte svårt att göra och det är väldigt gott! Se också våra inspirerande tips för julaktiviteter och aktiviteter på julafton

Julmat och godis under julen

Julen är den högtid som har allra starkast traditioner vad gäller allt från aktiviteter på julaftonen till vilken mat som vi äter under juldagarna. Det konstaterar kocken och näringsterapeuten Sara Begner, som är chef för Coop provkök (och som även synts i tv­programmen Toppform och Saras kök).


– Det är helt klart så att matvanorna försämras under julen, oavsett hur bra man är på att äta sunt under resten av året. Dessutom är ju julen den längsta högtiden vi har; jag tycker det kan kännas som man äter chokladaskar i två veckor, säger Sara och skrattar. 

Traditionerna lever alltså vidare, men det har skett en förändring under senare år: 

– Vi äter fortfarande samma maträtter, men det har successivt tillkommit allt mer socker. Lite mer sött kan man gott äta under de här dagarna, så länge det är något man verkligen njuter av. Däremot tycker jag att det lätt kan bli en del slentrianätande av onyttigheter – och det kan man undvika. 

Hemmgjort julgodis

Själv njuter hon exempelvis gärna av lite exklusivare chokladpraliner, antingen omsorgsfullt utvalda i butiken eller kärleksfullt tillverkade i hemmet. 

– Det är nog överlag bra att satsa på att göra godiset själv. Då blir det en mer lyxig känsla än att äta det färdigköpta, vilket i sin tur gör att man äter mindre av det – men kanske njuter desto mer! 

Nyttigare julgodis

Dessutom kan man – om man vill – välja att göra godsaker som är mindre sockerstinna än de vanliga massproducerade. Som till exempel Saras apelsinsallad eller chokladgodis!

Apelsinsallad med granatäpple och pistagenötter 

4 portioner
Tillagningstid 10 min

6 skalade och fileade apelsiner
1 granatäpple
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 dl grovhackade osaltade pistagenötter
2 msk flytande honung 
ev myntablad 

Dela granatäpplet i fyra delar och plocka ur kärnorna. Lägg apelsinklyftorna på ett fat.
Fördela granatäppelkärnor, kardemumma och nötter över apelsinerna. Ringla över honung och garnera eventuellt med myntablad.  

Rawfoodbollar med blåbär 

16 stycken
Tillagningstid 30 min
Ugnstemperatur 100 grader 

140 g torkade blåbär 
2 dl russin
1 dl kokosflingor
1 dl skalade mandlar
2 msk kokosolja
1 tsk mortlade kardemummakärnor 
1 dl kokosflingor
1 dl konc. blåbärssaft 

Lägg 1 dl kokosflingor i blåbärssaften och låt dra ca 10 min. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugn ca 15 min. 
Mixa ingredienserna till rawfoodbollarna i en matberedare monterad med kniv, till en deg. Forma till bollar och rulla i de färgade kokosflingorna. 

Sara Begner tipsar: Är blåbären väldigt torra kan de blötläggas i varmt vatten ca 10 min. 

Choklad med puffat ris 

12 stycken
Tillagningstid 20 min 

150 g mörka chokladknappar
1 dl mandel eller hasselnötter 
1 dl torkad frukt, t ex russin och aprikoser

3 dl puffat rostat ris 

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Hacka nötterna och den torkade frukten.
Vänd ner puffat ris, nötter och torkad frukt och rör om.
Klicka ut i små högar på ett bakplåtspapper och låt stelna i kyl ca 10 min. Förvara i kyl med tättslutande lock.  

Jordnötsgodis 

14 stycken
Tillagningstid 20 min + 1 timme i kylen 

100 g mörk choklad 
1,5 dl jordnötssmör 

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Pensla insidan av en isbitskarta av silikon med chokladen. Låt stelna helt i kylen,
ca 15 min. Fyll formarna med jordnötssmör och pensla ovansidan med smält choklad. Låt stelna i kylskåpet. Lossa försiktigt chokladbitarna ur formen och förvara godiset i kylen. 

En riktigt god jul

Kryp upp i soffan efter en hektisk dag, ta med er lite snacks ut i skidbacken eller slå in och ge bort i present. 

Andra 'Livsstil' inlägg