Nyttig varm choklad, matcha te och mandelmjölk med saffran
Livsstil

Nyttig varm choklad, matcha te och mandelmjölk med saffran

Tre riktigt goda, och nyttiga, drycker fullproppade med bra vitaminer.

Nyttiga och goda drycker efter träningen

Efter ett hårt träningspass i höstrusk och vintermörker känns det bra att återhämta sig i soffan med en varm dryck. Ofta blir det kaffe eller te, kanske med en skvätt mjölk i. Men nu är det dags att testa något nytt! Utmana de traditionella vardagskvällarna med kakao, matcha och saffran. Tre nyttiga ingredienser som kommer att göra gott för kropp och själ.

Kakao - Nyttig varm choklad!

Varm choklad hör verkligen vintern till. Dessutom är den precis lika god ute på en frusen sjö som i den mjuka soffan. Att kakao gör under med kropp och själ, har vi alla hört. Men sanningen är att det finns kakao som är mer och mindre välgörande. Den supernyttiga och underverksgörande versionen heter raw eller rå kakao och finns i hälsokostaffärer eller på internet. Fråga dig fram för att hitta rätt. Rå kakao sägs kunna motverka nedstämdhet, vara energigivande och ha en positiv effekt på håret, huden, naglarna och synen. Den ska också skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och tros motverka fria radikaler.

Recept nyttig varm choklad

Två personer

1 ½-2 st torkade ekologiska dadlar
4 dl mjölk eller växtmjölk
2 tsk rå kakao 
Kryddor efter smak, t.ex. kanel, vaniljpulver, cayennepeppar och kokosflingor

Gör såhär: Kärna ur och hacka dadlarna grovt. Blötlägg dem i vatten i cirka tio minuter. Under tiden värmer du mjölk och kakao i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Häll mjölkblandningen och dadlarna i en mixer, eller använd en stavmixer. Mixa på högsta effekt tills dadlarna har blandat sig med mjölken. Smaka av med kryddor och sila drycken. Häll upp i två muggar och garnera eventuellt med lite kakao och cayennepeppar.  

Matcha te – uppiggande och rogivande!

Matcha te är det klargröna teet som hyllas i hälsovärlden. Teet innehåller koffein och verkar uppiggande, men är mycket nyttigare än kaffe. Matchabladen har malts till ett vattenlösligt pulver. Vilket innebär att den som dricker teet får i sig tebladets alla antioxidanter och aminosyror. Teet ska bidra till en ökad känsla av tillfredställelse i kroppen.
När man gör i ordning teet ska man helst använda en speciell bambuvisp, men det går alldeles utmärkt att använda en vanlig liten visp. Matcha te finns i hälsokostaffärer och på internet.

Recept matcha latte

Två personer

2 dl vatten
2 dl kokos- eller mandelmjölk
2 tsk matcha pulver
honung, vaniljsocker eller stevia till sötning 

Gör såhär: Värm vattnet till cirka 80 grader. Häll matchapulvret i botten på en skål. Tillsätt ½ dl vatten. Rör om tills det blir en jämn grön pasta. Värm växtmjölken under omrörning tills det sjuder. Tillsätt resten av vattnet, 1½ dl växtmjölk och honung eller stevia i matcha-pastan. Vispa tills pastan har löst upp sig helt. Häll upp teet i två koppar. Vispa den resterande växtmjölken med en visp eller mjölkvisp och toppa matchalatten.

Saffran - den gyllene kryddan som hjälper! 

I över 3 000 år har saffran använts som medicin vid problem med bland annat mage, menstruation och migrän. Dessutom ska kryddan hjälpa till vid depression och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Låt saffran förgylla mer än lussekatterna. Testa den indiska drycken varm mandelmjölk med smak av saffran och pistagenötter.

Recept varm mandelmjölk med smak av saffran och pistage

Två personer

2 tsk kardemummakärnor eller 1 tsk malen kardemumma
1-2 msk pistagenötter (valfritt)
4 dl osötad mandelmjölk
2 krm saffran
Använd honung, vaniljsocker eller stevia som sötning

Gör såhär: Stöt kardemummakärnorna i en mortel och hacka pistagenötterna grovt. Värm kardemumma, pistagenötter, mandelmjölk och saffran i en kastrull. Låt mjölken sjuda upp under omrörning. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna. Tillsätt honung eller vaniljsocker och smaka av. Rör om och sila drycken. Häll upp i två muggar och garnera med hackade pistagenötter och en nypa saffran.

Kaffe är bättre än många tror

För den som inte har kraft och ork att göra olika nyttiga drycker i vardagen vill vi delge inspirerande information. Forskning visar nämligen många fördelar med en kopp vanligt, hederligt svart kaffe. 

Fördelar med kaffe

Att dricka måttliga mängder kaffe kan det sänka nivåerna av kortisol i kroppen, vilket är samma stresshormon som till exempel kan hämma viktnedgång. Forskning från London’s Global University (UCL) visar att kaffedrickare har 20 procent lägre kortisolnivåer timmen efter att ha blivit utsatta för en pressad situation, än de som inte hade något koffein i kroppen.

Men kaffe tycks också ha goda egenskaper som träningsdryck. En eller ett par shots espresso kan nämligen göra att du upplever ditt träningspass lättare. Åtminstone om man ska tro en studie som publicerats i tidskriften Journal of Strength and Conditioning Research. En testgrupp fick träna med koffein i kroppen, och resultatet lät inte vänta på sig. De lyckades de göra betydligt fler repetitioner, och man upplevde att träningen kändes lättare, inte minst övningar för ben.  Även träningsmotivationen påverkades positivt för testpersonerna. Tänk dock på att undvika överkonsumtion, det kan påverka såväl sömn som stressnivåer på ett negativt sätt.

Bättre immunförsvar, förbränning och återhämtning med zink

När du tränar mycket har zink en extra viktig funktion. Immunförsvaret, förbränningen och återhämtningen är tre saker som förbättras av en bra zinknivå i kroppen. 

Mineralen zink är en viktig byggsten i våra kroppar. Eftersom zink är inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en cofaktor i över 40 olika enzymreaktioner, påverkas kroppen på alla möjliga olika sätt vid zinkbrist. Tillexempel får du sämre smaksinne, mer problem med huden och ditt immunförsvar blir svagare. Är du aktiv och tränar mycket är zink verkligen ett måste:

Lindra träningsvärk

När du svettas utsöndras mycket zink, och därför kan du behöva fylla på med detta. Zink krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyran i musklerna. Så har du en ihållande träningsvärk som vägrar ge med sig vet du vad den kan bero på

Bättre immunförsvar

Ibland känns det som att man blir sjuk bara av att sätta sin fot på gymmet. Men faktum är att immunförsvaret sjunker av hård träning. Då är det viktigt att förebygga med zink. Zink förbättrar immunförsvaret och det behövs verkligen nu i influensatider.

Öka förbränning

Visst kan det kännas som om du står helt still i din träning? Och kanske är det just så. Bristen på zink gör nämligen att förbränningen blir sämre. Man blir energilös, trött och ha svårt att gå ner i vikt.

För att öka zinknivån i kroppen finns det både i flytande- och tablettform på apotek eller i hälsokostbutiker. Vill du äta dig till resultat är favoriterna ostron, musslor, bönor, linser, parmesanost och kyckling exempel på produkter som är rika på zink.

Andra 'Livsstil' inlägg