Årets stora löpartrend
Löpning

Årets stora löpartrend

Löparboomen kom och variationerna med den. En löpform som praktiskt taget gått från extrem till folklig på en säsong är swimrun. Sporten har visserligen funnits i tio år men det var i sommar...

6 oktober 2016

Löparboomen kom och variationerna med den. En löpform som praktiskt taget gått från extrem till folklig på en säsong är swimrun. Sporten har visserligen funnits i tio år men det var i sommar som intresset verkligen exploderade.

Att i stort sett alla swimrunlopp har slagit deltagarrekord i sommar betyder nödvändigtvis inte att alla vet vad det är för en sport. Swimrun är precis vad det låter som; en blandning mellan löpning och simning. Till skillnad från triathlon genomför du loppet i samma utrustning loppet igenom. Det betyder att du simmar med skor och springer med våtdräkt där de olika sträckorna varieras om vartannat. Du möts ständigt av nya intryck och när axlarna vrålar av mjölksyra är det dags för benen att ta vid.

Loppen finns för alla: familjelopp för stora och små, sprintlopp med kortare distanser samt riktigt långa, utmanande varianter. Tävlar gör du alltid i par: herr, dam eller mixed. Men du behöver inte tävla för att hålla på med swimrun. Det är en utmärkt varierad träningsform med upplevelsen i fokus.

För den okunnige betraktaren liknar sporten nog mest ren galenskap. Människor i något slags plastetui och badmössa springandes på stan ser ganska bakvänt ut. Men ger du sporten en chans så är du med största sannolikhet såld efteråt – för alla gillar väl att känna sig som en supermänniska?

Fotograf ovan: Nadja Odenhage

Ötillö. Foto: Jakob Edholm
Ö till ö swimrun final 15 - 2016. Foto: Jakob Edholm

Andra 'Löpning' inlägg