Hallå där! Anders Szalkai, aktuell med boken ”Maraton och andra långlopp”
Löpning

Hallå där! Anders Szalkai, aktuell med boken ”Maraton och andra långlopp”

Hur kommer det sig att du fastnade du för löpning? – Jag började springa som 13-åring och tilltalades av kampen mot tröttheten. Det gav alltid en kick under och efter passen, och ju tuffare ...

12 augusti 2014

Hur kommer det sig att du fastnade du för löpning?
– Jag började springa som 13-åring och tilltalades av kampen mot tröttheten. Det gav alltid en kick under och efter passen, och ju tuffare pass desto roligare tyckte jag det var. Numera känner jag att det inte finns någon annan träningsform som kan få mig må så bra. När jag inte springer saknas det något.

Vilken är din favoritmara?
– Stockholm Marathon, numera Asics Stockholm Marathon, är givetvis väldigt speciellt för mig eftersom att det var under det loppet jag ”blev” maratonlöpare. Bansträckningen i Stockholm är utmanande, publiken suverän och målgången på Stadion ger en alltid en speciell känsla. Om man bara ska springa ett maraton i sitt liv, så är marornas mara New York Marathon. Jag har sprungit det loppet åtta gånger nu. Ingen annan publik och inget annat lopp har gett den maratonkänslan som det loppet ger.

Vad ser du för vanliga fel hos ambitiösa motionärer?
– Nybörjare tror ofta att man behöver springa sig riktigt trött om man ska få någon utveckling. Det innebär att man pressar sig lite för hårt så att man riskerar uppstartskador, men framförallt så kan träningen bli ångestfylld istället för glädjefylld. Rent tekniskt kan man ibland se att löpare stoppar upp sin löpning genom att ha ett lätt bromsande steg. Sedan har de flesta, även jag, en tendens att sjunka ner lite i höften när man blir trött och det gynnar inte farten.

Vad är viktigast för dig när du väljer skor?
- Det absolut viktigaste för mig är att skon känns bra direkt. Finns det några tveksamheter i passform eller känsla ska man prova vidare. Personligen gillar jag lätta och smidiga skor, jag tycker att de framkallar den bästa löptekniken hos mig och det gör ju gör träningen roligare. Om man har möjlighet tycker jag att man ska ha minst två par skor till sin löpning. Någon lättare och smidigare sko till lustfyllda och snabbare pass och en variant som ger mer support till vardagslöpningen.

Andra 'Löpning' inlägg