Här ligger Sveriges bästa motionsspår
Löpning

Här ligger Sveriges bästa motionsspår

Sommaren 2016 tog sig Philip Persson och Oskar Jensen an en mäktig utmaning: att på tre månader prova, betygsätta och dokumentera ett motionsspår i varje svensk kommun. Det vill säga 290 sty...

16 juni 2017

Sommaren 2016 tog sig Philip Persson och Oskar Jensen an en mäktig utmaning: att på tre månader prova, betygsätta och dokumentera ett motionsspår i varje svensk kommun. Det vill säga 290 stycken, alltså i genomsnitt minst tre spår per dag. Och efter att ha sprungit totalt 237,5 mil kan de nu avslöja att vinnarspåret ligger i Karlstad.

Under våren har vi kunnat följa resultatet av Philip och Oskars fascinerande projekt på bloggen Sveriges bästa motionsspår. De startade på plats 100 och har sedan räknat ner genom att släppa ett nytt spår varje dag med bilder, kommentarer, historia och betyg.

- Idén växte fram ur tre av våra gemensamma drömmar. Vi ville bli grymma löpare, se Sverige och skriva en bok. Samtidigt blev detta ett sätt för oss att visa upp vilka fantastiska möjligheter som finns runt om i Sverige och som är helt gratis dessutom, säger Oskar Jensen.

Vid bedömningen har de utgått från fem huvudkategorier som alla betygssatts och sedan vägts samman till ett slutresultat:

Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är , och hur nära naturen man kommer.
Framkomligheten.
Anläggningen. Standard på duschar, utegym osv.
Spåret. Skyltning och andra kvalitéer.
Utbudet. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag osv.

- Kvalitén på Sveriges motionsspår är på flera platser helt fantastisk men tyvärr måste jag säga att de ofta är bortglömda resurser. Många kommuner har låtit spåren degenerera vilket är synd för det är ett mycket bra sätt att göra det lätt att komma ut i naturen och röra på sig, säger Oskar.  

I skrivandes stund har killarna fortfarande några publiceringar kvar att göra på bloggen men på Stories kan vi redan nu avslöja första platsen. Så var ligger då Sveriges bästa motionsspår? Jo, på Skutberget i Karlstad.

- Spåren som placerade sig i topp hade alla någon form av mäktig naturupplevelse i anslutning till spåret men Skutberget hade lite av allt. Mäktig tallskog, mysig blandskog, klippor vid strandkanten, ett stort och varierat utbud av spår och så en fantastisk anläggning i anslutning till spåren. Löpkänslan jag hade där var fantastisk, säger Oskar.  

Var ni eniga?
- Vi har haft en hel del heta diskussioner längst vägen men vi valde att skapa ett system där vi radade upp alla egenskaper ett bra motionsspår bör ha och så poängsatte vi våra upplevelser. Det fick avgöra, säger Oskar.

Senare i höst väntas boken om Sveriges bästa motionsspår ges ut men vill du redan nu läsa mer om projektet och se hur spåren i din kommun placerade sig, gå då in på bloggen här

För ett par veckor sedan kunde Stories avslöja att Skutberget i Karlstad har utsetts till Sveriges bästa motionsspår. Detta efter att Philip Persson och Oskar Jensen förra sommaren på eget initiativ provsprungit minst ett motionsspår i Sveriges samtliga 290 kommuner. En imponerande bedrift på totalt 237,5 mil!

Vill du veta ännu mer hur utmaningen gick till eller vad statusen på Sveriges motionsspår är rent generellt rekommenderar vi att du läser vårt tidigare inlägg här

Det som gjorde att Skutberget tillslut knep första platsen var bra skyltning, en variation av spår, mäktig natur och en bra anläggning i anslutning till spåren. Men hur klarade sig motionsspåren i din kommun? Här är topp 25.

 1. Karlstad – Skutberget
 2. Älvdalen – Idre fjäll
 3. Svedala – Bokskogen
 4. Sundbyberg – Ursvik
 5. Tibro – Rankås
 6. Göteborg – Skatås
 7. Strömstad – Terrängbanan
 8. Gävle – Hemlingby
 9. Malmö – Bultofta
 10. Skövde – Billingen
 11. Nacka – Hellasgården
 12. Botkyrka – Lid friluftsgård
 13. Lund – Skryllegården
 14. Borås – Kypegården
 15. Ragunda – Högforsen
 16. Torsby – Torsby sportcenter
 17. Mellerud – Kroppefjäll
 18. Simrishamn – Stenshuvud
 19. Gnosjö – Töllstorp
 20. Laholm – Hökaslingorna
 21. Kil – Frykstastugan
 22. Jokkmokk –  Talvatissjön
 23. Västerås – Björnön
 24. Falun – Lugnet
 25. Karlsborg -  Tiveden

Fanns inte något av spåren i din kommun med på listan? Kolla då in Sveriges bästa motionsspår här för att se topp 100.

Andra 'Löpning' inlägg