Hitta rätt löparsko för herr och dam!
Löpning

Hitta rätt löparsko för herr och dam!

Det finns många frågor och funderingar innan man köper nya löparskor. Här ger vi svar på några av dem.

Köpa löparsko online eller i butik - detta ska du tänka på!

Med tanke på utbudet är det inte konstigt om valet av löparsko känns närmast övermäktigt. Därför finns kunniga medarbetare på plats i Intersports butiker för att hjälpa till att pricka in precis rätt modell för var och en. 

Vad är skillnaden på en på en löparsko för herr och dam?

– Generellt är en damsko smalare än en herrsko, helt enkelt för att många kvinnor har smala fötter. Men inte alla, så damer med bredare fötter än genomsnittet gör bäst i att titta på herrmodellerna. Det omvända gäller förstås herrar med smala fötter.

Skor för löpare som pronerar

– De flesta av oss pronerar, det vill säga sätter i foten med utsidan av hälen och ”rullar” diagonalt genom foten så att vi skjuter ifrån med stortån. Motsatsen – att man supinerar – innebär att man ”rullar” längs utsidan av foten under hela frånskjutet.
Vi ser lätt hur en kund beter sig i löpsteget tack vare en snabb analys vid löpbandet i butiken. En sådan analys gör vi kostnadsfritt och ger en god grund för att välja en passande sko. Dessutom är det som regel bra med en extra sula i skon för att ge den perfekta känslan, oavsett om du pronerar eller supinerar.

Skor för intervallträning och allsidig löpning

– Det är alltid vettigt att varva långa pass med intervallträning för att få en mer allsidig träning. Under långa pass bör du ha ett par skor som är noga anpassade efter ditt löpsteg och din vikt, eftersom du belastar kroppen under en längre tid. När du tränar intervaller kan du istället välja ett par lättare skor som ger mer fart i steget.
För att springa mycket i lättviktsskor krävs det att du är vältränad för att inte riskera belastningsskador.

Springer du i rätt skor? Läs våra tips om hur du hittar rätt löparskor och se fem intressanta myter om löparskor. 

Löparskor baserat på underlag

– Om du springer mycket i terräng med ojämna underlag behöver du förstås en sko med extra bra fäste, i synnerhet när det är blött och lerigt. Det finns skor med allt från grova sulor till dubb för den som tävlar i terränglöpning.

Skor med utrymme för tårna

– Under löpningen trycks fotvalvet ihop och foten blir lite längre än när den är i vila. Samtidigt rullar även foten fram och avslutas med att tårna lämnar marken, vilket innebär att det är skönt med lite plats kvar i skon så att tårna inte trycks mot framkanten. Däremot ska den sitta helt tight över och runt foten.

Stabil och dämpad sko

– Du som är lite tyngre bör ha en mer stabil och dämpad sko för att kunna förebygga skador så långt som möjligt.”

Löpanalys

– Det går att se hur fotvalvet ser ut enbart genom att titta på fötterna barfota, men det är inte hela sanningen. Vid belastning kan nämligen fotvalvet ändra karaktär, och därför använder vi en så kallad spegellåda för att undersöka hur foten beter sig vid belastning.
– Fotvalvet påverkar valet av skomodell, men avgör också vilken sorts sula som är mest lämplig. Det vanliga är att man har stor nytta av en formsula som antingen köps i färdig form eller gjuts i ugn för att anpassas exakt till de individuella variationerna i foten och löpsteget. De flesta Intersport-butiker har utrustning för att gjuta sådana sulor direkt på plats.

Knyta skosnören

– Något så enkelt som att lära sig knyta skorna rätt – vilket faktiskt inte så många kan – har en avgörande betydelse för stabiliteten. Be personalen i butiken att visa hur du bäst knyter just din modell!

Löparskor online eller i butik

I Intersports butiker finns experterna som gärna hjälper dig att hitta rätt löparskor. Vill du göra en löpanalys, gjuta dina egna sulor eller få tips och råd är du varmt välkommen. Vet du redan vilka skor du vill köpa kan du hitta dem online hos oss. Du kan äva reservera skorna online och hämta ut dem i butik för att vara säker på storlek och modell innan du köper. Detta gör du med vår tjänst Boka & hämta

Andra 'Löpning' inlägg