Löpning i utmanande terräng - Höga kusten winter trail
Löpning

Löpning i utmanande terräng - Höga kusten winter trail

25, 35 eller 50 kilometer på tio timmar – i utmanande terräng.

9 februari 2017

Terränglöpning i utmanande löplopp

25, 35 eller 50 kilometer på tio timmar – i utmanande terräng. Trots att loppet aldrig någonsin körts tidigare vågar arrangörerna kalla Höga Kusten Winter Trail för ett av Sveriges allra tuffaste terränglopp.

Hur långt springer du på 10 timmar?

Den 25 februari är det dags för det allra första Höga Kusten Winter Trail. När startskottet går har de 250 äventyrslystna deltagarna tio timmar på sig att springa 25, 35 eller 50 km i både brant och snöfylld terräng, på välmarkerade stigar och på isig stenhavsbotten.

- Vi själva tycker att vintern är helt makalöst vacker och att det var hög tid att samla ihop lite galna människor för en härlig vinterupplevelse. Så därför har vi trampat upp ett helt unikt spår över de snötäckta bergen, genom de djupa skogarna och längst den frusna kusten i Världsarvet Höga Kusten. Det kommer att bli otroligt skoj , säger Jerry Engström på Friluftsbyn som arrangerar loppet.

Löpning i terräng blir allt mer populärt

Utmanande terränglopp blir allt mer populärt men det som skiljer Höga Kusten Winter Trail från andra lopp är just naturupplevelsen, menar Jerry Engström.

- Loppet erbjuder helt makalösa vyer! Höga Kusten röstades 2016 fram till Sveriges vackraste natur och det här loppet går genom de absoluta höjdpunkterna. Sen vet vi också att gemenskapen på plats är viktig och gör upplevelsen ännu större. Därför satsar vi på att ha föreläsningar på förkvällen så att man kan få tips och ställa frågor innan loppet och firar bedriften gör vi under vår After-Trail.

Bra kondition och skadefri

Så länge som man är i hyffsad bra kondition och skadefri är det fullt möjligt att genomföra loppet på tio timmar, även om det är kuperat och snön suger mycket energin, säger Jerry Engström. Detta öppnar upp för att både kompisgäng och den som jagar bästa tiden står på startlinjen den 25 februari.  

Tips till den som ska springa?

- Ut och spring och se över din utrustning, det är för allas säkerhet. Peppa varandra under själva loppet och glöm inte att stanna upp ibland för att njuta av den fantastiska utsikten. 

Behöver du tips på hur du ska utrusta dig inför Höga Kusten Winter Trail eller för vinterlöpning i allmänhet? Kolla då in filmen här nedan.  

Foto: Markus Sjöberg, Höga Kusten Winter Trail

Fler löplopp

Sommarhalvåret är en guldgruva för den som gillar att springa diverse lopp. Alltid kan du hitta ett lopp som passar dig. Men även om antalet är färre så finns faktiskt flera härligt utmanande lopp att springa också på vintern och det finns många skäl till att boka en startplats. Här är några av dem.

Löpinspiration

Det är bevisat att träningsmotivationen ökar om man sätter upp ett tydligt mål och löpning är inget undantag. Om du anmäler dig till ett lopp är chansen större att du ger dig ut även om vädret kanske inte är det bästa eller humöret är på topp. Att anmäla sig till ett vinterlopp är ett perfekt sätt att behålla motivationen när dagarna och kvällarna är som mörkast.  

Nya upplevelser

Om du väljer att springa ett lopp i en naturskön miljö får du uppleva magiskt vackra platser som du kanske annars aldrig hade besökt. Ett exempel är Höga Kusten Winter Trail där springer genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter – kustnära berg, djupa skogar och allmänt häftig natur. Helt klart en bonus!

Få energi

Om du rör på dig regelbundet ökar energin och motverkar höst-och vintertrötthet.

Bli stark 

Att sprina i snö är ofta lite tyngre, ibland som att springa på en sandstrand. Men det krävs också mental styrka för att ge sig ut i kylan. Så om du anmäler dig till ett vinterlopp så är en av vinsterna att du faktiskt blir starkare – både fysiskt och mentalt.

Träffa andra

Vintern är kanske inte den tiden på året då vi är som mest sociala utan vi håller oss gärna inomhus lite mer. Men om ni är några som tillsammans anmäler er till ett lopp ökar chanserna att ni faktiskt ger er ut och tränar ihop.

Lära sig något nytt

Ett lopp är ofta inte bara ett lopp utan många gånger ett helt event med diverse föreläsningar, mässor, förpepp  och eftersnack. Alltid kan man lära sig något nytt! Källa: Höga Kusten Winter Trail

Löpning på vintern

Är du den som håller i löpningen även när vintern slår till? Bra! Då kanske vi kan fresta dig med några vintriga utmaningar. Här är tre lopp som du inte visste att du ville springa.

North Pole Marathon

Norh Pole Marathon är världens nordligaste maraton men också världens absolut tuffaste. Ett marathon på snö och is, i extrem kyla - på Nordpolen.  En once in a lifetime-upplevelse enligt arrangörerna själva.

Baikal Ice Marathon

Känner du ett sug efter den bitande Ryssvintern och vill springa drygt fyra mil över Bajkalsjöns is? Då är det till Sibirien och Baikal Ice Marathon du ska ta dig. Ett marathon över världens djupaste sjö, i extrem kyla. Lyckas du slå rekordet på 2.55.51 sek? 

Höga Kusten Wintertrail

Ett nytt äventyrslopp som går genom världsarvet Höga Kusten, Höga Kusten Wintertrail. Välj mellan 25,30 eller 50km och spring genom både brant och snöfylld terräng. Sägs bli Sveriges tuffaste terränglopp!

Foto: Markus Sjöberg, Höga Kusten Winter Trail. 

Andra 'Löpning' inlägg