Long distance runner
Löpning

Long distance runner

Mårten Edh, mer känd som Promoe, är en av fyra medlemmar i hiphop-gruppen Looptroop Rockers som släpper sin sjunde platta i slutet på oktober. Snart springer han Lidingöloppet för tredje gån...

10 september 2014

Mårten Edh, mer känd som Promoe, är en av fyra medlemmar i hiphop-gruppen Looptroop Rockers som släpper sin sjunde platta i slutet på oktober. Snart springer han Lidingöloppet för tredje gången. Vi träffade honom över ett samtal om löpning, mördarsniglar, droger och vikten av att välja en hälsosam livsstil.

2002 var ni aktuella med plattan The Struggle Continues. Då såg jag er på Nefertiti i Göteborg. Vad har hänt sedan dess?
Vi har bara kört på som vanligt, men det har ju hänt väldigt mycket inom svensk hiphop sedan dess. Just nu är Sverige inne i en stor hiphop-våg och även om inte just Looptroop är i centrum av den så påverkas vi mycket. Vissa blir bittra när det går bra för andra men jag tycker bara att det är kul. Ju fler röster som hörs desto fler berättelser får jag ta del av. En annan grej som är rolig är att det går bra för många kvinnliga artister, det har saknats.

På din soloplatta Long Distance Runner från 2004 rappar du om att sluta dricka och välja en hälsosam livsstil, var det då du började springa?
Löpningen började jag med på högstadiet när jag spelade handboll. Efter ett tag blev jag alldeles för fokuserad på tider, tappade löparglädjen och slutade för att hålla på med musiken. Jag blev vegan 2001 och nykterist 2002 och under den perioden tog jag upp löpningen igen. Det var nog då jag skrev många av låtarna till den plattan. Titeln är en metafor och en programförklaring för hur jag skulle leva för att kunna hålla på med musiken och samtidigt må bra. För oss musiker finns det så många destruktiva saker i närheten som kan förstöra för en i längden.

I en låt på plattan rappar du ”no alcohol, no weed, no cigaretts, no e´s, no milk, no cheese, no eggs, no meat. Just meditation and peace, red lentils, chick peas, good workout, good sleep….”  Ditt liv har alltså inte alltid sett ut så?
Jag har inte haft jättestora problem med droger och alkohol men det har alltid funnits runt omkring mig och varit en naturlig del i skapandet, speciellt weed. Jag drack inte så mycket men jag blev jävligt dum när jag gjorde det. Alkoholen var viktigast att sluta med och när jag slutade med den var det lika bra att klippa allt. Jag har en romantisk bild av att alla tillstånd vi kan uppnå med droger borde kunna framkallas utan dem, som runners high och starka känslor kopplade till musiken.

Är din livsstil ett politiskt ställningstagande?
Till en början var det mest personligt, för att jag skulle må bra och kunna syssla med musik utan att gå under. Men alkohol- och drogindustrin är sjuk. Många väljer att inte köpa kläder som kommer från fabriker som använder barn som arbetskraft, men struntar i alla som lider i drogindustrin. Om man vill ta ansvar för sina handlingar bör man tänka över sådana beslut också. Det är så sjukt att folk tjänar pengar på människors missbruk, olycka och sjukdom.

Nu ska du springa Lidingöloppet, hur känns det?
Ja, jag tror att jag är redo. Det är tredje gången jag springer och jag har ett fullt träningsprogram som jag följer noga så det ska nog gå bra. Jag sprang ett Marathon i Kilimanjaro i Tanzania för ett tag sedan och sedan dess har jag har hållit igång bra.

Har du något mål?
Förra året sprang jag på 2,50 eller 2,45 eller vad det var, så jag vill helst springa på en bättre tid än så. Jag är bekant med banan, jag vet hur jobbig sista milen är och att det handlar mycket om taktik. Springer jag för fort i början så pallar jag inte i slutet och springer jag för långsamt i början kan det vara svårt att hämta hem den förlorade tiden.

Hur tränar du inför loppet?
Jag har ett träningsprogram i mobilen som jag följer. Den här veckan ska jag springa sex mil fördelat på fem pass. Nu när loppet närmar sig blir sträckorna kortare och passen lättare för att formen ska vara i topp.

Bästa löparminnet?
Maran i Kilimanjaro. Träningen inför loppet var plågsam och jag var orolig att jag inte skulle klara av det, men allt gick bra. Jag fick mycket support på plats och alla åskådare tyckte att de var väldigt roligt att en vit rasta kom springandes. Efter loppet ville folk ta kort med mig. De hade ingen koll på min musik, de tyckte bara att jag såg rolig ut. Ibland blir det lite för mycket fokus på mitt utseende, men där kändes det så genuint så jag blev bara väldigt glad.

Vad har löpningen gett dig?
Många fina naturupplevelser, sköna kroppsliga upplevelser, disciplin, målmedvetenhet och lugnet jag får när jag springer i skogen. Jag tror att det hjälper mig att bearbeta tankar och idéer så att jag kan fokusera när jag sätter mig i studion.

Vad motiverar dig?
Klassiska knep som att springa med kompisar och att springa enligt träningsprogram. Jag brukar inte behöva övertala mig själv, det ger mig så mycket att det alltid känns värt det. För mig fungerar det att anmäla mig till olika lopp för att ha någonting att sträva efter.

Har du något härligt råd till alla som vill börja springa?
Gå inte ut för hårt när du börjar springa. Det rådet har jag själv fått och struntat i att följa. Jag läste Born to run och blev skitpeppad på att springa på tårna. Efter ett tag fick jag väldigt ont i vaderna och det var antagligen för att jag sprang för mycket. Leder och muskler pallar inte alltid lika mycket som hjärta och lungor.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
När vi är på turné går vi oftast upp tidigt för att resa någonstans. Då går mycket av tiden åt till att sitta i olika fordon, så jag försöker alltid få in lite löpning. När jag är hemma sover jag lite för länge, avverkar en massa serier och försöker skriva låtar. Det mesta av min tid kretsar kring musik, fysisk aktivitet och planering av måltider. Det är alltid någon matbusiness på gång, typ att lägga chiafrön i juice eller att hålla på med groddar.

Hur viktig är maten?
Den är skitviktig. Min mathållning är ett politiskt beslut som handlar om både miljö och rättvisa. Om vi äter växtbaserat räcker maten till fler människor. Sättet vi lever på nu är inte speciellt hållbart. När jag blev vegan var det av djuretiska skäl, jag ville inte stödja en industri som innehåller så mycket lidande. Samtidigt är ju döden också en del av livet, men som det ser ut idag är det så förvridet och industrialiserat. I en bättre värld hade jag säkert ätit kött om jag hade varit tvungen.

29 oktober släpps er sjunde platta Naked Swedes. Berätta om namnet?
Vi var på turné med en amerikansk grupp för ett tag sedan. Efter våra gigg var vi svettiga och tog av oss kläderna. Amerikanerna tyckte att det var skitjobbigt med vår nakenhet, så de skämtade och kallade oss naked swedes. Namnet kommer från den händelsen men det handlar mer om nakenhet i form av ärlighet. Om Sverige och vår självbild om att vara ett rättvist och demokratiskt land. Vi vill problematisera den bilden. Vi är ett av de största länderna inom vapenindustrin och vi har ett historiskt arv. Jag tror att vi mår dåligt om vi inte snackar om det, om vi inte vågar vara ärliga och nakna.

Vill du säga några marknadsförande ord om albumet?
Ja, att vi har med jättebra gästartister. Seinabo Sey till exempel, hon var ju med på vår tidigare platta med Mitt hjärta är en bomb. Jag kan inte säga så mycket mer säljande om plattan faktiskt mer än att jag tycker att den är bra. Folk får se.

Så, vad händer nu?
Nu ska jag åka hem till Skåne och skörda lite. Jag har massa fina rödbetor, mangold och potatis som jag ska äta upp. Grönkålen gick helt åt helvete, alla mördarsniglar åt upp den. Jag har ingen kärlek till mördarsniglar och jag har inte hittat något effektivt sätt att döda dem på.

Lägg dem i salt!
Ja, jag har hört om det. Hur gör man?

Man bara lägger dem i en spann med salt så att de fräter sönder.
Jaha, det får jag prova!

Andra 'Löpning' inlägg