Löpanalys
Löpning

Löpanalys

För att ta reda på vilka löparskor du ska ha?

Vilka löparskor ska jag ha?

Vid en första anblick kan skoväggen i en sportbutik upplevas som en djungel med alla modeller, färger och former. Men med lite hjälp av en erfaren säljare och 10-15 minuter av din tid blir det ganska enkelt att välja rätt löparskor.

Hitta de bästa löparskorna med en löpanalys på Intersport

 
– Efter en löpanalys på knappt en kvart tillsammans med kunden är jag säker på att de får rätt sko med sig hem, säger Patrik, en av våra experter på Intersport. 


Analysen han pratar om heter Walk & Run Clinic och görs på plats i butiken. Det första säljaren gör är att skapa sig en bild av kunden. 


– Ju mer jag vet om kunden och hans eller hennes erfarenhet av löpning, ju lättare blir det för mig att ge rätt råd och välja ut rätt skor, fortsätter han.

Löpning

För att löpning är underbart! Visst, det kan vara rätt jobbigt också. Det är till och med en del av tjusningen. Ibland är det tufft, men du vet att det gör nytta och efteråt, när du vunnit kampen mot dig själv, känner du dig väldigt nöjd och stolt. 

Fotens form

Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, är foten smal eller bred, är vristen hög eller låg och vilken form har tårna. Genom att titta på vilken typ av fot kunden har i kombination med den ursprungliga löparprofilen kan säljaren börja sålla bort skomodeller som inte passar.

Spring på löpband

Nästa steg är att titta på löpsteget på ett löpband. För att bilden av grundsteget ska förbli opåverkad används mjuka och helt neutrala testskor som inte påverkar stabiliteten. Samtidigt som löpbandet rullar, rullar även en kamera som spelar in löpsteget under ett tiotal sekunder. Tillsammans med kunden tittar sedan säljaren på avspelningen på en skärm. Eftersom löpsteget kan skilja mellan fötterna är det viktigt att titta på båda två.

– Först tittar vi på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur avtrampet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och skadefri löpning, säger Patrik.

Sista finjusteringen

Det börjar nu bli dags att välja sko och med analysen i ryggen väljer säljaren ut två, tre modeller som passar fotens form, kundens löpning och löpsteg. Men trots att valet av sko nu är betydligt enklare än vid den första anblicken på skoväggen är det kunden själv som måste ta det slutgiltiga beslutet. Vilken sko känns bäst på foten? Är det någon prisskillnad? Sitter hälen fast ordentligt?

– En kort runda och en avspelning till på löpbandet brukar räta ut de sista frågetecknen. Det kan handla om små finjusteringar och skillnader som till slut avgör till fördel eller nackdel för olika modeller. Oavsett vilken av skorna kunden väljer till slut kan jag som säljare nu känna mig trygg i vetskapen om att det är rätt sko för kunden, säger Patrik.

Visste du att:

 • Löparskor slits och förlorar sina funktioner när de används förstås och bör bytas ut efter cirka två-tre år eller 120 mil.
 • Intersport har Testa på-garanti. Om du inte är nöjd med dina löparskor kan du komma tillbaka och byta dem inom 30 dagar efter köp, även om de är använda.
 • Löpning innebär så många fördelar för din hälsa och kropp. Läs 10 anledningar att löpträna och knyt på dig löparskorna för en runda. 

Intersport tipsar:

 • Ta gärna med dina gamla löparskor till butiken när du ska köpa nya. De innehåller din löparhistoria och visar exempelvis hur löpsteget ser ut genom slitningen på sulan.
 • Köp hellre för stora än för små skor. När fötterna blir trötta svullnar de och behöver mer utrymme.
 • Skaffa riktiga löparstrumpor i syntetmaterial. De har bättre passform, transporterar bort fukt och ökar livslängden på löparskorna.
 • Skaka ur och borsta av skorna efter varje löprunda. Grus sliter ner många skor i onödan. Hoppa över maskintvätt, då åldras skornas sulor och stötdämpning fortare.
 • Plocka ur sulan efter löpningen. Skorna torkar snabbare och luktar bättre.
 • Klipp tånaglarna. De sliter på strumpor och skor.
 • Spraya skorna med impregnering med jämna mellanrum och smörj sulorna med skovax.
 • Knyt skorna ordentligt. Det där extra snörhålet som du alltid undrat vad det ska användas till ger ett bättre hälgrepp.

Så håller skorna längre

När du har hittat ett par löparskor som känns bra och är rätt för dig är det bra att vårda dem. Här har vi samlat ett gäng tips som hjälper dig du kan få dina skor att hålla i det långa loppet.

Andra 'Löpning' inlägg