Löpning på vintern & hösten - tips för att hålla igång
Löparguider

Löpning på vintern & hösten - tips för att hålla igång

Tips som får dig att bli peppad till löpning trots slask, mörker och minusgrader.

Tips för din höst- och vinterlöpning 

Det finns två olika typer av löpare. Eller, inte riktigt. Självklart finns det fler, betydligt fler. Men för att hårdra det något delar vi här upp löparna i två kategorier. De som älskar att springa på vintern och tycker inte det finns bättre underlag än den knastrande snön. Och de andra som, i lite väl stor utsträckning, låter sig påverkas av vädrets makter och därmed låter löparskorna stå från oktober-maj. 

För att du oavsett temperatur, distans, kondition och väglag ska ge dig ut och springa följer här ett gäng tips som får dig att bli mer sugen löpning i slask, mörker och minusgrader.  

Börja springa med löpschema


Oavsett vilken löpartyp du är kan det faktiskt vara svårt att hitta motivationen att springa i regn, köld och mörker. För kom ihåg att den löprundan som blir av alltid är den bästa, oavsett distans, ork eller resultat. Sätt upp ett löparschema 
med en rimlig målsättning beroende på din vana, förmåga och önskat utfall.

Spring kort och snabbt

När vintern kommer kanske den vanliga rundna om fem kilometer känns lång, jobbig och omotiverande. Resultatet kan då bli att du struntar helt i löprundan. Tänk dig istället in i att sticka ut och springa 10 minuter. Känns plötligt lite mer lockande. Kan du dessutom öka tempot en aning kanske du då har en bättre kilometertid än vanligt och något rgrymt att ta med sig. Ofta är det dessutom så att du kan tänka dig att springa något längre när du väl kommer ut, så de lite lägre förväntningarna inledningsvis kanske blir en betydligt längre runda i slutändan.

Spring på dagen

Känner du dig trött och hängig? Du är inte ensam. Undersökningar har visat att bristen på ljus gör att halva svenska folket känner sig just så den här tiden på året. Vi behöver därför all solljus vi kan få, så har du möjlighet – spring på dagen. Kanske hinner du med en runda på lunchen eller innan frukost på helgen?

Räkna tid inte kilometer

Du är underlaget är sämre sjunker farten även om du anstränger dig lika mycket. Kanske säger pulsklockan att du bara hunnit tio kilometer istället för tolv på timmen du har varit ute. Här rekommenderas du att tänka om och räkna tid istället för kilometer under vinterhalvåret.

Löpargrupp

Om du har svårt att hitta motivationen till att ge dig ut på en löprunda själv kan en löpargrupp vara en god idé. Ofta finns instruktörer som hittar på kreativa inslag i löprundorna och olika grupper beroende på tid, målsättningar och kondition. Vill du testa något nytt på egenhand?

Transportlöpning

Att ta tag i löpningen redan innan du kommit hem och satt dig under en filt med en kopp te gör chansen att löprundan faktiskt blir av mycket större. Kanske kan du springa hem från jobbet eller byta om på jobbet innan du åker hem, att du då ska ta av dig löparkläderna väl hemma utan lite löpning i benen sker ju inte. När du dessutom kryper ner under den där filet kan du njuta så mycket mer av ditt te. 

Nytt löpupplägg

Kanske kan lite nytt behövas för att hålla igång löpningen på vintern.

  • Backintervaller: Spring i backe och få upp både pulsen och träna de muskler som behövs för stabila löpsteg. Lika jobbigt som det låter, men samtidigt så givande för din kondition och teknik. Spring med en stolt hållning och ha tryck i steget när det och ha tryck i steget när det lutar uppför. Alternativt, spring upp och nedför en specifik backe ett antal gånger.
  • Dikeslöpning: Ett annat kul tips för att slippa den traditionella löningen på vintern är att springa i diket istället för på vägen. Spring ute i diket och få balans- och stabilitetsträning samtidigt som du stärker ben- och rumpmusklerna. Låter så mycket enklare än det faktiskt är. Kul sätt att köra intervaller, lite långsammare på vägen och högt tempo i diket eller tvärt om. Traillöpning Att hitta ny motivation i löpningen kan vara att hitta en ny mijö att springa i. Brukar du springa i stan? Ge dig ut i skogen. Antingen i löparspår eller varför inte helt ut i skogen.
  • Traillöpningen: är väldigt populär och fördelarna är många! Tänk dock på att inledningsvis hålla dig i närområdet på ställen där risken att komma vilse är små och ha med dig en mobiltelefon om du behöver be om hjälp. Läs mer om hur du blir en bättre traillöpare.
  • Intervaller: Det finns ungefär lika många olika sorters intervallträning som det finns löparskor - det vill säga många! En variant är så kallade pyramidintervaller där man kombinerar flera olika intervaller till ett pass. Där kan du själv välja vilka intervaller som passet ska innehålla. Det vanligaste kan se ut som följande: 100-200-400-800-400-200-100 meter. Du ökar intervallen från 100 till 800 meter, och minskar sedan till 100 meter igen.

Hitta din motivation

Att hitta något som motiverar dig är viktigt. Kanske en peppande spellista, en spännand ljusbok eller en rolig podcast. Då är det som att du glömmer bort att du faktiskt tränar samtidigt. Du kan också unna dig nya löparkläder som du känner dig snygg i eller ställa in så du får en motiverande notis i din pulsklocka. En annan motivationshöjande aktivitet är att anmäla dig till ett lopp. Vet du att du till våren ska springa en halvmara eller maraton kan du inte ligga på latsidan i vinter. 

Belöning för att hålla löpningen igång

För att inte löpningen ska bli en engångsföreteelse är belöning och återhämtningen väl värd att investera tid i. Inte bara för att njuta av din prestation utan även för att skapa förutsättningarna att göra det ännu bättre nästa gång. Några övningar med foam roller, avslappnande yoga, ett bad och en god middag är några exempel. 

Löputrustning på Intersport

Ge dig nu ut! Låt snö och halkgrus krasa under skorna, lyssna efter en och annan fågel och ge dig sjutton på att du inte är en sån person som bara löper i shorts och t-shirt. På Intersport hittar du det materiella för att överleva att springa i kyla, motivationen och konditionen får du stå för själv! 

Andra 'Löparguider' inlägg