Redo för tjejmilen? Terese Alvén tipsar!
Löpning

Redo för tjejmilen? Terese Alvén tipsar!

Nu är det är bara några dagar kvar till Tjejmilen och förhoppningsvis har ni som ska springa redan genomfört största delen av träningen och förberedelserna. Men det finns fortfarande saker ...

29 augusti 2014

Nu är det är bara några dagar kvar till Tjejmilen och förhoppningsvis har ni som ska springa redan genomfört största delen av träningen och förberedelserna. Men det finns fortfarande saker du kan göra för att förbättra din upplevelse på lördag, oavsett om du springer för att slå personbästa eller för att ta dig runt banan med ett leende på läpparna. Terese Alvén ger bästa råden!

Jag, Terese Alvén, har sprungit Tjejmilen ett antal gånger. En gång i tiden var det den första löpartävling jag genomförde. Då hade jag som mål att ta mig runt banan och jag hade aldrig sprungit en mil tidigare. När jag joggade i mål efter en dryg timme kändes det som att jag hade vunnit hela loppet, och det är just den känslan jag hoppas att du ska få, oavsett hur snabbt du springer. Se loppet som en härlig upplevelse och gör ditt bästa efter dina förutsättningar.

Här kommer några sista minuten-tips som hjälper dig att vara på topp på lördag:

  • Ta det lugnt med träningen dagarna innan. Eventuellt kan du jogga några kilometer, men spara på krafterna till lördagens tävling.
  • Bunkra med extra bär och antioxidanter, ingefära, vitlök och annat som dämpar infektioner och höjer immunförsvaret. Undvik gärna trånga utrymmen med mycket folk (tunnelbana) så gott det går och tvätta händerna ofta så ökar du chansen att hålla dig frisk.
  • Ät regelbundet och bra under hela veckan. Tänk att du ska äta ungefär som vanligt men var extra noggrann och välja bra råvaror, då chockar du inte kroppen med något som den inte är van vid. Ät gärna lite mer kolhydrater kvällen före och en ordentlig frukost på morgonen. Ta med en banan, en yoghurt eller någonting annat lättsmält att äta en timme innan start.
  • Välj kläder och skor som du redan har sprungit in. Du vill inte riskera skavsår eller sömmar som irriterar under loppet.
  • Fyll på kontinuerligt med vätska dagarna innan, särskilt om det är varmt, och ta gärna någon klunk vatten på vätskestationen. Visst klarar du av att springa en mil utan att fylla på under tiden, men det tar en stund att stå i startfållan och det kan vara skönt att få i sig lite vatten. Prestationsförmågan går snabbt ner vid vätskebrist så det är bra att vara noggrann.
  • I starten går det ofta ganska hektiskt till, det är trångt och folk är ivriga. Försök att ta det lite lugnare och spring inte snabbare än vad du kan. Bestäm i förväg ungefär vilket tempo du ska hålla och följ det, så riskerar du inte att bli slutkörd halvvägs in i loppet.
  • Lyssna på kroppen och sätt ditt mål efter din dagsform, så här i början av hösten kan infektioner och annat härja.  Om du känner dig sjuk eller krasslig - ta det väldigt lugnt eller spring inte alls, även om det känns surt att ställa in.
  • Och som sista påminnelse – HA ROLIGT! Särskilt när du blir trött. Fortsätt kämpa, andas, njut av den vackra miljön runt Djurgården och inspireras av energin från alla tjejer som springer tillsammans.


Läs Tereses blogg här: http://sparkibaken.se
Foto: Jane Haglund, http://janehaglund.se/

Andra 'Löpning' inlägg