Så håller skon i långa loppet
Löpning

Så håller skon i långa loppet

För att dina löpskor ska hålla i längden är det viktigt att du tar hand om dom. Såhär vårdar du dina skor på bästa sätt.

28 mars 2017

För att dina löpskor ska hålla i längden är det viktigt att du tar hand om dom. Såhär vårdar du dina skor på bästa sätt.

Ett par löparskor har en begränsad livslängd. Ofta utgår man från att en mängdträningssko håller i omkring 100–150 mil. För en löpare som springer några gånger i veckan innebär det att man bör byta sko ungefär en gång om året. Även om du inte springer så ofta i dina skor så tappar skorna sina goda egenskaper efter ett tag. För att dina löparskor ska hålla så länge som möjligt så är det bra att göra rent dem regelbundet.

Såhär gör du:

Ingen tvättmaskin
Tvätta aldrig dina löparskor i maskin. Ta istället ur innersulan och borsta skorna med till exempel nagelborste, tvål och ljummet vatten. Innersulan kan du skölja av i ljummet tvålvatten.

Rena skosnören
Ett par rena skosnören gör mycket för helheten. Du kan tvätta dina skosnören i maskin, eller skaffa nya för en billig peng.

Använd tidningspapper
Torka inte dina löparskor i torkskåp eller på element, utan lägg ordentligt med i tidningspapper i tåboxen, som du sedan byter ut tills skon torkat. Det tar omkring tolv timmar för skon att torka.

Undvik solljus
Låt inte dina löparskor stå i direkt solljus för då kan de tappa formen. Om du springer mycket kan det vara bra att ha två par löparskor att variera med. Då har du alltid ett par skor som är torra och redo för en löptur.

Andra 'Löpning' inlägg