Swimrun - från världen till Sverige
Löpning

Swimrun - från världen till Sverige

En trend som har kommit till Sverige för att stanna. – Man känner sig som en superhjälte, säger swimrun-fantasten Bjarne Koning.

13 juni 2017

En trend som har kommit till Sverige för att stanna.
– Man känner sig som en superhjälte, säger swimrun-fantasten Bjarne Koning.

Swimrun är sporten där utövarna växlar mellan att simning och löpning olika sträckor, utan att stanna. Man tävlar oftast i par eller i ett lag för att öka säkerheten på framförallt simsträckorna. Varje lag som delat måste hålla ihop och får aldrig vara mer än 10 till 15 meter från varandra.

För Bjarne Koning räckte det med ett träningspass för att falla för swimrun.
– Ted Ås (svensk mästare i triathlon och vinnare av ötillö) introducerade mig till swimrun och jag tyckte att det såg fantastiskt ut när han sprang och simmade mellan öarna. Jag kände direkt att jag själv ville prova på detta.

Bara ett år senare stod Bjarne på startlinjen vid ÖTILLÖ, som är ett inofficiellt VM i Stockholms skärgård med tio kilometer tuff simning och 65 kilometer teknisk traillöpning. Fem år senare ställer han upp i fem-sex tävlingar varje år.
– Poängen med swimrun är att man tävlar i lag. Jag har kört någon enstaka singeltävling, men det är roligare med lag. Swimrun är egentligen mer besläktat med multisport än triathlon, och multisport är en lagsport.

En vanlig regel inom swimrun är att den utrustning man har när man startar loppet också måste vara med när man korsar mållinjen. Då kan man till exempel inte starta loppet med ett par simfötter och sedan slänga dem halvvägs. Ett krav brukar vara att man bär våtdräkt som täcker axlarna och går ned till knät.

Bjarne Koning simmar och springer regelbundet och betonar att det är viktigt att träna i utrustningen man tänkt använda på tävling och i miljöer som utmanar: stökig löpning och vågiga vatten. På sommaren tränar han specifikt swimrun två till tre gånger i veckan, samt löpning och simning separat utöver det.

Vad är det som är så speciellt med swimrun?
– Många tilltalas av naturupplevelsen och känslan att dela den med någon. Det blir inte så mycket prestation och fokus på tidsmål vilket många behöver komma ifrån i dagens stressiga samhälle. Man tvingas koppla ifrån och vara 100 procent närvarande. Och efteråt känner man sig som en superhjälte.

 

Fem lopp att testa på

Höga kusten swimrun, 15 juli
Spring och simma genom världsarvet - mer exotiskt blir det knappast.

Kalmar Swimrun, 15 juli
Vackra Kalmar är omgivet av vatten och detta blir ett helt nytt sätt att uppleva staden.

Ångaloppet swimrun, 13 augusti Ånga ligger mittemellan insjön Ången och Östersjön vilket gör Ånga till en idealisk plats för swimrun.

Öloppet, 5 augusti
Denna tävling i Göteborgs södra skärgård har utvecklats till världens största swimrunevenemang, och har i år som mål att nå 800 deltagande lag.

ÖTILLÖ, 4 september
CNN recenserade en gång tävlingen med orden “One of the toughest endurance races in the world”. ÖTILLÖ är inget för den som njuter av en lugn söndagsutflykt.

Andra 'Löpning' inlägg