Träning som njutning
Löpning

Träning som njutning

Många vill ha hjälp att hitta motivationen till att träna. Men det är fel tänkt, anser Sofia Sjöström – mer känd som PT-Fia – för träningen i sig ska vara lustfylld och lockande. Det gäller ...

7 maj 2015

Många vill ha hjälp att hitta motivationen till att träna. Men det är fel tänkt, anser Sofia Sjöström – mer känd som PT-Fia – för träningen i sig ska vara lustfylld och lockande. Det gäller ”bara” att hitta en form som passar en själv.

För Sofia Sjöström har träningen alltid haft en naturlig plats i livet, det är något som hon jämt har varit sugen på. Fram till våren 2012, då hon drabbades av utmattningsdepression som 24-åring.

– Då fanns det inte kvar några som helst lustkänslor kring träningen. Till en början kunde jag inte ens ta mig ur sängen. Ser man det krasst så har det varit en nyttig erfarenhet för mig som personlig tränare, att uppleva hur det känns att aldrig vara sugen på att träna, berättar hon.

Hon hittade så småningom tillbaks till sina tidigare rutiner – om än med ett lägre, sundare tempo i tillvaron – och lusten att träna väcktes på nytt.

– För mig är träning ett sätt att njuta. För närvarande sitter jag på kontor och skriver rätt mycket om dagarna och då ser jag fram emot att få promenera en timme hem – även om det spöregnar ute.

Hitta motivation
Sofia Sjöström driver eget företag med bland annat uppdrag som hälsoredaktör på Metro och Metro Mode. Hon får ofta frågan om hur man kan hitta motivationen för att komma igång med träningen.

– Jag tycker inte att man ska tänka så, för träningen behöver inte vara riktad mot mål och prestationer. Det är så klart inte härligt eller lockande om man känner sig tvingad, eller om man ska ta tid varenda gång man springer milen.

Hon försöker därför att hjälpa sina adepter att få en upplevelse av själva träningen.

– Det handlar i första hand om att hitta en träningsform och ett upplägg som passar en själv bäst. Ett ganska vanligt fel är att försöka pressa in så mycket träningstid att stressen ökar i vardagen. Och det är givetvis inte hälsofrämjande!

Kontentan är alltså: hellre exempelvis tre gånger 30 minuter i veckan som du njuter av, än fyra tuffa entimmespass som du måste stressa för att hinna med.

– Många vill också ha snabba resultat, de vill bli smalare och snyggare på orimligt kort tid. Men återigen: målet ska inte vara det viktiga, utan själva ”träningsresan” på väg mot målet måste vara lustfylld.

Hellre exempelvis tre
Sofia tipsar om några övningar som är extra lämpliga för löpare.

– Fötterna glöms ofta bort, och behöver få en uppmuntran i form av lite träning.       Löpare vinner också på en stärkt core-muskulatur. Det bidrar till en bättre hållning och kontroll på kroppen så att du får ett bättre löpsteg.

Fotstyrka

  • Tåhävningar: Perfekt att göra när vi väntar på något eller som avslutning på ett benpass. Stå höftbrett eller ihop med fötterna och pressa upp på tå, håll emot på vägen ner och pressa upp igen. Det framkallar snabbt mjölk­syra och stärker mer än vi förstår.
  • Plocka med tårna: Lägg ut olika prylar på marken framför dig. Ta av dig barfota och plocka upp prylar med tårna. Öva på att flytta dem åt sidan, framåt och i exempelvis en hink. Använd olika tår och spreta gärna ordentligt mellan. Detta hjälper dig att få upp rörligheten i tårna och aktivera fotens små muskler.

Rumppressen

  • Utförande: Placera en fot på en pilatesboll, eller i början en bänk, och hoppa fram ett steg med ståbenet. Spänn magen, hitta balansen och rulla försiktigt bak så att du gör ett utfall bakåt med foten på bollen.
  • Variant: Håll i en medicinboll för att få stöd och tyngd, det blir en stadigare men tyngre variant då. Börja med vanliga utfall först för att försäkra dig om att du har tekniken.
  • Stärker: Rumpa, lår, balans.

Jorden runt

  • Utförande: Lägg dig på en pilatesboll med mage och en del av låret på bollen. Fäst blicken i marken och sträck ut armarna ovanför  huvudet. Dra bak armarna mot svanken samtidigt som du gör ett litet rygglyft. Stanna till och dra fram armarna igen.
  • Variant: Placera en lätt vikt i händerna och flytta runt den med en hand i taget, 0,25 kg viktplatta eller en bok brukar räcka.
  • Stärker: Ländrygg, axlar, Cora och rumpa.

Andra 'Löpning' inlägg