Vinterlöpning som gör extra nytta
Löpning

Vinterlöpning som gör extra nytta

Jogga, plocka skräp och bli en miljöhjälte. Det är den nya motionstrenden som växer snabbt i Sverige.

7 december 2017

Kläder för löpning på vintern

Den friska luften, det krispiga underlaget och den goa känslan efteråt är tre anledningar att ge sig ut och springa på vintern. Tröskeln att ge sig ut kan vara något lägre på vår och sommar men när du väl är ute är vinterlöpningen en underbar träningsform. 

Bästa tipsen för vinterlöpning

Erik Ahlström ger sina tips för löpning i mörker och kyla. Se också hans underbara idé för att kombinera nytta med nöja längre ner. Plogga, det har du nog inte hört förut?

 • Välj ett par dubbade skor.
 • Satsa på reflexer och en bra pannlampa.
 • Var noga med att inte använda bomull någonstans.
 • Klä dig i yllestrumpor, mössa och buff.
 • En bra ”löparrygga” med ombyte underlättar.
 • Glöm inte att ladda mobilen.

Tips för att springa i vinter

Att träna löpträning utomhus vintertid är underbart! Men underbart kan bli kort om man glömmer bort att vara utrustad på ett bra sätt. Som bekant kan ju den svenska väderleken under vintern skifta ordentligt under säsongen. Från regnblöt och krypande fukt till bitande kyla och krispig klar luft.

Vi ger dig några tips på vad du ska tänka på - och några förslag på lämpliga produkter!

 • Funktionsmaterial är alltid att föredra, eftersom de till skillnad från bomull inte absorberar svetten på samma sätt. Det är också viktigt att tänka på att ha flera tunna lager och inte för tjocka kläder.
 • För att hålla överkroppen torr och varm rekommenderas ett underställ. Lager på lager är idealet. En rejäl löparjacka med vindskydd och reflexer så att man syns är extra viktigt under de mörka vintermånaderna förstås.
 • Att använda tights är något av det klokaste man kan göra vid utomhusträningen. De värmande funktionsmaterialen håller kroppen varm och stöter ifrån sig fukt. Dessutom är de superlätta. 
 • Fötterna är extra viktiga förstås. Bra löparskor anpassade efter ditt steg är viktigt. Och glöm inte att ha bra strumpor!
 • Att hålla huvud och händer varma är förstås superviktigt - använd funktionsmössa och handskar som håller värmen, transporterar fukt effektivt och torkar snabbt. Mössan ska sitta åt ordentligt och definitivt inte glida ner över ögonen!
 • Till sist – men viktigast – tänk på din säkerhet. Använd en löparväst med reflexer som också står emot väta så slipper du utsätta dig för onödiga risker att inte synas ordentligt. (Mer tips om kläder anpassade för träning under mörka årstiden finner du i vår text Äntligen höst - ut och träna.) 

Löparkläder på vintern för dam

 1. Varma Löpartights Nike, Dam
 2. Funktionströja Pro Touch, Dam
 3. Träningsjacka Craft, Dam
 4. Löparsko Icebug, Dam
 5. Pro Touch Funktionsmössa, Dam

 Springkläder för vinterlöpning, herr

 1. Träningsjacka Pro Touch, Herr
 2. Funktionströja Nike, Herr
 3. Löparväst, Under Armour, Herr
 4. Varma träningstights Nike, Herr
 5. Löparsko Icebug, Herr

Tillbehör för löpning

 1. Pulsklocka
 2. Mobilhållare Nike
 3. Löparhandskar med reflex
 4. Reflexväst, Intersport
 5. Vätskebälte

Jogga och plocka skräp - plogga

Om nedskräpning är ett problem? Tja, enligt Erik Ahlström anser 82 procent av alla svenskar just det. Just därför har han de senaste åren försökt förändra ett beteende som han anser vara ett tecken på ett sjukt och osunt samhälle.
– Min lösning på all nedskräpning är superenkel – börja plogga, säger Erik Ahlström.

I grund och botten är plogga ett samlingsnamn där intentionen är att ändra förhållningssättet och ”få alla till stolta skräpplockare”.

– Du kan göra det när du promenerar, är ute med barnvagnen, på golfrundan, cyklar till jobbet, dyker utanför din badplats eller går och handlar, konstaterar Erik Ahlström.

I somras slog ploggandet igenom som en ny motionstrend och nu har grupper startats i mer än 50 orter.

Är det inte svårt att få ”flyt” i joggingturen om man ska stanna till  och plocka upp skräp?

– Jo, det stämmer eftersom det är så skräpigt i vårt land, men ju fler som ploggar desto enklare blir det. Skräpet ska bara bort, säger Erik Ahlström.

När han bodde i Åre anordnade han särskilda skräpplockardagar. Man kan fråga sig om intresset är mindre för den här typen av aktiviteter i större städer. Erik Ahlström har själv exempelvis kallat både Stockholm och Almedalen för soptippar.

– Allt ligger på individnivå. Alla kan alltid göra skillnad oavsett var man bor. Vi är många som vill förändra och när du en gång börjat att plogga kommer du aldrig att sluta. Det är det mest positiva beroendet jag känner till. Med ploggarögon kommer du se skräp överallt. Erik Ahlström tillhör inte skaran som placerar löpardojorna i garaget när den kallaste årstiden kommer.

– Vinterlöpning är underskattat, med reflexbana och kraftig pannlampa är det som att upptäcka en helt ny värld. Det känns som om du flyger fram i en egen komfortzon.

Plogga dig i form

Plogga är ett koncept som går ut på att plocka skräp samtidigt som du joggar. Plogga är en kombination av orden ”plocka” och ”jogga”. I grund och botten är plogga ett samlingsnamn där intentionen är att ändra förhållningssättet och ”få alla till stolta skräpplockare”. Du kan plogga när du promenerar, är ute med barnvagnen, på golfrundan, cyklar till jobbet, dyker utanför din badplats eller går och handlar.

Andra 'Löpning' inlägg