Packlista för vandring och camping
Outdoorguider

Packlista för vandring och camping

Vad har man med sig på en flerdagarstur eller när man ska ut och bo i tält?

Packa för naturen

Att ge sig ut på en vandring, campingsemester eller mindre utflykt är kul, lättillgängligt och spännande. Anpassa det ni hittar på utefter ditt eller barnens intressen. Ska ni ut på ett större äventyr eller nöjer er med en utflykt i närområdet? Vi har gjort två packlistor för att ni lättare ska kunna utgå från just era behov.

Packlista vandra och tälta

  • Tält
  • Sovsäck
  • Liggunderlag
  • Tillbehör för att äta
  • Regnkläder
  • Outdoorkläder
  • Vandringsskor
  • Ryggsäck

Tält

För att sova ute är ett tält en grundläggande punkt på packlistan, om du inte har som ambition att sova under bar himmel eller med endast en tarp som skydd. Vilket tält du ska ha beror givetvis på flera saker, här guidar vi er till att hitta rätt tält. Hur många ni är, hur ni ska transportera tältet (vandra eller med bil och ha det uppställt under hela tiden), vart det ska stå samt hur länge ni ska vara iväg.

Ett bra tips är att sätta upp tältet innan ni ger er ut, hemma på trädgården eller i en park i närheten. Detta för att säkerställa att alla delar är med och att ni har koll på hur man gör för att minska riskerna för eventuella problem längre fram. Tips! Ha med er ficklampa eller pannlampa om ni behöver sätta upp tältet när det är mörkt samt nål och tråd eller silvertejp om tältet (eller annan utrustning) skulle få en reva.

Sovsäck

En sovsäck är nästa grundläggande del på packlistan. Här finns det flera olika varianter där den största skillnaden är dess material, en syntet- eller dunsäck. En sovsäck i dun väger mindre, kan packas tightare, är varmare (i förhållande till dess vikt) och håller längre medan en syntetsäck är tyngre och mindre smidig men isolerar och värmer även när den är fuktig.

Det finns även en prisskillnad mellan en sovsäck i dun och i syntet. En dunsäck är av högre kvalitet och mer exklusivt material vilket gör att priset stiger en aning. Fundera på ditt användningsområde och dina krav innan du bestämmer dig.

Liggunderlag

Även vilket liggunderlag du ska ha bestäms utifrån vad du ska göra. Om du ska vara ute på en flera dagar lång vandring är det svårmotiverat att bära med sig ett förhållandevis stort liggunderlag och ett smidigt och lätt underlag för att hålla packvikten nere är att föredra.

Ska du däremot ute på en campingsemester där du inte planerar att bära med dig packningen så långt och kanske till och med har bilen i nära anslutning kan du få högre komfort. Till exempel en madrass eller uppblåsbart liggunderlag alt. självuppblåsande liggunderlag för mer komprimerad packning.

Regnkläder

Lika kul som det är att vistas utomhus i bra kläder, lika besvärligt är det att göra det i sämre kläder. Det kan faktiskt vara avgörande för hela semestern. Se till att ha bra regnkläder med tejpade sömmar som håller vattnet ute och humöret på topp oavsett väder. Läs mer om hur du väljer rätt regnkläder för dig och dina aktiviteter.

Att ett regnställ ska vara vattentätt är att föredra, men hur vattentätt det är bedöms i mm utifrån en vattenpelare. Ju högre siffra desto tåligare är plagget mot vatten, siffran är alltså en indikation på hur många mm vattentryck ett plagg klarar innan det går igenom.

Vandringsskor

Att vara ute och vandra med skoskav är en fruktansvärd upplevelse. Se därför till att ha ett pra bra skor som du gått in ordentligt innan du ska ge dig av. Det är också viktigt med bra grepp och stöd för att minska risken för fall och skador. Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer vandringsskor och vad som skiljer olika modeller åt.

Att ha bra stumpor i skorna är viktigare än vad många tror. Det finns många typer av vandringsstrumpor med olika kombinationer av mängden syntet och ull. Syntet för att snabbt ta bort fukten och ull för att fortsatt värma foten om den blir blöt eller om det är kallt ute. För längre eller mer avancerade vandringar rekommenderas att ha en tunn strumpa helt i syntet närmast foten och en ullstrumpa utanpå då detta minskar risken för skav. Tänk också på att, vid långa vandringar ha minst två par strumpor eller strumpuppsättningar för att kunna byta då foten blir känslig för skav när den är fuktig.

Kläder

Utöver underställ och regnkläder finns det ett par klädesplagg som är bra att ha i naturen. Även här är det beroende på vad du ska göra samt vilken temperatur och vilket väder det är. Friluftsbyxor eller vandringsbyxor samt en fleecetröja eller funktionströja är en god start på vår och höst och ett par vandringsshort och en funktionst-shirt en bra val för varmare väder.

Vandringsryggsäck

Ryggsäcken är den perfekta väskan för ditt friluftsäventyr. Ett självklart val om du ska ut på en vandring men även ett smidigt sätt att packa om du ska ut och campa. Utgå från hur mycket packning du har och vad du ska göra. För en flerdagarstur till fots rekommenderas en vandringsryggsäck över 40 liter medan det för en kortare tur räcker med en mindre. Se till att du ställt in ryggsäcken bra så du får rätt passform och en så komfortabel tur som möjligt. 

Har ni barn med är det klokt att låta dem ha en egen ryggsäck, givetvis anpassad efter storlek och vikt. Både för att vänja sig, för att hjälpas åt med packningen och kunna ta med sig spännande saker hem.

Äta i naturen

Beroende på hur länge du är iväg och hur begränsat utrymmet är gäller det att tänka till gällande matlagning och råvaror. Ska du bara ut en natt eller två kanske du har med dig mat och kan komplettera med att grilla lite, är du däremot ute en längre tid utan tillgång till affärer gäller det att tänka till. Läs mer: Laga mat utomhus.

Frystorkad mat, där du endast tillsätter varmt vatten, är ett bra alternativ som tar minimal plats, är enkelt och smakar gott. Att packa ner ett gäng energibars eller liknande kan också vara värdefullt för lite extra energi när tältet ska upp eller när de kvarvarande kilometerna känns långa. Glöm heller inte handspriten, perfekt för att döda lite av naturens eventuella bakterier innan det är dags att äta.

Packlista utflykt

Tänk på att det ofta inte behöver vara något storslaget som sker för att det ska bli en lyckad stund utomhus. Att njuta av naturen, ha kul och bara vara tillsammans med personer man tycker om är ofta det som skapar minnen för livet.

Klädväg

Vad ni ska ha på er när ni ger er ut är givetvis beroende på årstid och temperatur och vad ni ska göra, utgå från lager på lager principen och packa med lite extra.

  • Regnkläder: Den svenska naturen är så vacker och det svenska vädret är opålitligt. Se alltid till att ha regnkläderna medpackade.
  • Extra tröja: Om vinden tilltar och det blir svalare, om ni är ute längre än planerat och solen försvinner eller om ni sitter stilla ett tag när ni äter er matsäck.
  • Lätt ombyte: Man vet aldrig om någon trampar i vattnet eller spiller en hel kopp nyponsoppa på sig. Ett ombyte och torra strumpor är en god idé.

Matsäck

En god matsäck kan man bygga en hel dag kring, att grilla korv eller äta tacos i naturen är en utflykt i sig. Här är vad du behöver ha med dig för fikastunden.

  • Kylbag: På sommaren är det viktigt med en kylbag och kylklampar för att hålla maten kall tills ni ska äta. Ett smart tips är att frysa in er dryck (ej kolsyrad) och använda som kylklampar och efter ett par timmar (beroende på temperatur ute) när det är dags att käka är maten sval och drycken tinad och läskande kall.
  • Mellanmål & matsäck: Utgå från era önskemål och smaklökar och packa ner allt från pannkakor och smörgåsar eller ingredienser för att laga mat ute. Dessutom lite mellanmål som russin eller fruktbitar för att fylla på energin och glöm inte vätska! 
  • Kåsa, kniv, tallrikar & spork: En djupare tallrik i plast håller maten på plats, en kniv kan vara användbart både vid fikastunden och utanför och så självklart en spork och kåsa.
  • Handsprit & servetter: Händerna är ofta smutsiga och att sprita dem eller torka med våtservetter är en god idé inför att ni ska äta, eller då och då under turen. Att dessutom ha servetter eller en hel rulle toalettpapper är rekommenderat.
  • Sittunderlag eller filt: Lägg underlaget på en stubbe eller duka upp matsäcken och samlas på en filt.

Underhållning

Beroende på hur sällskapet som ger sig ut på utflykt ser ut kan olika typer av extra underhållning vara mer eller mindre nödvändigt.

  • Utflyktspåse: Samla ihop ficklampa eller pannlampa, kamera, kikare och en lupp och skapa en utflyktspåse ni alltid kan ta med er när ni ger er ut.
  • Naturbingo: Förbered ett naturbingo innan ni ger er ut, både kul och lärorikt.
  • Boll: Slänger ni med en boll eller ett strandtennis i ryggsäcken har ni alltid något kul att hitta på.
  • Florabok: Hittar ni något spännande är det kul att kunna slå upp det för att veta mer. En florabok (och kanske en lupp?) är därför en bra idé både för stora och små.

Extra småsaker

Lite extra grejer att ta med sig i ryggan, allt från bra och ha till väldigt viktigt.

  • Plåster: Man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Skoskavsplåster eller plåster för att undvika att få in smuts i såret.
  • Påse: Att slippa lägga ner smutsiga tallrikar i ryggsäcken igen är skönt när man kommer hem och ska ta hand om disken. Dessutom är en påse bra för att samla skräp eller om ni hittar bär eller svamp på er tur.
  • Mediciner: Allt från värktabletter, ögondroppar för pollen och allergimedicin till eventuella livsnödvändiga mediciner ska med ut.

Redo för nästa utflykt

På Intersport har vi det mesta du kan tänkas behöva för säsongens alla stora och små äventyr. Välkommen in till oss när du behöver råd eller nya grejer för er kommande utflykt.

 

 

Andra 'Outdoorguider' inlägg