Ekologiska träningskläder
Träning

Ekologiska träningskläder

Miljövänliga träningskläder för en mer hållbar framtid.

1 juni 2019

Ekologiska kläder för träning

Att träna och röra på sig gör så mycket gott, det känns som de positiva hälsoeffekterna aldrig tar slut! Att träna i kvalitativa, funktionella och snygga träningskläder ger träningsupplevelsen det lilla extra. Är kläderna dessutom miljövänligt producerade har de alla rätt. 

Klimatpåverkan allt viktigare för konsumenter

Att träningskläder och andra kläder är producerade på ett schysst sätt blir allt viktigare när fler konsumenter är medvetna om klimatpåverkan. När konsumenter börjar ställa krav, företag tar allt större ansvar och hållbarhetsfrågor lyfts i allt fler sammanhang tar vi stora kliv framåt. Även om det finns mycket kvar att göra. 

Miljöarbete på Intersport

Vi står idag i ett läge där klimatet är starkt påverkat samtidigt som det känns som potentiella lösningar, ny utveckling och innovativ tekniker aldrig varit fler. Vi på Intersport är medvetna om textilbranschens påverkan och dess utmaningar för att arbeta mer hållbart och på ett sätt som belastar miljön mindre. Det finns ett tydligt miljöansvar och flera pågående och kommande projekt för att skapa en mer hållbar och miljövänlig produktion i alla led. Allt för en bättre framtid. 

Miljövänliga träningskläder

När det kommer till våra interna produktioner har miljöaspekten tagit en allt större roll i hela produktionskedjan, berättar Sara Öster, en av produktcheferna inom löpning. Som en del i detta arbete kommer vi under våren införa nya ekologiska material i vårt sortiment. Dry Plus Eco som är en ekologisk efterbehandling av tyget ser vi på flera av löparkläderna från Pro Touch, vårt egna varumärke inom segmentet, redan till våren.

- Jag är väldigt glad att vi kan säkerställa att dessa material är 100% ekologiska och att stora delar av det interna sortimentet inom löpning från och med nästa säsong går i en mer hållbar riktning. Detta är verkligen ett steg i rätt riktning, fortsätter Sara.

Ekologiska kläder för träning

För att kläderna ska vara så väl anpassade för fysisk aktivitet som möjligt används ofta material med någon typ av andningsfunktion. Material som är efterbehandlat för att transportera fukt från kroppen och hålla dig sval och torr under träningen. I materialet Dry Plus Eco används en ytbehandling med naturliga produkter. Ett miljövänligt alternativ för att framställa den svettavvisande egenskapen istället för kemikalier som användes tidigare.

Dry Plus Eco

För att få ett plagg att tillhandahålla andningsfunktion efterbehandlas det med en vävning som möjliggör denna teknik. I Dry Plus Eco är denna ytbehandling miljövänlig och baserad på Midoris miljövänliga material med naturliga råvaror. Midori arbetar aktivt med att minska påverkan på miljön utan att kompromissa med plaggens prestanda eller påverka dess kvalitet. De gör det på flera sätt:

  • Mer förnybara råvaror och inga eller mindre oljebaserade komponenter.
  • Säkrare alternativ när det kommer till avfallshantering och ta lägre risker, eller inga risker alls.
  • Användning av mindre resurser av vatten och energi bland annat under bearbetningen. 

Hållbar textilbransch

Att textilbranschen har utmaningar för att arbeta mer hållbart och på ett sätt som belastar miljön mindre är ett faktum. Transporter, utsläpp, avfallshantering och en produktion som ofta kräver vattenförbrukning, energi och kemikalier kan vi inte blunda för. Det kan vi idag inte låtsas om att vi inte visste. Det gäller att ta sitt ansvar.  

Arbetar för att bli bättre

Intersport har sedan en tid tillbaka börjat arbeta med frågor som rör miljöpåverkan och hållbarhet och har ett engagemang och vilja som sträcker sig långt.

- Vi ställer krav, undersöker marknaden och kollar på nya lösningar och innovationer. Givetvis kan vi alltid bli bättre, det vill och kommer vi bli i frågan om miljö och hållbarhet framöver, säger Sara. 

Ekologisk bomull och återvunna material

På Intersport arbetar vi såväl med externa varumärken som interna, egendesignade, märken och kollektioner. Flera globala varumärken har på flera plan börjat föra hållbarhetsfrågorna in i rampljuset allt mer. Till exempel har både adidas, Puma, Peak Performance, Haglöfs och Houdini med flera hållbarhetsstrategier, utvalda kollektioner och koncept i olika utsträckning för ett bättre klimat. Förutom Eco Dry Plus arbetar även våra varumärken Etirel och Firefly uteslutande med ekologisk bomull i bomullsplaggen och McKinleys bäst säljande fleecetröja är gjord av 100% återvunnen polyester.

Andra 'Träning' inlägg