Gör det bättre själv om du kan!
Träning

Gör det bättre själv om du kan!

Gör si. Gör så. Oavsett ålder eller nivå så är det många som tycker och tänker mycket och högt när det kommer till idrott. Både på och utanför arenan. Boken med den slående titeln ”Gör det b...

1 juli 2016

Gör si. Gör så. Oavsett ålder eller nivå så är det många som tycker och tänker mycket och högt när det kommer till idrott. Både på och utanför arenan. Boken med den slående titeln ”Gör det bättre själv om du kan!” berör just detta och är full av tips till föräldrar med idrottande barn.

Författaren till boken heter Johan Fallby.  I tio år var han idrottspsykologisk rådgivare i Svenska Fotbollsförbundet och idag jobbar han åt FC Köpenhamn. Under många år spelade han dessutom bordtennis på landslagsnivå och titeln på den nya boken ”Gör det bättre själv om du kan” är ett direkt citat av Fallby som ung.

- Jag minns det inte själv utan det är mina föräldrar som berättat att jag sa det till min pappa när han ännu en gång skulle ge mig tips och råd om hur jag skulle göra när jag spelade, säger Johan Fallby.

Han är knappast ensam om att som barn få tips av vuxna om hur de ska utöva sin idrott. Fallby har många exempel på barn och ungdomar som hellre vill lägga av än att fortsätta med idrotten som de tidigare älskat.

- Jag vet många, både elit och helt vanliga utövare, som tappat motivationen och vill sluta. Om de fortsätter så har det många gånger varit för att de vet att föräldrarna lägger ner så mycket tid och energi på dem, att de inte vill göra dem besvikna.

Ju tidigare vuxna kan bidra till en bra och sund idrottsmiljö, desto större är chansen att barnet blir kvar inom idrotten, menar Fallby. Boken han skrivit vill han därför ska vara ett stöd till föräldrar och andra vuxna inom idrotten, för att få dem att tänka till en gång extra hur deras beteende kan påverka utövaren.

- Föräldrar vill bara sina barn det bästa men vissa har svårt att veta hur de ska utrycka sig och hur de ska hantera vissa situationer. Här får de konkreta tips och råd från väl etablerad idrottsforskning på hur de ska bete sig för att bidra till en sund och utvecklande idrottsmiljö, säger Johan Fallby.

Vad skulle det kunna vara för tips, har du några exempel?  
- Var närvarande och intresserad men inte styrande som förälder. Jag brukar säga att man ska gå dit, ta en kaffe och en korv. Snacka med andra föräldrar och har du möjlighet så hjälp gärna till men ge dig inte in och coacha mitt i fredagsmyset. Är du tränare så är du det på arenan, hemma är du förälder. Det är viktigt att skilja på rollerna.

Vill du få fler tips och idéer kring ämnet från Johan Fallby med flera kan du spana in Facebooksidan Idrottsföräldrar här.

Boken Gör det bättre själv om du kan! av Johan Fallby.

Foto av Johan Fallby: Fredrik Sandin Carlson

Andra 'Träning' inlägg