Välj rätt tid för träning!
Träning

Välj rätt tid för träning!

Ni har hört snacket på jobbet, på kaféer och på gym – när ska man egentligen träna? Alltså, finns det tider på dygnet då träning är extra effektiv, när man bränner mer fett och så vidare? Vi...

7 juni 2017

Ni har hört snacket på jobbet, på kaféer och på gym – när ska man egentligen träna? Alltså, finns det tider på dygnet då träning är extra effektiv, när man bränner mer fett och så vidare? Vi reder ut begreppen.

Först av allt måste vi ställa en filterfråga – vad har du för mål med träningen? Det kan spela roll i ditt upplägg av träning.

 Om syftet är att gå ner i vikt finns det rön som pekar mot att morgonen är en idealisk tid för träning. En engelsk studie om medicin och forskning inom sport och hälsa landade i att kvinnor blev betydligt mindre distraherade av mat som de annars brukar frestas av och även höll sig betydligt mer fysiskt aktiva under resten av dagen om de hade utfört en fysisk aktivitet under 45 minuter på morgonen.

Annan forskning visar att ämnesomsättningen och förbränningen är bättre på morgonen och kan göra så att du förbränner mer fett desto tidigare du tränar.

Vi tänker också att en god start på dagen gör att du är extra motiverad för hälsosamma val under resten av dagen, inte sant?

Om du främst tränar för att bygga muskler, ska du höra upp nu! Enligt forskning omskriven i tidskriften Chronobiology International kom fram till att enzymaktiviteten och muskelfunktionen var som bäst under eftermiddagen, och främst mellan klockan 14.00 och klockan 18.00. Kanske är detta därför en idealisk tid på dagen att köra lite extra. Bara den som provar vet!

Om ditt mål med träningen i huvudsak är att bli mer hälsosam, men ständigt tycks skjuta upp träningen, finns det egentligen bara ett viktigt råd: träna när du kan, har ork och tid! Är det för segt och/eller stressigt att träna efter jobbet? Well, varför inte tvinga dig själv upp på några morgnar – kanske är du som skapt för tidiga morgonpass? För vad ditt mål med träningen än är, att träna är trots allt grejen, inte när du gör det!

(Källa: Shapeup)

Andra 'Träning' inlägg