Träningstights för dam, herr och barn
Träning

Träningstights för dam, herr och barn

Även om det primära i träningen givetvis är hälsa och för en del även prestation har träningskläderna blivit en större del.

2 januari 2019

Träningstights, löpartights, leggings och yoga pants

Vill bli snabbare måste du springa fortare, vill du bli starkare måste du lyfta tyngre och vill du bli vigare måste du tänja djupare. Du sätter dina gränser och du klarar alltid mer än du tror. Även om det primära i träningen givetvis är hälsa, ett sunt liv och för en del även resultat och prestation har träningskläderna kommit att bli en allt större del av träningen.

Tights när du tränar

En del vill ha avslappnade och lösa byxor när de utför olika typer av fysisk ansträngning och träning. En del vill att de sitter åt och mer fungerar som ett extra lager på kroppen, för dem har vi träningstights. Tightsen ska följa kroppen och sitta bekvämt – det är det absolut viktigaste. Sen finns det flera val att göra kring t.ex. hur hög midja man önskar och hur långa tightsen ska vara. 

Vi har träningstights för dam och herr från adidas, Nike, Reebook, Pro Touch, Craft och många fler. 

Träningstigts efter aktivitet

Tightsmodeller finns för flera olika användningsområden – både för utomhus- och inomhusaktiviteter, men också beroende på aktuell aktivitet. Tightsen är idag framställda för olika aktiviteter och har gemomtänkta detaljer och materialval utefter det. Även om det givetvis går att använda löpartights till yoga och leggings till gymmet finns det flera fördelar med att ha rätt tights till rätt träningstillfälle. 

Tights för löpning

På löpartights finns ofta många smarta funktioner som inte lämpar sig lika bra för träning på gym eller i yogasalen. Till exempel finns ofta en ficka med dragkedja för mobilen i ryggslutet vilket kan vara obehagligt om du gör situps och en krok för nycklar i linningen vilket är mindre skönt om du gör rygglyft. Dessutom har runningtights har ofta en liten dragkedja nere vid benslutet som vanligtvis inte finns på träningstights.

Tights för högintensiv träning

För träning med hög aktivitet ska tightsen sitta åt och ge stöd för dina rörelser. Löpning är en träningsform som kräver mycket rörelse vilket också gör att det krävs mer av dina träningstights. Det krävs ett hårdare material som samtidigt inte hindrar din rörelseförmåga. Träningstightsen ska vara som ett extra lager som du knappt märker av. De får inte hasa ner, vara i vägen eller ha detaljer som kan skava eller störa. 

Träningstightsen finns också i olika längder. Där är det helt upp till dig om du föredrar hellånga tights, 7/8 tights som lämnar ett par cm ovanför skon eller kortare tights som slutar strax över eller under knät. 

Kompressionstights

Kompressionstights är en modell som sitter lite tightare och ”kramar om” kroppen mer för att stödja och stabilisera musklerna när du tränar. En muskel som vibrerar mycket under träningen blir tröttare än en som kan hållas mer still. Detta hjälper kompressionen till med.

Yoga pants eller mjuka leggins

Både yoga pants och mjukare leggings är gjorda för lågintensiv träning där rörlighet är prio ett. Träningstights för den här typen av aktiviteter ska vara följsamma och utan dragkedjor eller sömmar som kan skava eller störa. Ofta har dessa tight en hög midja och är ofta långa i modellen. 

Vintertights

Fodrade löpartights är en bra investering för att minska på ursäkterna och att komma ut och träna även på vintern. Vintertights är en fodrad träningsbyxa som är varmare och håller kylan borta. De varma tightsen är perfekt för träning på utegym eller i löpspåret på vintern eller hösten när kylan gör sig allt mer påmind. Mycket smidigare än att träna i dubbla lager, till exempel underställ och träningsbyxor över. 

Träningstights i funktionsmaterial 

Det vanligaste idag är att löpartights och träningstights är gjorda i funktionsmaterial. Ett perfekt material för träningskläder då det andas och transporterar bort fukt från kroppen när du tränar. Detta gör att du håller dig torr längre och när du blir ordentligt svettig torkar materialet mycket snabbare än ett par tights i till exempel bomull. Tightsen har ofta även partier av ventilerande meshmaterial vilket både är snyggt men även en praktisk detalj. 

Snygga träningstights

Just nu är tightsmodet väldigt neutralt och nertonat, efterfrågan visar att många letar efter enfärgat och ofta i mörka färgställningar. Men de mönstrade tightsen och tight i härliga färger kommer allt starkare. Att träna i starkt rosa träningstight och övriga träningskläder i grått eller ett par starkt mönstrade träningsbyxor och plocka upp en av färgerna i mönstret på övriga träningskläder är riktigt snyggt.   

Träningstights 7/8 och tights med hög midja

Att tightsen kan hittas i de flesta former är det några varrianter som är allt mer eftertraktade. De något kortare modellen ”crop”, eller 7/8-dels längd, blir mer och mer populär som ett komplement till den vanliga långa tightsen. Även helt korta tights, som cykelbyxor, växer både för träning på gym eller i löpspåret under det lite varmare halvåret.

För midjan är det ofta en fråga om vad du som utövare finner mest bekvämt. En trend som växer är är tightsen med hög midja. Det är inte bara väldigt skönt och ger en snygg siluett, du är dessutom riktigt trendig just nu. Har du tights med högmidja är det väldigt trendigt att enbart bära sport-bh till, svalt och snyggt på samma gång! 

Tights till vardag

I den rådande athleisure-trenden, kombinationen av mode och sport, kan man använda funktionstights och träningstight även till vardag. Att ha en aktiv livsstil och göra träningen lättilgänglig är något allt fler strävar efter. Med en sport-bh och träningstights även under arbetsdagen kan du bara byta om till löparskor och t-shirt och ta löpet hem från jobbet. Snacka om att effektivisera vardagen och få tid till träning. 

Andra 'Träning' inlägg