Sköt dina träningskläder - spara pengar
Träning

Sköt dina träningskläder - spara pengar

Rätt skötsel för dina plagg

26 februari 2018

Sköt kläderna rätt – och skona såväl miljö som plånbok.
– Ofta räcker det med att vädra plagg som bara behöver en uppfräschning, säger Johanna Westbom, kvalitetskoordinator på Intersport.

Medvetna garderober med ”gröna” kläder blir allt vanligare. I en tid med mycket fokus på hållbarhet blir det allt viktigare för kunder att välja miljövänliga klädesplagg.
– Så är det absolut, våra kunder gör allt mer medvetna val, säger Johanna Westbom, kvalitetskoordinator på Intersport vilka från sin planhalva försöker ta sitt ansvar.

Från och med i år använder Intersport exempelvis en tilläggssymbol på sina skötselråd – Clevercare – och skriver ”Tvätta miljösmart!” ovanför symbolen.
– Vi vill informera våra kunder om vilken skillnad små förändringar i hur vi vår dar våra plagg påverkar miljön och plånboken positivt. All typ av utrustning kräver bra omvårdnad för att hålla längre.

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar våra kläder?
– Vi tvättar för ofta, överdoserar tvättmedel och fyller inte maskinen. Många gånger räcker det med att vädra plagg som bara behöver en uppfräschning. Istället för att tvätta hela plagget kan man torka av eller tvätta enbart äckarna. Och det går alldeles utmärkt att torka av det leriga regnstället istället för att tvätta det i maskin.

Efter ett avklarat träningspass, kan man köra ett kort sköljprogram eller skölja upp plaggen för hand innan de svettiga plaggen har hunnit torka, berättar Johanna Westbom.
– Detta för att inte behöva tvätta träningsplaggen så ofta och se till att hålla dem fräscha längre.

Då minskar vi förbrukningen av vatten, energi och tvättmedel samt ökar livslängden på våra plagg. 

Varför bör man sänka temperaturen när man tvättar i maskin?
– En högre temperatur kräver mer energi. Men den största besparingen görs genom att inte tvätta så ofta. Så om högre temperatur gör plaggen renare och det minskar antalet tvättar är det att föredra. Allt enligt undersökningar som nyligen gjorts.

Vad vill du säga till dem som väljer att stryka alla sina kläder?
– Man bör alltid ställa sig frågan: behö- ver jag det? Gör det inte bara av gammal vana. Ett strykjärn kräver energi. Ett tips för att minska mängden skrynklor på plaggen är att hänga plaggen så fort tvättprogrammet är avslutat, och inte låta tvätten ligga kvar i tvättmaskinen.

Vad ska man som tänka på när det gäller torkning av kläder?
– Det bästa är – om det är möjligt – att hängtorka plaggen. Dels kräver det inte någon energi, dels sliter det minst på plaggen. Ett tips vi har gällande hängtorkning av våra vattentäta och fodrade plagg är att krama ur vatten som rinner ner i armslut, benslut och nederkant på plaggen. På så sätt torkar plagget fortare men man minskar också risken för ränder som kan uppstå när vatten blir liggande mellan foder och yttertyg.

Så tar du hand om dina träningskläder

  1. Stäng alltid plaggets dragkedjor, knappar och kardborreband innan du tvättar. Detta för att minimera att dessa delar slits och sliter på det övriga plagget.

  2. Använd inte sköljmedel på funktionsplagg. Det försämrar plaggets förmåga till “andning” och vattenavvisning.

  3. De flesta plagg med vattenavvisande förmåga kräver en återaktivering efter tvätt. Detta görs med hjälp av torr värme, förslagsvis genom att stryka på låg värme eller en kort stund i torktumlaren. Titta på plaggets tvättråd. Beroende på slitage och antal tvättar kan impregneringen i plagget behöva fyllas på. Fråga gärna en säljare i din butik vilken impregnering som passar just ditt plagg bäst.

Andra 'Träning' inlägg