Nya träningsformer att testa på
Träningsguider

Nya träningsformer att testa på

10 träningsformer du inte testat förut

Nya träningsformer  

För många innebär nysäsong även nystart och suget efter nya träningsformer är stort. För att inspirera dig till riktigt mycket rörelse, hälsosamma långsiktiga rutiner och att våga testa massa ny rolig träning  har vi här listat tio favorit du kanske inte testat förut.  

  • Boxning
  • Padel
  • Downhill
  • Klättring
  • Fäktning
  • Ridning
  • Curling
  • Yoga
  • Dans
  • Orientering

Boxning

Aggressioner som måste ut, en ordentlig genomkörare efter en stressig jobbdag eller bara på jakt efter ett riktigt svettigt träningspass. Du borde testa boxning. Testa på att jamma lite mot en säck på gymmet, anmäl dig till en boxklass för nybörjare eller investera i en boxningssäck att ha i källaren för att köra en snabb och effektiv sektion hemma.

Padel

Padel hit och padel dit – en stor snackis som lett både till långa väntetider på banor och plötsliga total-nördar. Den som testat har mest troligt redan efter ett par gånger förstått tjusningen och är helt med på denna totala hype medan de som ännu inte provat har svårt att förstå vad som gör alla så extremt frälsta- Till er säger vi bara en sak: testa så märker du! Mer inspiration: 5 anledningar att testa padel!

Downhill

Cykla landsväg i all ära, men det är ju inte träningsformen för den rastlöse direkt. Downhill däremot, här händer det grejer. Ojämn mark och grov terräng som ger både muskler och balans en ordentlig utmaning. Att du dessutom kan komma upp i en väldig fart och får ett ordentligt adrenalinpåslag gör längtan efter att hoppa upp på moutaincbikecykeln nästa gång stor (så fort den värsta träningsvärken släppt).

Klättring

Allt fler har fått upp ögonen för klättring, vi förstår verkligen varför. Har du inte testat – gör det. Klurigheten, adrenalinruset och att du i början snabbt gör stora framsteg och avancera gör klättring till en rolig träningsform med stor variation som tränar hela kroppen. Det är smart att testa de första gångerna inomhus och under kontrollerade former, säkerheten går först, för att därefter kunna testa att ta dig an klättringen utomhus.

Fäktning

Efter att Tove Styrke, Newkid, Jakob Hellmanoch Markus Krunegård testat fäktning i Så Mycket bättre var det nog en del som fick upp intresset för den rätt ovanliga sporten. Som träningsform sätts din smidighet, reaktionsförmåga och uthållighetsstyrka på prov – helt enkelt träning både för hjärta och hjärna. I flera städer finns möjligheten att träna fäktning både på nybörjarnivå och fortsättningskurser. En garde!

Ridning

Underbart att kombinera frisk luft utomhus och vackra naturupplever med bra balans- och styrketräning och god bålstabilitet. Träningsvärk dagen efter är en garanti! Dessutom har ridning och samspelet med hästen många positiva effekter på den mentala hälsan. Forskning visar på effekter som liknar effekterna av meditation och flera rogivande stressreducerande effekter kan ses av ridning

Curling

Curling är för många en typisk tv-sport, väldigt svåra regler och väldigt spännande! Dock ser det ofta väldigt mycke lättare ut på tv än vad det är när du själv ger dig ut på isen. Men ge det ett försök! Curling är bra träning för armarna när du borstar och benen när du stöter iväg stenen. Dessutom ges god gemenskap och sammarbetsträning och sporten är riktigt kul, ännu roligare efter att du testat et par gånger och kommit in i lite teknik och regler.

Yoga

Inför mer återhämtning, en miljö att ladda batterierna och mer tid för reflektion. Inför mer yoga. Kickstarta med korta sektioner hemma varje dag i sju eller 30 dagar (vad som passar just dig) och utvärdera efter det. Förutom din mentala hälsa och positiva effekter på din sömn och stresshantering får du en ordentlig dos kroppskontroll, rörlighetsträning och smidighet på köpet. Här kan du inspireras och få tips om du vill göra yoga hemma.

Dans

Kanske letar du efter träningsformen som går av bara farten, är kul och inte känns som träning? Kanske letar du efter dans! Kör ett danspass hemma framför tv, gå på en zumbaklass eller gå loss totalt hemma med fridans till dina favoritlåtar. Visste du att du förutom konditionsträning och ökad förbränning även får bättre koordinationsförmåga och stresshantering. Forskning visar även att dans kan ha ångestdämpande effekter, lindrar smärta, ökar livsenergi och kreativitet och sist men inte minst gör dig gladare.

Orientering

Blir du för rastlös av löpning? Vill du att det ska hända något mer och kanske använda huvudet lite samtidigt som du springer? En ordentlig nostalgitripp tillbaka till skolidrotten är givet när du testar på orientering i vuxen ålder. Kanske var du inte överförtjust i orienteringslektionerna i skolan, ge det en ny chans. Orientering är kul och utmanande och ger både kroppen och knoppen en genomkörare i kombination med otroliga naturupplevelser.

Tips som får dig komma igång med träningen

Kanske har du nu tid och behov mer än någonsin att kicka igång träningen. Att gå ut för hårt och göra allt på samma gång är ingen bra idé, risken att allt går åt skogen är stor. Snabbt är du tillbaka i gamla mönster och rutiner och är kanske mer missnöjd med dig själv. Hur ska man då bära sig åt för att skapa en långsiktig och hållbar träningsplan? Nedan följer våra sju tips som gör det lite enklare att börja träna. 

Så kommer du igång med träningen

Kom ihåg att all träning är bättre än ingen träning. Ha inte för höga krav, var snäll mot dig själv och du får en så mycket mer hållbar livsstil. Skulle du trilla dit, missa ett träningspass eller gå loss på onyttig mat hela helgen gör inte det så mycket. Ta små steg tillbaka in i rutinerna och kom ihåg varför du startade. 

  1. Hemmaträning på träningsmaskin

    Det första många gör när det är dags att kicka igång träningen igen är att köpa ett helårs gymkort för väldigt mycket pengar. Vad händer om du lägger pengarna på en träningsmaskin istället? Kanske kan du köra 10 minuter på crosstrainern varje morgon, kolla ett serieavsnitt på motionscykeln eller springa på löpbandet en kvart innan varje gång du ändå ska ta en dusch. Eller varför inte bygga ditt eget hemmagym?
  2. Träna med barnen eller en kompis

    Att träna tillsammans med någon eller några är ofta ett bra knep för att få träningen att bli av. Då har ni bokat upp en tid, ni kan sporra varandra och det blir dessutom så mycket roligare. Gör en hinderbana med barnen, ta lunchpromenader med en kollega, boka ett löplopp med din partner eller testa padel med en vän. 
  3. Gör ett rimligt träningsprogram

    Det som du inte planerar in blir ofta inte av, gör ett träningsprogram! Lägg träning, kost och nya rutiner på en rimlig nivå så ska du se att det blir lättare att hålla planerna du satt upp. Och när du lyckas, den känslan är härlig och en riktigt bra morot till att fortsätta och kanske lägga till något. Men vad är då en rimlig målsättning? Givetvis beror det på din erfarenhet, dina förutsättningar i dagsläget och hur mycket tid du har möjlighet eller lust att lägga ner. Om du lägger träningen på en rimlig nivå är det endast upp till dig att fullfölja planen och inte ge vika. De inplanerade träningstillfällen ska bara göras. Packa väskan kvällen innan, lägg fram träningskläderna eller boka in ett träningspass som är svårt att avboka. 
  4. Prata om din träning

    Även om det kan vara jobbigt med folk som tjatar allt för mycket om träning, personbästa och planerade lopp finns det fördelar med att dela med sig lite. Ett bra tips är nämligen att informera andra om hur du tänkt träna. Har du sagt till en arbetskamrat att du ska träna på lunchen eller till en vän att du kommer på besök först efter spinningen är det svårare att strunta i det. 
  5. Ny, rolig träning

    Många är väldigt inrutade i vad som faktiskt är träning och vad som inte är det. Du behöver inte springa milen eller lyfta en massa tunga vikter för att det ska räknas. Att få upp pulsen och röra på sig är ofta det som krävs, och ibland knappt det. Det kan handla om att få ur aggressioner på boxningssäcken, börja simma, testa på klättring eller dansa dig svettig hemma i köket. Eller något helt annat.

    Läs mer: Nya träningsformer att testa på!
  6. Skriv träningsdagbok

    Sätt upp konkreta målsättningar.  Att vara mindre trött, orka bära barn eller matkassar längre eller lättare eller den klassiska att gå ner i vikt. Oavsett vilket ditt mål är kan reflektion och utvärdering få dig att stanna upp emellanåt. Sätt upp delmål och identifiera hur långt du har kommit. Ett bra tips är att börja skriva träningsdagbok, då är det enkelt att se din personliga utveckling. Kanske var något du tycker är en självklarhet idag väldigt jobbigt i början? 
  7. Belöning

    Att hitta  saker som motiverar dig är en bra förutsättning för att lyckas. När motivationen tryter är det lätt att allt raserar, det är då du ska plocka fram din belöning. Kanske är det mentalt, en känsla du saknar eller en målsättning om piggare vardag. Kanske blir du motiverad av fysiska ting, stort och smått. Kanske stegvis? En god, lite för dyr, smoothie på gymmet efter en vecka, nya skor efter en månad och en härlig massage efter tre månadernya. Sätt upp grejer som passar dig och rucka inte på dem, åt något håll. 
  8. Motivation

    Hitta något som motiverar dig att kicka igång. Kanske en finurilg app på telefonen, en motiverande träningsbok med tips på såväl träning som recept, en pulsklocka som ger personliga träningsupplägg och möjliggör roliga målsättningar att följa, ett nytt kul träningsredskap eller träningsmaskin eller nya, snygga träningskläder. De som säger att en inte kan köpa sig till träningsmoivation har kanske inte testa?

Träningsprogram

Att börja med ett träningsprogram är en god idé för att få lite ny motivation i träningen, nå nya mål eller helt enkelt komma igång med träningen och få lite disciplin - det svåraste med ett träningsprogram kan faktiskt vara att hålla det. Om du skapar ett program själv eller med hjälp av någon är upp till din kunskap och ambitionsnivå. Du kan också hitta communities inom löpning eller någon viss träningsform och få tips och kunskap av likasinnade. 

Styrketräningsprogram

Att bygga muskler, få mer synliga muskler eller bli starkare i en viss muskelgrupp - anledningarna att gå på ett styrketräningsprogram kan vara många och varierar givetvis från person till person. Med hjälp av en PT, instruktör eller coach kan du få hjälp att skapa ett program för att nå just dina mål. 

Nybörjare, träningsprogram

Den som är nybörjare inom träning kan av säkerhetaspekt eller deciplinära anledningar vara i behov av ett träningsprogram. Många gym ger möjligheten att träffa en PT som kan göra upp ett program anpassat efter dina mål och din nivå. Perfekt start för dig som är nybörjare!

Träningsprogram inom funktionell träning

Ett träningsprogram inom konceptet funktionell träning är en god idé för dig som eftersöker resultat som gör dig stark för din vardag. Det handlar inte om styrketräning av en specifikmuskel utan mer ett stärkande flöde. Istället för att träna en muskelgrupp gör du övningar som kopplar in fler muskler samtidigt. Du tränar styrketräning i rörelse och kombinerar detta med rörelseträning, koordination, motorik och balans på samma gång.

Senior, träningsprogram

För den som är äldre är träning mycket viktig och ett väl utformat träningsprogram ger dig förutsättningarna att ha koll på vad som är bra träning för seniorer. DEt kan t.ex. handla om att få kontinuitet i träningen, stärka vissa muskelgrupper eller hitta en bra variation för att täcka behovet av din träning.

Träningsprogram inom löpning

Står du och stampar i din utveckling inom löpning eller har du anmält dig till ett lopp? Ett träningsprogram inom löpning ger verkligen en ny boost i motivationen och kan ge oanade resultat. Ta dig en funderare över om det är tempot, distansen, uthålligheten eller något annat som är ditt mål med löpningen och skapa ett träningsprogram efter det. Många löpband och pulsklockor är integrerade med olika upplägg som du kan lägga in i ditt träningsprogram. Pulsklockan kan ofta även ge dig notiser och tips för att fullfölja träningsprogrammet.  

Vilken träningsform passar mig?

En vanlig fråga många ställer sig och inte helt lätt att svara på. Lika tråkigt att inte hitta den där träningsformen som passar precist lika kul är det när allt faller på plats. Genom att testa nytt, våga ge varje ny träningsform ett par chanser är två smarta tips. För mer råd och hjälp kring träning och allt som hör därtill med träningskläder, träningsskor och träningsredskap finns vi på Intersport här för dig. Vi jälper dig! 

Andra 'Träningsguider' inlägg