Ut och träna i naturen!
Träning

Ut och träna i naturen!

Saknar du frihetskänslan? Behöver en nystart? Eller önskar variation i din träning? Ge dig ut i naturen! Elisabet Pärsdotter Westman är personlig tränare, kostrådgivare och expert på utomhus...

14 juni 2016

Saknar du frihetskänslan? Behöver en nystart? Eller önskar variation i din träning? Ge dig ut i naturen! Elisabet Pärsdotter Westman är personlig tränare, kostrådgivare och expert på utomhusträning. I sommar peppar hon barn och ungdomar på ungdomslägret Sports Heart – ett läger där idrotten verkar för att lyfta människors lika värde. Läs om hennes inspirerande träningsfilosofi!

Träna ute. Varför då?

– Till att börja med finns det studier som visar att utomhusträning har en högre nöjdhetsfaktor. Och för mig, får jag ut otrolig mycket av omväxlingen utomhusträning ger. Om du går till gymmet vet du nästan alltid vad som väntar. Men när jag ger mig ut i naturen kan det sluta med vad som helst. Det finns så många utgångspunkter och du behöver aldrig boka en lokal.

Tränar du utomhus på vintern också?

– Absolut. Det är kul att många ger sig ut när det blir varmt. Men faktum är att de som tränar året runt får ut mest från passen i november. Sämre väder bygger karaktär och det finns så mycket stolthet att få ut av tuffare utmaningar. Sen får i alla fall jag en helt annan energi av att träna ute överlag. Jag orkar mer och blir starkare.

Vad kommer barnen på Sports Heart få ut av utomhusträningen?

– I utomhusträning är leken och glädjen utgångspunkten. Barnen glömmer bort att de använder kroppen trots att de rör sig konstant och tränar på alla möjliga sätt och vis. De kommer träna styrka, uthållighet, snabbhet, balans och koordination. Kasta och hoppa. Springa, kräla, klättra och lyfta. Det finns så många sätt som kroppen kan aktiveras genom.

Hur kommer naturträningen skilja sig mot lagträningen på lägret?

– Att träna i naturen kan vara otroligt stärkande för både självförtroende och självbild. I traditionell träning och lagsporter framförallt, är det lätt att falla in i arrangerade roller. Du är back, du är målgörare och du är målvakt heter det. Det har absolut sina fördelar. Men att träna i naturen är ett bra komplement till det tänket. Det ställs färre krav och det finns fler möjligheter för barnen att få utlopp för sin kreativitet.

Vad är fördelarna med att träna i naturen?

– Det är en bra kontrast till samhället vi lever i idag. Vi sitter allt mer och det digitala tar allt större plats i våra liv. Det gäller både oss vuxna, barn och ungdomar. Vi måste acceptera att det är så det ser ut, men samtidigt hitta lösningar som passar. Och då är utomhusträningen en fantastisk källa att bryta stress och timmarna mot skärmen med.

Vad har du för tips till den som vill börja träna mer ute?

– Kliv ut genom dörren. Det är egentligen inte svårare än så. Men för många kan det vara bra med extra motivation och då kan en träningsgrupp vara ett bra alternativ. Gå ihop med dina vänner eller anslut dig till en organisation.

Men om man känner sig otränad och omotiverad?

– Det är många som känner så. Det viktigaste att tänka på är att du alltid utgår från dig själv och dina unika förutsättningar. Du måste sätta dina mål och det vanligaste är att ha för höga i början. Starta istället litet och bygg upp nya rutiner eftersom. I slutändan gör du det för dig själv, då är det viktigt att hitta det som är hållbart för dig.

Andra 'Träning' inlägg