Utmana dig med klättring!
Träning

Utmana dig med klättring!

Att bara dra på sig löparskorna och ta sig ut i spåret kan, i alla sin enkelhet, vara det härligaste som finns. Men ibland behöver man testa på någon nytt och utmana sig lite. Vi har kikat l...

27 oktober 2016

Att bara dra på sig löparskorna och ta sig ut i spåret kan, i alla sin enkelhet, vara det härligaste som finns. Men ibland behöver man testa på någon nytt och utmana sig lite. Vi har kikat lite närmare på hur man kommer igång med klättring!

I augusti blev det klart att sportklättring blir en av de nya grenarna i OS år 2020 i Tokyo. Klättring är en spännande sport som ständigt ökar i populäritet. Klättring som träningsform handlar så klart om fysisk styrka, att orka ta sig upp. Men också motorik, rörlighet och kroppskontroll. Du utmanar ditt psyke genom att öva uthållighet och att övervinna rädslan för fall. Många klättrare beskriver koncentrationen och kicken när du tagit dig till toppen som en total närvaro. 

Det finns massor av tekniker när det kommer till klättring som innebär olika typer av utrustning. Den formen som är vanligast inomhus och som också är den mest säkra är topprepsklättring. Ett rep går upp till toppen och igenom ett “ankare” och vidare ner till en person på marken. Eftersom personen på marken hela tiden säkrar repet kan klättraren inte falla så långt.

Låter klättring som din nästa utmaning? Ta kontakt med din närmaste anläggning och ta en grundkurs i topprepsklättring! Kursen ger dig grönt kort, vilket är en förutsättning för att få klättra på gym. På kursen lär du dig om utrustning, att klättra och att göra det säkert. Ofta lär du dig även lite om teknik.

Efter lite träning kanske du vill ge dig på att även klättra utomhus, en naturupplevelse som är svårslagen av andra sporter. Superhärligt, ut i naturen tycker vi!

Andra 'Träning' inlägg