Så hittar du rätt vinterjacka
Vintersport

Så hittar du rätt vinterjacka

Vi guidar dig rätt i jackdjungeln

5 december 2017

Nu när temperaturen har börjat smyga sig under nollstrecket kan det vara skönt att ha en snygg och varm jacka som håller värmen i olika väder. Men jackdjungeln kan för många vara snårig och man vet oftast inte vad för sorts jacka man ska välja och vilket material som fungerar bäst.

Olika sorters fyllning passar olika väderförhållanden. Dun passar perfekt för dig som vistas i kalla temperaturer men som samtidigt inte vill ha en för stor jacka. Dunfyllning ger mest värme i förhållande till vikt men isolerar sämre när det blir fuktigt. Däremot har vissa dunjackor en fuktspärr för att inte suga åt sig fukt. Dun är dessutom känsligt för tvätt och blir sämre ju mer det tvättas. Om du inte vill lämna in din dunjacka till kemtvätten gäller det att följa instruktionerna. Och glöm inte att du inte får centrifugera den!

På andra sidan skalan har vi syntetfyllning som passar dig som behöver hålla värmen när temperaturen pendlar runt noll grader. Till skillnad från dunfyllning klarar syntetfyllning fukt utan att isoleringsförmågan sjunker.

Checklista innan du köper vinterjacka

Kolla igenom din garderob

Vad har du för sorts jackor i din garderob? Vilka färger och modeller? Vilken eller vilka använder du mest och till vad? Kolla igenom dina befintliga jackor så får du bättre koll på vad för sorts jacka som du saknar.

Vad ska du använda den till?

Ska du ha en jacka med eller utan luva? Om jackan är tänkt att användas under en skaljacka kan en luva kännas i vägen. Å andra sidan kan luva vara skönt att ha när det regnar, snöar eller blåser. Vad för material du ska ha beror väldigt mycket på vad för temperatur du ska vistas i och hur kall du är av dig.

Andra 'Vintersport' inlägg