Alpint - familjesporten som växer
Vintersport

Alpint - familjesporten som växer

Alpin skidåkning är familjesporten som växer stadigt. Omkring två miljoner svenskar åker utför varje år och enligt Svenska Skidförbundet är det allt fler barn och unga som fastnar för sporten.

Skidor är en kul aktivitet för hela familjen

Två miljoner svenskar lägger tyngden på dalskidan och susar nedför en svart, blå, röd eller grön nedfart – varje år.

– Utförsåkning är en fantastisk familjesport både som motionär och som tävlingsåkare. Intresset smittar av sig nedåt i åldrarna, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska Skidförbundet.

Skidskola och alpina föreningar

Enligt Tommy Eliasson Winter växer det alpina intresset bland barn och unga, vilket inte minst märks på klubbnivå. Rent åldersmässigt finns det ingen tumregel för när man kan börja åka. Men vad ska man tänka på när man introducerar sina barn för alpin åkning? Tommy Eliasson Winter tycker att man bör fokusera på kombinationen mellan lek och teknik.

– Att ta hjälp av skidskolorna eller de alpina föreningarna som finns på mer eller mindre samtliga skidanläggningar i Sverige är en bra start. Utrustning som passar är en förutsättning för att trivas ute i backarna. Håll det enkelt men var noga med att ha
utrustning som inte skaver eller krånglar i onödan.

Lära barn åka skidor

Det sägs att det handlar mer om pedagogik än om skidteknik när man ska lära barn att åka alpint. Håller du med?

-Visst kan det vara så. Det är viktigt att inte lägga allt för mycket fokus på tekniken till en början, utan mer fokusera på att få till upplevelsen för nybörjaren så kommer tekniken också falla enklare på plats. Se till att de får chansen att vänja sig vid miljön så kommer resten med glädjen av att utmana sig själv.

Lilla Världscupen

Skidförbundet arbetar aktivt med att få fler barn och unga att få upp ögonen för alpin åkning. ”Alla på snö” startades som ett pilotprojekt i Norrköping för sju år sedan, då elever i årskurs fyra fick möjlighet att prova utförsåkning, längdåkning och pulkaåkning på en skidanläggning under en skoldag. Sedan dess har det utvecklats till en långsiktig rikstäckande satsning. De arrangerar också bland annat traditionstyngda Lilla Världscupen, som 1999 fick sitt nya namn efter att tidigare ha hetat Chicky World Cup, Volvotrofén och Kalle Anka-trofén.

– Lilla Världscupen inkluderar alla ungdomar mellan 11 och 14 år, och är ett självklart första steg mot idrottsliga höjder. Tävlingen blir ett minne för livet. Här tävlar och utmanar de sina jämnåriga kompisar i sitt distrikt, sin region och sin landsdel. Gemenskapen och alla upplevelser ger tävlingarna en härlig balans mellan tävlingsfokus och glädjen att umgås och ha kul tillsammans.

Framtidens världscupåkare

Vad kan man ”få ut” som åskådare i Lilla Världscupen?

– Här får du se framtidens världscupåkare tävla och ta del av ett festligt arrangemang både i och utanför backen, säger Tommy. För egen del åker han ett par dagar i veckan, om man slår ut det från oktober till maj.
– Oftast tillbringar jag fritiden i antingen Björnrike eller Vemdalen tillsammans med barnen och min hustru. Annars återfinns mina favoritbackar i Storklinten, där jag växte upp. Jag uppskattar också Björnrike, som bjuder på en kombination av utmanande branter och svepande pister.

Skidor för barn på Intersport

Ska dina barn börja åka skidor? Hemma i trädgården, tillsammans med dig eller på skidskola? Ett nybörjarpaket för barnen består av skidor, pjäxor och skidhjälm. Hitta utrustningen för skidbacken hos oss på Intersport, i någon av våra butiker eller köp alpint online på intersport.se 

Andra 'Vintersport' inlägg