Årefjällsloppet vinterfest för hela familjen
Vintersport

Årefjällsloppet vinterfest för hela familjen

För fjärde året i rad genomförs Årefjällsloppet, 1-2 april 2016, där den längsta distansen på 65 km ingår som avslutningstävling i den internationella långloppscupen Visma Ski Classic. Stor...

26 november 2015

För fjärde året i rad genomförs Årefjällsloppet, 1-2 april 2016, där den längsta distansen på 65 km ingår som avslutningstävling i den internationella långloppscupen Visma Ski Classic.  Stories fick ett prat med Årefjällsloppets VD Jenny Grip.

Årefjällsloppet den 1-2 april nästa år kommer att bjuda på milsvid jämtländsk lågfjällsterräng, i påsktider då fjällvärlden är som vackrast. Loppet genomförs på flera olika distanser, med allt från knattelopp för de allra minsta till 11 km, 35 km och 65 km.

Den längsta distansen ger motionärer möjligheter att mäta krafterna mot världseliten. Årefjällsstafetten är en spännande nyhet för året under tävlingshelgen 1-2 april 2016. I Stafetten består lagen av fyra deltagare som delar på den 65km långa sträckan mellan Vålådalen och Åre. Årefjällsloppets VD Jenny Grip har själv ett genuint intresse för skidåkning sedan barnsben:

– Jag åkte min första skidtävling som åttaåring. Iklädd anorak, med andan i halsen, kämpade jag mig igenom det lätt kuperade elljusbelysta spåret i vintermörkret. Pjäxorna var av den gamla sorten med tre piggar längst fram och stavarna hade stora kringlor, så stora att skidspetsen fastnade i staven när jag väl kom in på upploppet!

Att intresset för längdåkning bara växer och växer märks på många sätt, men för en som arbetar årligen med ett stort lopp är det förstås en väldigt fysiskt påtaglig förändring:

– Idag söker sig alla ut i skidspåret, gammal som ung, elit som motionär. På nära håll har jag fått följa utvecklingen och se hur motionsloppen i Sverige och runt om i världen fylls av ivriga skidåkare som pratar konditionsidrott och prylar så fort de får tillfälle. Det är definitivt hetare än någonsin att åka längdskidor.

Varför ska man anmäla sig till Årefjällsloppet tycker du?

– För mig handlar det som samma glädje för längdåkning som jag hade som barn. Vill man njuta av skidåkning i de svenska fjällen när vårvintern är som bäst tycker jag verkligen att man ska anta utmaningen och njuta av ett av Sveriges vackraste skidlopp, Årefjällsloppet. Det är en vinterfest för alla!

Foto: Magnus Östh

Andra 'Vintersport' inlägg