Bättre teknik i längdspåret
Vintersportguider

Bättre teknik i längdspåret

Lär dig staka, saxa och svänga i längdspåret tillsammans med Erik Wickström.

Bli bättre på längdskidor

Att åka längdskidor är inte helt enkelt, varken i teorin eller i praktiken. Här ger vi, med hjälp av Erik Wickström, dig lite mer kött på benen för tre av längdskidåkningens viktigaste delar - staka, saxa och svänga.

Längdskidåkning för dig

Erik Wickström har en gedigen biologutbildning, men arbetar på alle-handa sätt med hälsa och konditionsidrott. Han har bland annat nyligen skrivit boken ”Längdskidåkning för dig!” och en av hans meriter är då han passerade mållinjen i det senaste Vasaloppet som 25:e man, bara 33 sekunder efter segraren. Här ger han sina bästa tips till dig som ska ut i spåret.

Tips om saxning

I branta backar där du inte klarar av att åka diagonalt är det bra att kunna saxa på rätt sätt. Kantställ skidorna lätt och vinkla ut dem som ett smalt v för att få fäste i snön. Arbeta diagonalt med armar och ben och ”spring” framåt och uppåt. Skjut ifrån med både armar och ben för att komma så långt som möjligt på varje tag. Sätt i stavarna i höjd med bindningen knappt tio centimeter utanför skidorna, håll kroppen upprätt och rikta blicken upp mot backen. På det sättet fäster skidorna bättre och det blir lättare att lägga kraften framåt. Låt inte skidorna bilda ett alldeles för brett v, det kan leda till att du trasslar in stavarna i skidorna när du försöker ta långa kliv framåt.

Tips om stakning

Du ska sätta i stavarna parallellt, låt alltså avståndet mellan vänster och höger hand vara lika stort som avståndet mellan vänster och höger truga. Ett vanligt fel är att tälta, det vill säga att man håller händerna för nära varandra och vinklar stavarna utåt, vilket leder till att trugorna sätts i långt från skidan och kraften framåt begränsas.

Tips om svängar i hög fart

Vill du göra som proffsen ska du börja i ytterkant och jobba dig inåt i kurvan, ungefär som bilförare gör inom motorsport. Trampa dig runt med små och snabba sidledsförflyttningar. I många svängar bildas med tiden en plogvall, ofta med is innanför. Ser det ut så är det bäst att ta yttersvängen för att undvika isen. Vid kurvtagning på längdskidor gäller inte regeln om tyngden på dalskidan, då ska du istället luta dig inåt och lägga vikten på innerskidan.

Längdutrutsning på Intersport

För dig som ska ge dig ut i längdspåret är viss utrustning nödvändig. På Intersport finns allt från skidor och valla till längdpjäxor och längdstavar. Välkommen in tilln ågon av våra över hundra butiker för att få hjälp och svar på dina frågor eller köp dina längdskidor online på intersport.se

Andra 'Vintersportguider' inlägg