Hellner: Att vinna är fortfarande lika viktigt
Vintersport

Hellner: Att vinna är fortfarande lika viktigt

Marcus Hellner och skidlandslaget ligger just nu i hårdträning inför världscupspremiären om två månader. Hellners liv har minst sagt förändrats de senaste 17 månaderna. Han har blivit pappa,...

5 oktober 2015

Marcus Hellner och skidlandslaget ligger just nu i hårdträning inför världscupspremiären om två månader. Hellners liv har minst sagt förändrats de senaste 17 månaderna. Han har blivit pappa, byggt ett hus och både känt av och rättat till problem med ryggen. Men vinnarskallen är fortfarande densamma.

 En trappa ner inuti Prioritet Serneke Arena i Göteborg finns ett av Sveriges snösäkraste skidspår. Inomhusanläggningen för skidåkning, komplett med omklädningsrum och plastgranar, går under namnet Nordic Wellness Skidome. Utanför entrén in till skidspåret står vi, en handfull journalister och fotografer, och väntar på skidlandslaget som strax ska ut på snön. Förbundskapten Rikard Grip dyker upp och förklarar att åkarna är lite sena men att vi gärna får intervjua dem i cafeterian där de sitter och fikar.

Det råder ingen tvekan om vem som är journalisternas favorit. Marcus Hellner har en halväten ostmacka framför sig och blir snabbt omringad vid bordet där han sitter bredvid Calle Halfvarsson. Frågorna haglar och många är nyfikna på vad Hellner tycker om den nya anläggningen. Marcus skrattar till och förklarar att han ännu inte varit inne och testat.

Hellner och de andra i skidlandslandslaget har bråda dagar och ligger i hårdträning inför världscupspremiären om cirka två månader. Därför är distansåkarna i Göteborg medan sprintgänget hänger i skidtunneln i Torsby.

Under sommaren gick det att läsa i tidningen att Marcus Hellner haft problem med ryggen, så när det blir vår att prata med Marcus undrar vi ifall det påverkat hans uppladdning och träning?

– Nej, egentligen inte. Jag gör samma saker som tidigare, och nu känner jag mig helt återställd.

Och det är glädjande besked. För i år hoppas Hellner vara med i toppen av världscupen – ­hela vägen. Även om det är deltävlingarna i Tour de Ski som han särskilt ser fram emot.

I världscupen och på touren finns i år en lång rad starka åkare. Vi undrar därför vem av alla åkare som Marcus skulle vilja vara om han – i ett väldigt abstrakt tankeexperiment – inte fick vara sig själv.

– Nja, det kan jag nog inte svara på, säger Marcus.

Men finns det inte någon åkare som har egenskaper som du skulle vilja ha?

– Dario (Cologna reds anm). Hans teknik tycker jag är väldigt fin. Och såklart Petters spurt.

Svenskarna, finns det någon av dem som har något du är lite avundsjuk på?

– Calle är ju väldigt stark i stakningen, det är något som blir allt viktigare att vara bra på, säger Marcus och sneglar mot Calle Halfvarsson som just gått ifrån bordet.

Det var också Calle Halfvarsson som stakade hem VM-silvret på sista sträckan av stafetten under VM i Falun tidigare i år. Hellner som tidigare varit given på sista sträckan fick då köra tredjesträckan och tappade då mot de övriga åkarna. Halfvarsson hade inte heller någon chans mot Northug som drog iväg och efter målgång hyschade publiken. Att både Hellner och Halfvarsson är revanschsugna är ingen underdrift.  

Och apropå stafettlag så är det något vi funderat på. På skidförbundets hemsida har nämligen alla åkare fått svara på korta frågor. Till exempel frågan om vilken förbild de har inom skidsverige. Alla åkare har då namngivit sina idoler. Alla utom Marcus Hellner, som svarat ”ingen speciell”. För att åtminstone få ett namn från Marcus så frågar vi honom vem, av alla de svenska åkare som var stora på 90-talet, han tror skulle kunna ta en plats i det stafettlag som tog guld i Vancouver 2010. Alltså det lag som han själv var med i.

– Ja, alltså, jag har inte så bra koll på dem, säger Marcus och skruvar lite på sig.

Det har inte vi heller, men eftersom vi förberett frågan tidigare så läser vi upp namnen på Torgny Mogren, Christer Majbäck, Mattias Fredriksson, Jan Ottosson och några till. Marcus funderar och till slut bestämmer han sig för Majbäck. Ett lite förvånande svar eftersom Majbäck inte gjorde så många stafetter på sin tid. Kanske är det så att Hellner har en förbild trots allt?

Vår tid med Marcus börjar lida mot sitt slut. Landslaget ska ge sig in i skidhallen och påbörja träningspasset. Innan vi rundar av leder vi in samtalet på familjen. 2014 blev han och sambon Anna föräldrar. Denna sommaren flyttade alla tre in i sitt nybyggda hus. I intervjuer har Marcus berättat att folk sagt att han skulle förändras av att bli pappa. Att skidorna skulle bli mindre viktiga. Men så har det inte blivit. Det är precis lika viktigt. Och förlusterna är lika tunga, trots att han kommer hem till familjen och dottern Tuva som idag är 1,5 år.

Har du tänkt vara föräldraledig något?

– Oj, nja (Marcus ler) det är ju inte så lätt när man satsar som jag gör. Jag försöker ju att spendera så mycket tid med familjen som jag kan när jag inte tränar eller tävlar. Men jag har gett bort alla mina dagar till Anna, berättar Marcus.

Skidåkning är fortfarande lika viktigt. Att vinna är fortfarande lika viktigt. Det finns som Marcus sagt till Expressen, plats för både och. Och nu är det världscupen som gäller.

Andra 'Vintersport' inlägg