Hetaste trenden: vallningsfritt
Vintersportguider

Hetaste trenden: vallningsfritt

Skinskidorna ger möjlighet för alla att njuta av längdskidåkning, säger Karl Zeitz på Salomon.

Med skinsskidor slipper du valla längdskidorna

Bakhalt är ett gissel som kan förstöra nöjet när du ger dig ut i längdspåret, frustrationen växer när skidorna halkar runt och du inte får fäste. Lika väl är det trist att inte få svischa fram i utförsbackarna för att glidet är dåligt.

–Skinskidorna ger möjlighet för alla att njuta av längdskidåkning. Nu behöver du inte längre vara vallaguru för att få både bra fäste och bra glid, säger Karl Zeitz på Salomon.

Att valla skidor är inte helt enkelt

Inte så många av oss behärskar vallandets svåra konst fullt ut. Det finns en uppsjö av vallor för fäste, för glid, för många minusgrader, för få minusgrader, för plusgrader, för nysnö, för gammal snö… Det kräver dessutom utrustning och plats. Att valla är inte bara komplicerat, det tar tid också. De flesta av oss åker ju hellre skidor än står i vallaboden och kämpar.

– Det här är skidan för skidåkare som är trötta på att valla, för åkare som vill ha en skida för alla tillfällen, eller för sportiga nykomlingar som lockas av att längdåkning är en bra träningsform men som inte vill lära sig allt om vallning, säger Karl.

"För vardagsmotions är skinsskidorna perfekta"

– För mig som är vardagsmotionär med ont om tid är skinskidorna perfekta. Jag kan ha dem i bilen och plocka fram dem och sticka ut och åka en sväng utan förberedelsetid, oavsett före. Jag bor i södra delen av Sverige där föret sällan är stabilt, utan skiftar ofta och inte sällan är spåren isiga. Då är det extra skönt att ha garanterat fäste och slippa krångla med valla och i värsta fall klister. Jag är inte ett dugg intresserad av att lära mig valla, jag vill lägga tiden på att få träning, säger Helena Hansson, heltidsarbetande småbarnsförälder.

"I luriga väderförhållanden väljer jag de vallningsfria skidorna"

– När det är luriga förhållanden och jag ändå vill vara säker på att få ut bra kvalitet på passet, så är skinskidorna ett självklart val. Det är väldigt smidigt att slippa kleta med klister och bara ta skidorna och sticka ut och vara säker på bra fäste. Så jag rekommenderar skinskidor till både elit och speciellt motionärer. Hade jag varit motionär, så hade jag köpt ett par skinskidor och alltid kört på dem –för enkelhetens skull och för att de håller så pass hög nivå, säger Viktor Thor, svensk landslagsåkare.


 

Så här funkar skinsskidorna

Skinskidor är som en vanlig längdskida, men där zonen för fästvalla normalt sitter – under bindningen – har istället en remsa med syntetmaterial frästs in. Det funkar på samma sätt som fästvalla: när åkaren trycker ner foten skapas friktion mellan snön och skidan, skidan fäster till i snön och det går att skjuta ifrån med foten.

På bara några år har skinskidorna revolutionerat den klassiska längdskidåkningen. 2014 kom de första moderna skinskidorna ut på marknaden och idag har 7 av 10 par skidor som Intersport säljer skin i fästzonen. Inte så konstigt om vi frågar Karl Zeitz.
– Skinskidorna förenklar skidåkningen utan att du behöver tumma på känslan i åkningen. Skidorna har utvecklats och finns nu i modeller för alla, från nybörjaren till elitåkaren. Olika kategorier av åkare ställer olika krav på sina skidor. Salomon har ett komplett utbud med skinskidor, även för barn vilket gör livet lättare för föräldrar som gärna tar med sig kidsen ut i spåret.

Välj din skinskida

Det viktigaste i valet av din skinskida är att hitta en med rätt spann. Spannet är skidans ”båge” och det som påverkar valet är hur mycket du väger och din åkteknik. Är skidan för hård är den svår att trycka ner och då når inte fästzonen ner i snön ordentligt och fästet blir lidande. Är spannet istället för mjukt kommer fästzonen att ligga emot snön hela tiden när du åker, vilket ger dåligt glid.

För att säkra att du ska få en skida som passar dig, har Salomon utvecklat My Custom Ski sticker. 
– Spannet i varje enskild skida är testat på fabriken. Utifrån det anges vem skidan passar för, baserat på åkarens vikt. Med hjälp av stickern på skidan kan personalen i butiken välja en perfekt skida för just dig, berättar Karl Zeitz.

Bra att veta om skinskidor

  • Fästvalla är historia, men för att behålla bästa glid över tid kan du ge dina skinskidor lite kärlek då och då. Behandla då skidornas belag, de så kallade glidzonerna, med glidvalla. Du kan göra det enkelt genom att använda sprayer. Vauti valla har mycket bra och enkla produkter som funkar superbra.
  • Fästzonen, själva ”skinnet” består av Pomoca, ett material som  innehåller mohair. Huden håller i 60–80 mil, sedan är det enkelt att själv byta ut dem till nya. Huden mår bra av att rengöras och behandlas med jämna mellanrum så att den fullt ut behåller sina egenskaper.
  • Med en flyttbar bindning kan du enkelt flytta dina bindningar. Det innebär att du kan öka och minska ditt fäste genom att flytta bindningen framåt respektive bakåt. När bindningen flyttas bakåt och du hamnar längre bak på skidan, får du alltså bättre glid.

Fäste i alla skidspår

När SMHI:s prognoser svajar, du står i vallaboden med lågfluorburkar i regnbågens alla färger och sekundvisaren tickar. Varken tiden eller förmågan att valla skidorna räcker till. Känner du igen dig? Snart kan dessa våndor för skidåkaren vara över – vallningsfritt kan vara din bästa vän inom kort! Få tipsen och informationen om de vallningsfria skidorna här. 

Längdskida med stighudar

Skin är samlingsnamnet på uppfinningen som börjar bli riktigt het i skidvärlden. En skida med stighudar i belaget som ger naturligt fäste. Fördelen med skidan är den underhållsfria fästzonen och att samma skida passar i så många fören.

Glidvallning rekommenderas då och då, en gång i veckan räcker. Skidan kan upplevas ge lite mer motstånd i höghastighetsglid, framför allt om man har en lite för mjuk skida. På ren blåis kan det också bli svårt att få fast den, men där biter å andra sidan inte klister så bra heller. Spännande utveckling hur som helst!

Andra 'Vintersportguider' inlägg