Hitta rätt längdutrustning
Vintersport

Hitta rätt längdutrustning

Att gå in i en välförsedd butik kan ibland göra en rätt vilsen. Hur väljer man mellan alla olika modeller? Vad skiljer dem åt? Vad kan jag ha nytta av? Kolla in vår checklista!

1 november 2016

Dags att köpa ny längdutrustning? Det är lätt att känna sig vilsen i utrustningsdjungeln. Hur väljer man mellan alla olika modeller, vad skiljer dem åt och vilket är egentligen det bästa valet?

Frida Åkeblom på Intersport i Göteborg har stenkoll. Här är hennes tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning för dina behov.

  • Fundera på vilka ambitioner du har innan du investerar i ett längdpaket. Jagar du personbästa i Vasaloppet eller är du en del i barnfamiljen som åker till fjällen visa skollov? Utgå från ditt eget behov.
  • Lägg stort fokus på pjäxan. Våga testa de vassare modellerna. Det är viktigt med bra komfort som passar din fot och att pjäxan är tillräckligt stabil. Går du upp i prisklass blir pjäxan dessutom lättare och stabilare.
  • Satsa på en bättre och lite mer rejäl skida. Skidor håller i många år, se det som en investering. Med en bättre skida får du ett bättre belag som drar åt sig vallan bättre och skidan blir även lättare. Viktigast är att få rätt spann som vi säljare i butiken hjälper dig med.
  • Välj stavar som är cirka 30 cm kortare än din kroppslängd. Stavarna ska vara i axelhöjd. En billigare stav är ofta för vek, den blir som en ”pilbåge” när du trycker staven i snön. Pendeln blir avsevärt bättre med en styvare stav.
  • Glöm inte att köpa en grunduppsättning med glidvalla- och fästvallaburkar. Be gärna om råd i din butik för hur du vallar på bästa sätt.  

Frida Åkeblom, butikschef på Intersport. Foto: Peter Bladskog.
Frida Åkeblom är en av Intersport yngsta butikschefer i Sverige. Foto: Peter Bladskog. 

Andra 'Vintersport' inlägg