Ny personlig tränare för Stina Nilsson på längdskidor
Vintersport

Ny personlig tränare för Stina Nilsson på längdskidor

Ole Morten Iversen, ny tränare för svenska längdlandslaget och personlig tränare till Stina Nilsson.

Svenska landslaget på längdskidor får ny tränare

I april blev det officiellt att förbundskaptenen för längdlandslaget, Rikard Grip, slutar som ansvarig herrtränare och även som ”Silver-Stina” Nilssons personliga tränare. Fokus kommer istället att ligga på rollen som förbundskapten och ny tränare för Stina Nilsson samt damtränare för laget blir norrmannen Ole Morten Iversen.

Det svenska längdlandslaget har i dagarna befunnit sig i Stockholm för att teama ihop sig inför kommande säsong. Där finns såklart också längdlandslagets Stina Nilsson med sin nye tränare, norrmannen Ole Morten Iversen.  

Norska influenser till Svenska skidlandslaget

Stories träffar Stina Nilsson i Torsby ett par dagar innan kickoffen och passade då på att ställa några frågor om den nya tränaren.

En ny tränare, hur känns det?
- Det känns jätteroligt tycker jag med den här nya konstellationen. Ole Morten och jag sågs första gången uppe i fjällen för ett tag sedan och han verkar vara jättetrevlig och go. Det ska bli roligt att jobba tillsammans, få lite norska influenser och se vad han kan bidra med till laget. Sen har Rickard verkligen varit superbra! Jag har varit så nöjd med att ha honom som min tränare och jag vet att han fortfarande kommer att finnas där i bakgrunden om det skulle vara något.

Inspirera oss tjejer att pusha varandra

Vad har du för förväntningar på Ole Morten Iversen?
- Att han ska gå in helhjärtat för uppgiften och föra oss tjejer ännu mer samman och inspirera oss till att pusha varandra så att vi alla kan utvecklas till det bättre. Gör han bara sitt bästa för att axla rollen som vår damtränare så ligger sedan jobbet hos oss aktiva att ta in de råd och tips som han ger oss. Jag tror att det kommer att bli bra!

Vill att sporten längdskidor ska bli så stor som möjligt

Det har väl alltid funnits en slags rivalitet mellan Norge och Sverige när det kommer till längdskidåkning. Hur tror du att det kommer att fungera nu med en norsk tränare?
- Jag tycker bara att det känns roligt och det är väldigt kul att Ole Morten känner sig så pass taggad för uppdraget som han gör. Han bryr sig verkligen om sporten och vill att längdsporten ska bli så stor som möjligt, så jag känner verkligen att han kommer att göra sitt yttersta för att göra mig och laget så bra som som det bara går. 

Träningen är mitt yttersta ansvar

Hur närvarande i din personliga träning kommer han att vara?
- Jag tror att han kommer att kunna vara mer närvarande på passen till exempel än vad Rikard hade möjlighet till med tanke på att han också var förbundskapten och herrtränare. Sedan har jag alltid varit väldigt självgående. Det är jag som har lagt upp min träning och sedan har Rikard och jag bollat såklart, men det är alltid jag som haft det yttersta ansvaret och så vill jag fortsätta att ha det.

Hur mycket norska kommer du att behöva öva på nu då?
- Väldigt mycket! Vi har pratat en hel del i telefon och han måste prata i slowmotion för att jag ska förstå ens hälften av det han säger. Han borde komma med tolk, haha!

Vad säger tränaren, Ole Morten Iversen?

Han har en gedigen tränarbakgrund och har verkat inom norsk längdskidåkning i över 30 år. Nu ska norske Ole Morten Iversen  istället bli ny damtränare i svenska längdlandslaget och dessutom vara skidstjärnan Stina Nilssons personliga tränare.  – Det känns som att jag har fått drömjobbet! säger Ole Morten Iversen.

Han är taggad och spänd på samma gång. Sedan Ole Morten Iversen fick beskedet om att han skulle bli ny landslagstränare för Sveriges längddamer, tillsammans med Johan Granath, har det varit mycket att sätta sig in i. Träningsstaben har han bekantat sig med och häromveckan var det dags att träffa laget.

Personlig tränare till Stina Nilsson

- Mitt första intryck av tjejerna var väldigt positivt, det var roligt att få träffa dem! Jag kan inte tänka mig annat än att detta kommer att bli både roligt och bra, säger Ole Morten Iversen.

- Att få möjlighet att samarbeta med Stina är naturligtvis extra spännande. Hon har, i alla fall för oss i Norge, framstått som en mycket positiv, ung och lovande skidåkare och efter att ha träffat henne två gånger ser jag verkligen fram emot att få komma igång och jobba tillsammans med henne. 

Bidrar till en bra miljö och hög träningskultur

 Vad har du för förväntningar på laget?
- Det kan jag inte riktigt uttala mig om ännu utan först måste jag bekanta mig mer med tjejerna innan jag kan sätta en konkret och realistisk målsättning. Men rent allmänt så är det ett mål för mig att bidra till att den norska dominansen minskar, det tror jag faktiskt att de norska tjejerna också vill. 

…och på Stina?
- Jag håller med om det Stina själv har sagt, att hon vill bli en komplett skidåkare som presterar bra både i sprint och distans, både klassiskt och skate. Dessutom, nu när Charlotte inte längre tränar med landslaget, så förväntar jag mig att Stina är en av dem som kliver fram och blir en god förebild som bidrar till en bra miljö och hög träningskultur i laget. 

Norge vs Sverige på längdskidor

Hur känns det då som norrman att nu coacha det svenska damlaget? 
- Så här långt tycker jag att det känns jättebra! Sverige har ju haft flera norska tränare innan men det är första gången för mig som landslagstränare i Sverige. Jag har tagits emot väldigt väl av alla jag har träffat och jag har fått ett väldigt gott intryck av tränarstaben, SSF och tjejerna. Det känns som att jag har fått drömjobbet! 

Fakta/Ole Morten Iversen
Ålder: 57år
Familj: Gift, tre barn
Bor: Meråker, Norge
Gör: Damtränare för svenska längdlandslaget tillsammans med Johan Granath. 
Bakgrund: Lägdåkningstränare/lärare på skidgymnasiet i Meråker mellan 1983-2016. 
Avbrott från Meråker:
1992-1994 Tränare juniorlandslaget, Norska Skidförbundet
1998-2000 Landslagstränare damer, Norska Skidförbundet
2013-2015 Ansvarig tränare i Team Veidekke Tröndelag, norskt rekryteringslag.

Andra 'Vintersport' inlägg