Längdtävling i huvudstaden
Vintersport

Längdtävling i huvudstaden

Nu anordnas Solvalla Skidays på travets nationalarena för andra året i rad. Mellan 30 januari och 1 februari hålls fyra olika lopp i öppet spår. Vi tog ett snack med två av skidevenemangets ...

Nu anordnas Solvalla Skidays på travets nationalarena för andra året i rad. Mellan 30 januari och 1 februari hålls fyra olika lopp i öppet spår. Vi tog ett snack med två av skidevenemangets nyckelpersoner.

Före detta längdskidåkaren Mathias Fredriksson är en av grundarna till Solvalla Skidays. När projektet startades upp hade han just lämnat en 25-årig längdkarriär i jakt på någonting nytt.

Hur växte idén fram?
- Under vintern 2013 träffade jag Peter Wallin, en före detta hockeyspelaren som sysslar med karriärsväxlingar av idrottsstjärnor. Han hade redan en idé om att anordna en skidtävling på Solvalla så vi åkte förbi och jag blev otroligt imponerad. Där fanns allt utom snö. Istället för att bygga upp en tillfällig arena på en plats med snö, började vi fundera på om vi kunde ta snön till en redan färdig arena.

Var det saknaden av längdskidåkningen som drev dig?
 - Nej egentligen inte. Jag ville ge någonting tillbaka till sporten. I Östersund där jag bor är vi så bortskämda med milslånga fina spår, sådant finns ju inte i Stockholm. Samtidigt ökar intresset för längdskidåkning i hela landet, så det kändes som en cool grej att fixa snö till stockholmarna. Förra året låg snön kvar ända in i mars, och vårt mål är att den ska göra det i år igen.

Vad är dina förhoppningar på årets arrangemang?
- Jag hoppas att alla känner sig som vinnare när de går i mål. Fokus ska inte ligga på att tävla, utan på att ha kul. Det ska vara en gemensam och härlig upplevelse. Den fantastiska stämningen ordnar sig av sig själv och bara miljön inne på Solvalla får en att känna sig som en superstjärna.

5000 kubikmeter snö ska kläda travbanorna under evenemanget. Snökanonerna är på plats och Peter Collin, som är ansvarig för snöläggningen, är väl förberedd.

Så mycket snö! Hur löser ni det?
- Planeringen pågår i ett halvår och under ungefär tre veckor innan evenemanget förbereder vi snöhögar intill banan med hjälp av snökanoner. Travbanan är i drift fram till dagarna före evenemanget, så själva utläggningen av snön görs först dygnet före loppet.

Vilka utmaningar stöter ni på?
- Att våra vintrar blir allt varmare. Vädret är generellt den största utmaningen. Ju kallare det är, desto mer snö kan vi göra. Kylan gör dessutom att vi kan få till rätt snökvalitét så att banorna blir fasta och hållbara.

Vad händer med banan efter loppet?
- Då lägger vi om den så att den ligger i innerspåret och inte där hästarna går. Sedan underhåller vi den så länge vi kan. Förhoppningsvis ligger snön kvar ett bra tag så att folk kan utnyttja banan ytterligare några månader.

Andra 'Vintersport' inlägg