Mentalt stark under Vasaloppet
Vintersportguider

Mentalt stark under Vasaloppet

Vasaloppsvinnaren Daniel Tynells tips för att hålla dig mentalt stark under loppet.

Mental styrka på Vasaloppet

Mora är målet för många av oss i vinter. Men du kanske rentav har anmält dig till kraftprovet Nordenskiöldsloppet? Oavsett om du ska åka Vasaloppet eller ett annat lopp börjarbörjar det bli dags för de sista förberedelserna. Vi kollar med en man som vet hur man gör för att toppa formen till Vasaloppet. Trefaldige vinnaren Daniel Tynell guidar oss till fysisk – och framför allt – mental formtopp. 

Träna ikapp inför tävling

Jag inte hunnit träna så mycket som jag hade hoppats. Hur tränar jag ikapp?
– Det gör du inte! Jag tror inte på att man ska eller kan ”träna ikapp” Den träning du har gjort, den har du. Om du börjar stressträna tror jag att risken är stor att du tappar bort glädjen och lätt blir sliten. Däremot tror jag att du har alla chanser att påverka en formtopp, även med en månad kvar till loppet. Mitt generella tips är att under de första två veckorna fokusera på långa och lågintensiva pass, om tid och möjlighet finns. Mycket tid på skidorna med andra ord, för att sedan de sista två veckorna dra ner på mängden och istället köra några högintensiva pass för att toppa dig. 


 

Tävling är den bästa träningen

Att faktiskt tävla är den bästa träning inför en tävling, för att höja formen och inte minst som mental förberedelse. När nummerlappen kommer på och du befinner dig i en tävlingssituation får du känna på tävlingsatmosfären på riktigt. Du får med dig rutinerna kring loppet och du får insikter om vilket tempo och vilken fart du kan hålla, hur mycket och vad du ska dricka under loppet, etc. Du får också vänja dig vid hur kroppen reagerar när du har åkt 2–3 timmar, hur du hanterar att bli trött och tom, du får träna på att tänka positiva tankar och behålla fokus. Om du inte har möjlighet att åka ett seedningslopp, så försök efterlikna det på träning. Åk långt och hårt på egen hand.

Träna lagom sista veckan

– Den sista veckan innan loppet accepterar du att träningen är gjord. Det du har gjort, det har du. Prioritera kost och återhämtning, du ska ju vara som allra mest utvilad och det ska spritta i kroppen när du står på startlinjen i Berga by. Vila inte helt dock! Låt kroppen röra lite på sig. Själv tycker jag att det är skönt att vila måndag och tisdag för att sedan träna lätt 30–40 min om dagen, så att kroppen ändå är igång. Fysisk aktivitet hjälper ju även för att få ut lite nervositet ur systemet.

Jobba med nervositeten

– Nu kommer vi in i en fas där vad du tänker blir allt viktigare. Öva dig i tanken att du har gjort vad du har kunnat utifrån dina förutsättningar, hitta tryggheten i det. Vasaloppet är inte bara en fysisk utmaning, utan kanske minst lika mycket en mental prövning. Tankar, inställning och mentala strategier, både inför och under loppet, har stor betydelse för prestationen. Det här gäller motionärer så väl som elitåkare. 

Lägg fokus och energi rätt

– Lägg inte din energi på fel saker. Det är lätt hänt att oroa sig för praktiska bitar som vallning, överdrag, startprocedur, klädsel och nummerlapp. Ta reda på hur det funkar och förbered det du kan. Boka in någon som vallar dina skidor, läs på om hur banan ser ut, var kontrollerna ligger osv. 

Daniels mentalt råd

  • Skriv ner ditt syfte med loppet och några nyckelord.
  • Bestäm i förväg vilka känslor du vill ha innan start, på startlinjen, mitt i loppet, under avslutningen osv. 
  • Dela upp loppet i mentala delmål.
  • Förbered det du kan och ta reda på saker du undrar över.
  • Använd dina nyckelord om du börjar tänka negativt.
  • Utvärdera din insats efter loppet.
  • Njut av stunden! 

 

På plats i Dalarna

Väl på plats i Dalarna dagarna innan loppet, så är det fullt drag i mässtält och butiker. Det snackas väderprognoser, valla och produkter.

– Jag tror det är rätt vanligt att stressa upp sig över det här och dras med i hetsen. Vet du med dig att du gör det – undvik de miljöerna, sök lugn och ro istället.

Ät rätt inför Vasaloppet

Kostuppladdningen är det ständiga diskussionsämnet inför Vasaloppet. Hur gör jag?

– Ät och drick bra, men överät inte! Ta normala portioner, men fyll på med fler mellanmål än vanligt. På tävlingsdagen äter du en normal frukost.

Kläder och utrustning för loppet

– Kläder och annan utrustning som handskar, vätskebälte och liknande är relativt enkla att förbereda. Se till att provåka med de grejer du har tänkt ha i god tid innan loppet, så att allt känns bra och inte skaver. Komplettera med det du saknar eller behöver byta ut. När det närmar sig tar du en titt på väderprognosen och tänker igenom vad du ska ha på dig.

Hur ska jag hantera själva starten?

– Det vara lite kaos och trångt innan det går att sträcka ut uppe på myrarna. Ta det lugnt och håll reda på dina stavar och skidor. Det ÄR trångt och kö i starten för de allra flesta. Det vet du redan när du anmäler dig. Försök behålla fokus och undvik frustration och irritation, då bränner du bara en massa energi innan loppet ens har börjat. Det finns tid och plats att åka skidor de 87 km som återstår när första backen är avklarad, jag lovar!

När du vill ge upp

Vad kan jag då göra för att fatta rätt beslut när jag är helt slut och bara vill ge upp?

– Skapa en strategi för hur du vill tänka under loppet. Jag jobbade med nyckelord som ska komma automatiskt om jag tappar fokus. Var observant och medveten om du börjar tänka negativt. Då plockar du fram dina nyckelord. Att välja de positiva tankealternativen måste ju vara bättre! Vänd allt till din fördel, låt det stärka dig. ”Jag trivs, det här är ju kul!”, ”Nu fokuserar jag på tekniken!”, ”Jag är stark!”.

Reflektion

Du är äntligen i mål, loppet är avklarat. Skönt, bara att gå vidare! Eller? 

– Ta dig tid att reflektera över loppet: Uppfyllde du ditt syfte? Vad gjorde du riktigt bra och plockar med dig? Vad kan du förbättra? Är du nöjd med din insats – njut ordentligt. Är du besviken; tillåt dig att deppa en dag, men sedan är det dags att tänka framåt. Det gynnar dig inte att gå runt och vara missnöjd. Tänk konstruktivt istället! 

Tips inför Vasaloppet

  • Åk ett seedningslopp och känn på tävlingsatmosfären.
  • Provåk med utrustningen så att du vet att den fungerar bra - pjäxor, handskar, underställ, osv. 
  • Kolla väderprognosen. Tänk igenom vad du ska ha för kläder, överdrag osv.
  • Blev det lite sömn natten innan loppet? Ingen fara, en natts dålig sömn påverkar inte din prestation. 
  • Undvik skavsår genom att smörja in fötter, händer och andra utsatta ställen med vaselin.
  • Packa ner en bar och en energidryck i din ombytesväska. För återhämtningen är det viktigt att snabbt få i sig näring och byta om till torra kläder efter loppet. Bege dig direkt till väskutlämning och därefter till duschen när du har kommit i mål!
  • Drick och ät under loppet, utöver Vasaloppskontrollerna kan du gärna ta med ett vätskebälte med sportdryck och energibar eller gel.
  • Är du nervös? Bra! Det betyder att kropp och huvud förbereder sig för att göra något extra!

Andra 'Vintersportguider' inlägg