Rullar mot vinst?
Vintersport

Rullar mot vinst?

Tvåa – två gånger om. Nu ska Jerry Ahrlin överträffa sig själv i Vasaloppet. Vägen till Berga by och vidare till kyrktornet i Mora går via en försäsong med cirka 300 mil på rullskidorna. ...

5 februari 2016

Tvåa – två gånger om. Nu ska Jerry Ahrlin överträffa sig själv i Vasaloppet. Vägen till Berga by och vidare till kyrktornet i Mora går via en försäsong med cirka 300 mil på rullskidorna.
 – Jag tränar extra hårt, för jag vill verkligen ha en vinst på meritlistan, säger Jerry. Han bjuder även på sina sex bästa träningstips!

Med bestämd blick dundrar han fram på Östersunds landsvägar. Det går undan, i upp emot 30 kilometer i timmen på plan asfalt, när lång­loppsfantomen kliver upp på tårna för att få mer kraft i dubbelstakningen.

Rullskidspassen på försäsongen tar honom ett steg närmare drömmen – en krans kring halsen i Vasaloppet.

– Om det är dags 2016? Det är väl det, skrattar Jerry, som har två andraplatser i bagaget.

– Att vinna Vasaloppet är alltid målsättningen. Den tävlingen är ju nästan som ett VM för oss långloppsåkare. Jakten på en seger i det loppet är anledningen till att jag håller på.

Under sommarhalvåret utgör rullskidåkning grunden i hans träningsprogram. En vanlig försäsong, mellan maj och oktober, brukar han ge sig ut på vägarna åtminstone tio timmar i veckan.

– Stakning på rullskidor är det närmaste man kommer riktig skidåkning. Och du måste träna grenspecifikt om du ska bli bra på skidor. Det är helt grundläggande, säger Jerry.

– Däremot är det till skillnad från snö alltid konstant, med samma isättning av staven. På tävling kan ju stavarna sjunka ner en decimeter i snön. Dessutom behöver du inte heller riskera att skidorna ”släpper”. Du måste vara noggrann så att du inte fuskåker.

Hur menar du?

– På rullskidor har du alltid hundraprocentigt fäste, vilket innebär att det går att skjuta ifrån på ett felaktigt sätt som inte skulle ha fungerat på snö. På skidor gäller det att få trycket rätt och det kräver ett större tekniskt kunnande.

Så det är stor skillnad mellan att staka på hård asfalt kontra preparerade spår?

– Det behöver inte vara så stor skillnad men det kan vara det, särskilt om det är jättelöst i spåren. När du åker skidor på snö måste du kunna behärska alla typer av under­lag. De som åker rullskidor behöver inte vara jättebra på skidor och vice versa.

 ”Motionärer har nytta av rullskidor”

Jerry Ahrlin vill inte gradera vilka slags pass som ger bäst effekt, utan nöjer sig med att konstatera att ”alla pass har sina poänger och är viktiga på sitt sätt – allt från en timmes sprint till en långtur på fem timmar”.

Och, påpekar han, även ambitiösa motionärer som tränar inför Vasaloppet kan dra stor nytta av rullskidor.

– Det är bättre att investera tid i att staka backar istället för att lyfta skrot på gymmet. Hade jag haft tio timmar i veckan på träning hade jag inte lagt 30 minuter bara för att ta mig till och från gymmet. Då finns det mer effektiva saker att göra. Rullskidor gör dig inte enbart starkare, utan du förbättrar konditionen också. Dess­utom finns det många olika typer av rullmotstånd, beroende på val av hjul.

Minns du ditt allra första rullskidspass i karriären?

– Nä, det har väl nästan gått 100 år sedan dess, garvar Jerry.

– Men jag har svaga minnen från när jag började åka i tio- eller elvaårsåldern. Tekniken satt ganska tidigt, jag tyckte inte att det var så svårt.

Träningstävlar på läger

Numera brukar Jerry Ahrlin avverka två  eller möjligtvis tre tävlingslopp på rullskidor per år. Under sommaren 2015 tog han sig an Alliansloppet i Trollhättan och en tävling på norsk mark.

– De tyngsta träningspassen sker annars på läger. Då brukar jag passa på att köra ”träningstävlingar” med tuffa intervaller. Då går jag ofta all in.

Sedan en tid tillbaka är Jerry Ahrlin även involverad i motionssatsningen XC Gold, tillsammans med långloppskollegorna Laila Kveli och Daniel Tynell. Tillsammans med utvalda experter drillar man deltagarna i teknik, kondition, fysiologi, kost, taktik och idrottspsykologi.

– Vi knyter an de absolut bästa på respektive områden, och givetvis spelar rullskidor en viktig roll under sommarhalvåret. Inte bara för mig utan för alla som vill bli bättre i skidspåren. 

Jerrys 6 bästa träningstips

1. Se till att stavspetsarna är slipade och vassa inför varje träningspass, annars blir det pannkaka av allt. Investera i en diamantslip.

2. Utmana dig själv. Staka exempelvis i en, två eller tre timmar genom att bestämma dig för att: ”nu är det stakning” – oavsett var du befinner dig.

3. I diagonalåkning är det viktigt att tänka på frånskjutet så att du inte fuskåker. Sätt tryck på skidorna och jobba med tyngd­överföringen. Dra dig inte fram, det funkar bara på rullskidor. Du måste vara fokuserad tekniskt.

4. Variera träningen, såväl när det gäller utomhusmiljö (platser, väder, vind) samt tempo och belastning med olika hjul. Åk inte samma runda på samma tid hela tiden. Du måste öka motståndet för att du ska bli starkare.

5. Sätt upp ett mål för din träning. Skriv upp vad du ska göra och prata med familjen. Funkar det att du tränar tisdag, torsdag och söndag? Varje träningspass bör ha ett syfte.

6. Kör någon form av intervall. Värm upp i cirka tio minuter och kör två halvsnabba rundor på exempelvis tio minuter. Följ upp med 4x4 minuter med 1-2 minuter vila och lägg in impulser (spurter) i passen. Då är du klar på 45-50 minuter och har fått till ett bra pass.

 

Fakta/Jerry Ahrlin

Ålder: 37 år.

Bor: Östersund.

Yrke: Egenföretagare/skidåkare.

Främsta meriter, längdskidor:  Tre vinster i Marcialonga, två vinster i König Ludwig Lauf, La Sgambeda och Tartu Ski Marathon samt två segrar i totala långloppscupen. Vinst i Birkebeinerrennet. Två andra­platser i Vasaloppet.

Främsta merit, rullskidor: Tvåa i Alliansloppet.

Tränar: Cirka 600 timmar från 1 maj till 31 december och cirka 200 timmar från 1 januari till 30 april.

Mål med säsongen: Vinna Ski Classics totalt och segra i Vasaloppet.

Andra 'Vintersport' inlägg