Träna & njut i alperna
Vintersport

Träna & njut i alperna

I den anrika kurorten Bad Gastein samlas varje vinter ett gäng längdåkningssugna svenskar. Här får de hjälp att bättra på tekniken – och samtidigt en hänförande naturupplevelse.

19 januari 2016

I den anrika kurorten Bad Gastein samlas varje vinter ett gäng längdåkningssugna svenskar.  Här får de hjälp att bättra på tekniken – och samtidigt en hänförande naturupplevelse.

Österrikes alplandskap erbjuder mängder av upplevelser för utförsåkaren, men inte minst kring Bad Gastein finns också kilometer efter kilometer med preparerade skidspår för längdåkaren. Det har gjort att Intersport i samarbete med STS Alpresor har valt att arrangera sina längdskidveckor i just Gasteindalens huvudort, resor som är slutsålda i år.

– Det brukar vara en väldigt uppskattad resa, och det märks på en gång att deltagarna har fått ett lyft i sin åkning – så att längdåkningen blir ännu roligare framöver, säger Robin Larsen på Intersport.

Robin var en av de instruktörer som var med på resan till Bad Gastein vintern 2015. Huvudinstruktör var den dubble Vasaloppsvinnaren Håkan Westin, som även finns på plats under en av de två träningsveckorna vintern 2016. Den andra veckan under den kommande vintern är det istället Daniel Tynell – trefaldig Vasaloppsvinnare! – som är huvudinstruktör.

– Deltagarna delas upp i olika grupper utifrån erfarenhet, vilket gör att alla får ut så mycket som möjligt av veckan. Vi växlar sedan instruktörer mellan grupperna, så att det ska bli en mångsidig träning, säger Robin Larsen.

Ser hälsa som en helhet

Det är emellertid inte en hård träningsvecka från morgon till kväll, understryker han.

– Vi åker skidor tillsammans på förmiddagarna och sedan är eftermiddagarna fria. Det finns möjligheter att gå på olika aktiviteter på eftermiddagar och kvällar, men de är givetvis helt frivilliga.

Bland aktiviteterna som erbjuds finns bland annat yoga- och styrkepass samt föreläsningar och genomgångar av u­t-rustning. Det mesta äger rum på det nyrenoverade hotellet där deltagarna bor.

– Den som vill åka alpint har förstås fantastiska möjligheter till det i de omgivningarna. Dessutom kan man få högklassiga spaupplevelser där också, det är ju en gammal kurort. Med tanke på att det finns sånt stort utbud att välja mellan så är det ett bra resmål för familjer.

Avslappnad atmosfär

Teknikträningen är i fokus under veckans instruktörsledda pass, och man lär sig enligt Robin Larsen att behärska alla delar av klassisk skidåkning: alla växlar, att åka utför, spårbyte, saxning med mera.

– Dessutom får man en viss höghöjdsträning ”på köpet”, eftersom spåren i Sportgastein som vi använder ligger på omkring 1600 meters höjd. Men det är en väldigt avslappnad atmosfär under skidträningen – även om vi vill att deltagarna ska lära sig nytt, så ska det ju vara roligt att åka!

Fakta/Bad Gastein

Bad Gastein ligger i österrikiska Alperna, i den sydligaste delen av Gasteindalen. En del av  kommunen ligger inom nationalparken Hohe  Tauern. Transferbuss från Salzburg tar endast omkring en timme.

 

 


Andra 'Vintersport' inlägg