Hur väljer jag rätt längdskidor?
Vintersport

Hur väljer jag rätt längdskidor?

En härlig dag på fjället, bra träning eller maxad prestation på tävling. Hitta rätt skidor för dina ambitioner i spåret.

30 november 2018

 

Hitta rätt längdskidor

Fina spår, härligt väder, bra före och flyt i kroppen. Då är det inte så mycket som kan stoppa dig i längdspåret. Men innan du kommer dit är det lite förarbete som krävs. Det gäller att du har rätt förutsättningar. Hur spåren ser ut är svårt att styra, vädret är ännu svårare. Men det du kan styra över, skidorna, tekniken och vallan, gör du dig själv en tjänst om du lägger lite jobb på. Här går vi igenom hur du ska tänka för att hitta rätt längdskidor för din kropp och längdskidåkning. 

Hur och vart ska du åka längdskidor?

Precis som när du ska välja rätt slalomskidor är det även för längdskidorna en förutsättning att utgå från vart och hur du ska åka. 

För att hitta rätt längdskidor utifrån vart och hur du ska åka har vi delat upp möjligheterna i tre, även om det givetvis finns oändligt många fler. För dig som vill ge dig ut på fjället eller i skogen och njuta av naturen och lugnet, för motionären som vill träna för hälsan och den sköna känslan och den som satsar högre för att maxa tider och ta bra placeringar i ett lopp.

Fjällskidor

Om du bor i de nordligare delarna av Sverige eller om det blir ett bra snöår har du alla möjligheter att ge dig ut på en tur på längdskidorna istället för en hederlig promenad. Då ska du ha en skida som är anpassad för terräng och opreparerade spår. Dessa skidor har en bredare mitt som överstiger 5o mm, de har inte lika styvt spann, mer stabilitet och är mjukare för att ge bra grepp. 

Gore Tex, stålkanter och Back Country

Ett bra tips när du ska köpa längdskidor för fjäll eller skog är att överväga att välja skidor med stålkanter. Visst blir skidan något tyngre men när du står inför en uppförsbacke eller en isig brant är det guld värt.

Det är också bra att tänka på att det i naturen finns flera föremål som sätter prov på din utrustning. Idag är ofta längdpjäxor och bindningar för fjällskidor i tåligare material samt i Gore Tex, eller likannde material, som tål vatten.Om du ska köpa längdskidor online och vill ha ett par som inte är anpassade för skidspår är det betäckningen BC, Back Country, du ska leta efter.

Längdskidor för träning och motion

För motionären som vill ha många valmöjligheter kring sin längdskidåkning är en mångsidig motionsskida att rekommendera. Detta är de vanligaste längdskidorna som passar många typer av åkstil. Att rekommendera här är en smalare längdskida med ett belag som ger såväl bra fäste som bra glid. De är lätta och smidiga, har en bred spets och insvängd midja och är anpassade för åkning i skidspåren, även om det även fungerar i opreparerade spår. 

Bra längdskida för alla nivåer

Spannet på motionsskidan är anpassat för olika åkstilar och vikt på åkaren samt ger bra glid och fäste oavsett tempo. Ju styvare skidan är desto mer kraft och tyngd måste du ha för att kunna trampa ner spannet och få fäste.

Skidor för eliten

Maxpuls, precision och ingen tid för blåbärssoppa. När det kommer till den sista typen av längdskidor är det för de mest avancerade åkarna. De är gjorda för högre fart och kräver mer precision och att åkaren har kraft i steget för få nog fäste. Här går du upp en nivå även i prisklass vilket visar sig i materialval och kvalitet. 
Skidans spann, vikt och uppbyggnad blir än viktigare och belagen är av högre kvalitet för att ge bättre fäste och glid. 

Våga gå upp en nivå

Skidan är styvare och smalare än ovan två kategorier och är de skidorna som sätter mest press på teknik och erfarenhet hos åkaren. Men de ger dig också god utvecklingspotential och förutsättningarna att bli skicklig är bättre med högre kvalitet. Våga testa att gå upp en nivå vid ditt nästa köp av längdskidor, ett bra tips då är att väljare en mjukare skida inom kategorin då den är enklare att få fäste med och är mer förlåtande än en styv.  

langdpaket

Vikten av spannet på längdskidan

Spannet är utrymmet under längdskidan som utgör greppytan och är en väldigt viktig del för att kombinera glid och fäste. När du glider på dina längdskidor ska spannet, där fästvallan sitter, inte vara i kontakt med snön medan du när du vill ha grepp ska trampa ner denna del mot snön för att få fäste. 

Glid och fäste samtidigt

Hur styv din längdskida ska vara beror på din vikt och din åkteknik. Om du har en för styv skida kommer din kraft och teknik inte kunna trampa ner spannet vilket gör att det blir bakhalt i spåret. Har du en för mjuk skida kommer istället spannet vara i kontakt med snön hela tiden och du får inget glid alls.

Valla längdskidor

Visst är längdskidåkning till viss del en materialsport där bra utrustning visar resultat på din åkning. Värt att tänka på är dock att det finns flera andra aspekter som avgör din åkning. Att valla skidorna rätt är en typisk sådan sak som kan ställa till det hur bra skidor du än har. Läs mer om hur du lär dig valla som landslaget eller kör på ett säkert kort och välj vallningsfria skidor

Här kan du hitta hela vårt sortiment inom längdåkning


 

Längdpjäxor och stavar

När det kommer till att välja ut längdpjäxor finns det även där många alternativ online och i butik. Det finns pjäxor i olika modeller och olika material för att hitta en pjäxa som passar din fot och åkstil. 

För längdstavar rekommenderas att de är cirka 30 cm kortare än din längd. En bättre längdstav är lättare samtidigt som den är hårdare när du skjuter ifrån. Tänk också på att de remmar som finns på stavarna är framtagna av en anledning. De hjälper dig att få mer kraft i stavtagen utan att behöva greppa staven med hela handen. Dessutom hjälper remmarna dig att kontrollera stavens röreslse i såväl stavtag som när du drar upp staven igen. 

Längdskidor till barn

Om ni som föräldrar åker längdskidor eller om barnen sett längdskidor på tv vill de självklart testa själva också. De första gångerna räcker det ofta att stå på längdskidorna för att känna känslan och försöka hitta balansen. 

För att barnen ska få så bra flyt som möjligt i åkningen och därmed ofta tycka att det är roligare är att ge dem bra förutsättningar med bra utrustning. Ett bra tips när du köper längdskidor till barn är att välja ett par vallningsfria skidor, gärna kortare än barnet själv och i en bred och insvängd modell. Ofta finns bra erbjudanden på längdskidor-paket som är en riktigt bra start.

Längdskidor online eller i butik

För att hitta rätt längdskidor för dig och din längdskidåkning är du välkommen in till någon av våra butiker eller handla längdskidor online på intersport.se. Förutom ett stort utbud av skidor har vi dessutom all tillhörande utrustning du behöver. Allt från valla och bindningar till längdpjäxor och stavar. 
Vi erbjuder även service på dina nya eller befintliga längdskidor för att de ska hålla längre och vara bättre i spåret, här kan du se hela vårt utbud och prislista inom skidservice

Andra 'Vintersport' inlägg