Valla som landslaget!
Vintersport

Valla som landslaget!

Att valla skidor är en konstart som tar lite tid att lära sig, men det finns några konkreta saker att hålla fast vid för att få det att funka. Vi tog ett snack med en person som verkligen ka...

14 januari 2016

Att valla skidor är en konstart som tar lite tid att lära sig, men det finns några konkreta saker att hålla fast vid för att få det att funka. Vi tog ett snack med en person som verkligen kan sina grejer, Urban Nilsson, vallachef för det svenska  skidlandslaget. För Stories ger han sju tips på hur du fixar skidornas valla i vinter.


1   Vallazoner. Se till att du har ett par skidor som  är anpassade för dig, med rätt längd, spann och vikt. Märk tydligt ut vallazonerna i samband med köp  i butik.

2   Fästvalla. När du fästvallar för kallföre, valla  i minst två steg. Rugga upp ytan ordentligt med  sandpapper för att grundvallan ska sitta kvar på  skidan. Valla därefter med den aktuella fästvallan, baserat på temperatur. 

3   Klistervalla. När du vallar klister gör du det i  tre steg: först med grundklister, sedan med universalklister och därefter med det aktuella klistret för dagen. Många försöker ta genvägar för att spara tid, men man ska inte hoppa över något moment.

4   Glidvalla. För glidvallning, valla skidan ordentligt när den är ny eller omslipad. Vi vallar i 4-5 lager så att skidan blir riktigt mättad. Därefter vallar vi inför varje träningspass med den aktuella vallan, baserad på temperatur. Du behöver inte valla med de dyraste fluor- och pulvermaterialen på träningspass.

5   Vallabord. Valla inte hemma på köksbordet.  Investera istället i ett vallabord, då kommer du att lyckas mycket bättre.

6   Ta av skidorna. Undvik att åka med skidorna på sten. Det enklaste sättet att förstöra en skida är att strunta i att ta av sig skidorna när man korsar en väg eller liknande. Det är helt omöjligt att valla en skida som är förstörd.

7   Roligare med rätt valla. Ge vallningen tid och lär dig valla! Gör du det ordentligt kommer du att kunna njuta av ruskigt rolig skidåkning.

Andra 'Vintersport' inlägg