Valla som landslaget!
Vintersport

Valla som landslaget!

Vi tog ett snack med Urban Nilsson som är vallachef för det svenska skidlandslaget. Han ger sju tips på hur du vallar längdskidorna i vinter.

Vallning på längdskidor

Att valla längdskidor är en konstart som tar lite tid att lära sig, men det finns några konkreta saker att hålla fast vid för att få det att funka. Man kan inte ta OS-guld i vallning, men utan välpreparerade skidor vinner man inga mästerskap. När säsongen drar igång är det svenska landslaget utrustat med elva vallare och en vallabuss med 800 par skidor. Vi tog ett snack med en person som verkligen kan sina grejer, Urban Nilsson som är vallachef för det svenska skidlandslaget och ansvarig för svenskt glid och fäste. Här ger han sju tips på hur du fixar skidornas valla i vinter.

 1. Vallazoner

  Se till att du har ett par skidor som  är anpassade för dig, med rätt längd, spann och vikt. Märk tydligt ut vallazonerna i samband med köp  i butik.
 2. Fästvalla

  När du fästvallar för kallföre, valla  i minst två steg. Rugga upp ytan ordentligt med  sandpapper för att grundvallan ska sitta kvar på  skidan. Valla därefter med den aktuella fästvallan, baserat på temperatur. 
 3. Klistervalla

  När du vallar klister gör du det i  tre steg: först med grundklister, sedan med universalklister och därefter med det aktuella klistret för dagen. Många försöker ta genvägar för att spara tid, men man ska inte hoppa över något moment.
 4. Glidvalla

  För glidvallning, valla skidan ordentligt när den är ny eller omslipad. Vi vallar i 4-5 lager så att skidan blir riktigt mättad. Därefter vallar vi inför varje träningspass med den aktuella vallan, baserad på temperatur. Du behöver inte valla med de dyraste fluor- och pulvermaterialen på träningspass.
 5. Vallabord

  Valla inte hemma på köksbordet.  Investera istället i ett vallabord, då kommer du att lyckas mycket bättre och dina möbler hemma håller längre.
 6. Ta av skidorna

  Undvik att åka med skidorna på sten. Det enklaste sättet att förstöra en skida är att strunta i att ta av sig skidorna när man korsar en väg eller liknande. Det är helt omöjligt att valla en skida som är förstörd.
 7. Roligare med rätt valla

  Ge vallningen tid och lär dig valla! Gör du det ordentligt kommer du att kunna njuta av ruskigt rolig skidåkning.

Vallningsfria skidor

Om du vill slippa lika mycket trubbel och tankeverksamhet innan du ger dig ut i skidspåret är vallningsfria längdskidor, så kallade skinsskidor, för dig. I vår story om vallningsfria skidor kan du läsa mer om fördelerana och inspireras till att testa på att slippa valla innan du ger dig ut. 

Hur vallar man längdskidor?

I det här klippet visar längdlandslagets vallachef Urban Nilsson hur du gör för att valla dina längdskidor för bra fäste. Följ hans enkla instruktioner för en otrolig upplevelse i spåret!

Bättre skidor och all tänkbar valla

Medan de flesta vasaloppsmotionärer inte ens har tittat på sina skidor sedan målgången i Mora, har de svenska vallarna tillbringat timmar på snö i jakten på det perfekta glidet och fästet. Det är inte säkert att en motionär åker fortare på Kallas skidor, men landslagsåkarnas förutsättningar underlättar utan tvekan i kampen mot målsnöret.

- Det är klart att eliten har tillgång till bättre skidor och all tänkbar valla. Behöver någon av dem nya kallföresskidor ringer vi Fischer som skickar 50 par riktigt bra skidor. Av dem väljer vi kanske ut de sex bästa, säger Urban Nilsson.

Letar efter den optimala vallningen

Vallarna kan lägga hur många timmar som helst för en vallning som gör skidåkarna två sekunder snabbare per kilometer. Det låter kanske lite, men på fem mil i VM är det en evighet.

– Vi letar hela tiden efter nålen i höstacken, den optimala vallningen som förmodligen inte ens finns. En motionär vinner nog mer tid på att lägga de där timmarna på träning istället.

Testa olika valla

Den senaste tiden har vallningen blivit mer strukturerad och professionell. Enligt Urban Nilsson finns det inget hemligt recept på ett lyckat resultat. Det handlar bara om att testa sig fram.

– Inför ett lopp provar vi sex slipningar, sex glidvallor, sex pulver och sex toppningar. Sedan stämmer vi av och diskuterar hur vi ska gå vidare. Men det som sägs i vallabussen stannar i vallabussen, så är det.

På elitsidan tror Urban Nilsson att vi kommer få se fler specialdesignade skidor för långlopp.

– Man kör ju inte ett OS på samma skidor som man kör ett Vasalopp.

Urbans tre tips för bättre glid

 1. Bra skidor
  Du kan aldrig valla ett par dåliga skidor så att de blir bra.
 2. Bra glid kostar
  Pulver och toppning för glid är dyrt, men det ger resultat i spåret.
 3. Ta hjälp
  Om din kunskap kring vallning är bristfällig rekommenderar jag att du lämnar in dina skidor så att en kunnig person får valla dem åt dig.

Valla på Intersport

Köp valla online på intersport.se eller kom in till någon av våra butiker och be om råd och ställ dina frågor om vallning. Passa även på att köpa det du behöver till skidspåret, på Intersport finns allt från skidkläder, mössor och handskar till längdpjäxor och längdskidor. 

 

Andra 'Vintersport' inlägg