Vässa formen på asfalten
Vintersport

Vässa formen på asfalten

Intresset för vintersporter ökar stadigt i Sverige och framför allt är det längdskidåkning som trendar just nu. Är du en av dem som fastnat för sporten men inte kan åka på grund av för lite ...

24 november 2016

Intresset för vintersporter ökar stadigt i Sverige och framför allt är det längdskidåkning som trendar just nu. Är du en av dem som fastnat för sporten men inte kan åka på grund av för lite snö? Då finns andra sätt att vässa formen inför säsongen - rullskidåkning till exempel. 

Matthias Friman är butikschef på Intersport i Skövde. För fyra år sedan stod han på ett par rullskidor för första gången och sedan dess har hans utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt. Från att ha varit totalt slut efter 500 meter till söndagsturer på fem mil. Är du precis som Matthias anmäld till vinterns nio mil långa utmaning första söndagen i mars? Då kommer här tips på hur du kan slipa formen inför loppet med hjälp av rullskidorna.

  • Ta det lugnt och nöt in tekniken istället för att stressa uppför backar. När du väl hittar rytmen får du farten per automatik – och du blir inte heller lika trött.
  • Variera åkstil. En motionär klara inte av att staka ett helt lopp, så glöm inte att växla till diagonalåkning och stakning med frånskjut med jämna mellanrum.
  • Kläm in ett intervallpass i veckan. Det finns en mängd olika varianter beroende på vilka förutsättningar du har. Intervaller hjälper dig att få upp farten och gör att du kan pressa gränserna.
  • Byt ut spetsarna på dina befintliga stavar. Rullskidholkens härdade stål passar bäst på hård terräng. Swix har ett utbytbart system där man enkelt kan skruva av och sätta på nya stavspetsar.
  • Investera i en Elpex-skida med broms. Det är svårt att ploga när det börjar gå snabbt i utförslöpor – att då ha möjlighet att faktiskt kunna bromsa är mycket värt. Satsa också på en bra hjälm samt en reflexväst så att du syns tydligt på vägarna.

Källa: Matthias Friman, butikschef på Intersport Skövde. 

Matthias Friman på rullskidor. Matthias Friman älskar sina långa träningspass på rullskidorna. 

Andra 'Vintersport' inlägg