9 fördelar med cykeldator
Cykelguider

9 fördelar med cykeldator

Du som vill få ut mesta möjliga av din cykelträning har stor nytta av en smart cykeldator – både under och efter träningen, när den viktiga återhämtningen sker.

Cykeldatorn hjälper dig hitta rätt i cyklingen

Du som vill få ut mesta möjliga av din cykelträning har stor nytta av en smart cykeldator – både under och efter träningen, när den viktiga återhämtningen sker. 

Flera fördelar med elektronik

Med hjälp av cykeldatorn kan du planera samt få exakt information om dina träningspass. Vilka funktioner du får beror på vilken cykeldator du väljer. Numera finns en rad olika märken och modeller på marknaden, från en lättanvänd variant för motionären till avancerade satellitstyrda minidatorer för tävlingscyklisten. Vi benar ut nyttan med några av de vanligaste funktionerna.

Köp cykeldator hos oss på intersport under kategorin Cykeltillbehör.

  1. Träningsfeedback

    Alla de olika funktionerna hos en cykeldator ger dig feedback på din träning. Sammantaget får du en tydlig bild av hur din kropp svarar på träningen, du kan jämföra olika pass och se hur du utvecklas som cyklist. Genom kontinuerlig uppföljning av de olika funktionerna kan du sätta personliga mål, definiera dina gränser och planera intensiteten utan att överbelasta kroppen.
  2. Effektmätare

    Funktionen mäter hur hårt du trycker på pedalerna gånger hur fort du trampar. Effekten i watt och ju högre effekt du producerar, desto mer presterar du. Den är ett effektivt verktyg vid intervallträning, tempoträning eller när du vill kunna hålla en jämn ansträngning under ett lopp, till exempel i en lång uppförsbacke. Genom att överföra effektdata från träning och tävling till en anpassad programvara kan du göra detaljerade analyser och få användbar information om styrkor, svagheter och hur du ska anpassa träningen.
  3. Kaloriförbrukning

    Det är helt enkelt vad det låter som, här beräknas antalet kalorier som du förbrukar under ett träningspass baserat på vikt, längd, ålder, kön, maxpuls, intensiteten och hur långt passet är. Det ger dig möjlighet att anpassa dina måltider så att du hela tiden får i dig tillräckligt mycket energi för att orka med din träning.
  4. Återhämtningsstatus

    Om du tränar du ofta, hårt och målmedvetet så vet du att återhämtning är en viktig del av resultaten. Genom att hålla en bra balans mellan träning och vila undviker du att under- eller överträna och får en gynnsam utveckling på sikt. Statusen visar tydligt hur du ska planera din träning för att få en god återhämtning.
  5. GPS och kartor

    De flesta cykeldatorer är i dag utrustade med GPS, en funktion som ger dig aktuell hastighet samt visar distans och rutt. Med en snabb satellitanslutning kan du även ladda ner kartdata under cykelturen. Fördelen är att du får viktig data samtidigt som du vet exakt var du är och aldrig behöver oroa dig för att inte hitta hem.
  6. Barometer

    Med en barometer får du information om aktuell höjd samt stignings- och fallmeter. Det finns även modeller med integrerad VAM, vilket innebär att stigningshastighet uppför visas i realtid.
  7. Pulssensor

    Pulsen är det mest tillförlitliga sättet att kolla formen och planera din träning för att öka kondition och uthållighet. Med pulssensorns hjälp kan du disponera dina krafter bättre och planera både träning och tävling på ett optimalt sätt.
  8. Kadenssensor

    En kadensmätare visar hur många pedalvarv du trampar per minut. Som nybörjarcyklist är det ofta vanligt att man cyklar för långsamt på en för hög växel. Det gör dig snabbt trött i musklerna och cyklingen känns tung. Då kan en kadensmätare hjälpa dig att hålla rätt varvtal och orka mer. Med en lättare växel och högre kadens blir cyklingen effektivare och du orkar både mer och längre sträckor. Riktmärket för en relativt låg kadens är 70 medan 80-85 kan anses som normal och 90-100 som hög kadens.
  9. Hastighetssensor

    Övervakar din hastighet och mäter dessutom antal varv och den totala sträckan. Vissa funktioner visar även lutning uppför/utför i sifferform, så att du kan anpassa din ansträngning utan att få för hög eller låg hastighet. Att hålla en jämn hastighet är inte minst viktigt vid tävling eller när man tränar i grupp för att undvika att man trampar in framförvarande cyklist.

Pulsklocka och cykeldator på Intersport

Om du vill ha en mer allsidig mätare för din träning är en pulsklocka att rekommendera eller att använda som ett komplement till cykeldatorn. I en pulsklocka kan du få mycket av informationen som nämns ovan fast i en klocka runt handleden. Perfekt om du även vill använda den för löpning eller simning eller om du har siktet inställt på ett triathlon. 

Andra 'Cykelguider' inlägg