Storlek på cykel till barn
Cykelguider

Storlek på cykel till barn

Storlekstabell för att välja rätt cykelstorlek till barnen.

4 september 2023

Välja storlek på barncykel

Att hitta rätt cykel till barnen är en fråga vi ofta får. Många frågar om storlek på cykel till en fyraåring till exempel, eller hur stor cykel som passar en sjuåring. När du ska välja cykelstorlek till barnen är det deras kroppslängd du utgår ifrån, inte deras ålder även om det kan ge en viss indikation. Så mät ditt barn och ta därefter en titt på vår storleksguide nedan.

Vill du veta mer om storleken på cykel för vuxna, det hittar du i vår storleksguide

Barncykel storlek

ÅlderLängd cmHjulstorlek tum
3-4 år 90-110 cm 12"
4-6 år 105-120 cm 16"
6-8 år 115-125 cm 20"
7-11 år 125-145 cm 24"
11> 145-160 cm 26"

Mäta storlek på barncykel

Den självklara följdfrågan på detta blir givetvis hur man då mäter en barncykels storlek, vilket är vad vi mäter alla cykelstorlekar i. En jättebra fråga som är högst vesäntlig för att ta reda på rätt storlek. Ofta står det inskrivet någonstans på cykeln hur många tum den är, alltså hur stor dess hjulstorlek är. Står det ingenstans gör du så här för att mäta storlek på barncykeln; Ta fram en tumstock eller annat mätverktyg och mät diametern på hjulet. 

1 tum är lika med ungefär 2,5 centimeter (2,54 centimeter för att vara exakt).

Hjälp med cykeln på Intersport!

Är du osäker på hur du ska mäta ut cykelstorleken är du alltid välkommen in i någon av våra butiker. Vi har hög kompetens när det kommer till cykel och hjälper dig gärna att hitta rätt cykel och rätt storlek till ditt barn. 

Köp inte en för stor cykel

Att storleken är rätt är viktig för barnens utveckling och säkerhet. En för stor cykel som barnen kan växa i under året är inte en bra idé. Det blir svårare för barnen att hålla balansen och tryggheten, som i sin tur påverkas motoriken, kan hämmas.

Så mäter du cykelsadelns höjd till barn

Utgå från ovan tabell för rätt storlek, justera sedan sadeln så att den passar korrekt, sadeln kan justeras allt eftersom barnet växer. För de som vill ha mycket trygghet kan det vara bra att kunna nå ner till marken med båda fötterna när barnet sitter på sadeln, dock blir detta inte så roligt i längden och inte optimalt för den som vill utvecklas och ha bra effekt på tramptagen.

Utgå istället från att kunna nå ner ordentligt med båda fötterna till marken när barnet står över ramen och endast med en fot (och cykeln lätt lutad) när barnet sitter på sadeln. 

Köp cykel enkelt

Om barnens cykel inte passar och ni är ute efter en ny cykel är ni välkomna in till oss. Vi vill göra det enkelt för dig att köpa cykel online och i någon av våra butiker. I våra cykelbutiker kan du dessutom ta del av ett brett utbud av cykelservice och få råd och hjälp av experter på plats. Varmt välkommen in till oss! 

Andra 'Cykelguider' inlägg