1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Välj bästa regnkläderna

Hur hittar en rätt regnställ? Här går vi igenom det viktigaste att tänka på för att hitta de perfekta regnkläderna.

Man och kvinna i regnkläder

Regnjacka och regnbyxor - så hittar du rätt

I Sverige regnar det en hel del. Plötsliga skurar, uppfriskande duggregn och ihållande ösregn. Regnkläder används mycket, kanske varje dag? Att då vara försedd med en riktigt bra regnjacka och regnbyxor känns som en självklarhet. Men vad ska jag tänka på när jag väljer regnkläder? Vad är egentligen vattenpelare, varför ska sömmarna vara tejpade och vad är ett membran? Här går vi igenom det viktigaste att tänka på för att hitta de perfekta regnkläderna för just dig.

Regnställ efter hur de används

Vilka regnkläder du ska välja beror på och hur länge du ska använda dem och för vilket ändamål. Olika regnkläder är nämligen olika vattentäta och har olika andningsförmåga. Dessa två egenskaper krockar ofta något med varandra och ofta har de mest vattentäta plaggen sämre ventilation, andningsförmåga, och tvärt om. Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer regnkläder till barnen.

Välj regnkläder i rätt material

När behöver du då plagg som framför allt är vattentät och när kan det vara bra med regnkläder som dessutom har andningsförmågan? För att enkelt beskriva det så baseras de olika användningsområdena på högre eller lägre aktivitet och i vilken utsträckning du kommer bli varm och svettas. En helt vattentät regnjacka är helt tät och släpper inte in något vatten men släpper heller inte ut någon fukt. I denna typ av regnjacka eller regnbyxa kommer du vid aktivitet bli väldigt varm, fuktig och känna dig instängd. För aktiviteter som cykling eller en promenad där du får upp flåset en aning är det alltså bra att undersöka andningsförmågan på regnplaggen.

När du ska välja material på dina regnkläder ska du alltså utgå ifrån den aktivitetsnivå du kommer ha när kläderna används.

Regnkläder i galon

Regnkläder i PU, till exempel galon, är väldigt vattentåliga då de inte släpper in något vatten alls. Men de släpper inte heller ut någon fukt, vilket gör att ventilationen i tyget är så gott som obefintlig. Du blir då fuktig innanför jackan vilket kan leda till att du börjar frysa.

För att undvika detta kan välja att inte stänga den helt och inte att dra åt för mycket runt ärmarna eller ha ett bra fukttransporterande plagg under. En regnjacka i galon eller liknande är alltså bra om du är på lekplatsen, kollar på en fotbollsmatch eller promenerar till och från bussen i regnet.

Regnställ med membran

För att jackorna ska ha mer ventilerande egenskaper bör de vara i polyester och försedda med någon form av membran, som till exempel Gore Tex eller McKinleys Exodus. Ett membran är utvecklat för att stänga vind och vatten ute och samtidigt släppa ifrån sig fukt från kroppen. Det finns olika membran som skiljer sig åt i vattentäthet och andningsförmåga.

Så när du ska ut i naturen eller cykla till jobbet trots regnet ska du välja ett regnställ i polyester som är försett med ett membran. Då håller du dig torr och i behaglig temperatur. Dessa plagg är ofta även mer följsamma och smidigare än regnkläder i galon och liknande vilket också är bra för aktivitet och rörelse.

Regnkläder

Läs också: Vad är egentligen en skaljacka?

Vattenpelare – ett mått för vattentäthet

När man pratar i vilken utsträckning regnkläder är vattentäta pratar man om hur hög vattenpelare plagget har. Vattenpelare är ett verktyg för att mäta hur mycket vattentryck ett material klarar av innan vattnet tränger igenom. Föreställ dig ett vattenrör täckt med ett tyg i den nedre änden. När du fyller röret med vatten kommer det så småningom att börja sippra genom materialet i botten. Vattentätheten visar höjden på vattenpelaren i röret när vatten bryter igenom, ju högre vattenpelare ett material kan utstå desto mer vattentätt är plagget. Om vattnet är 15 meter högt i röret är tryckhöjden 15 000 mm. Ett plagg som har 2000 mm vattenpelare är inte vattentätt utan benämns som vattenavvisande. En bra riktlinje för vattentäta plagg är 10 000 mm, då har du en jacka som tål regn väl. Jackor med över 20 000 mm i vattenpelare håller vattnet ute under högre tryck (mer regn) och under en längre period.

Tejpade sömmar

Sömtejpning, eller sömtätning, innebär att man applicerar en tunn vattentät tejp med värme. Tejpen täcker de små hålen som skapas av nålen under sömnad, för att förhindra läckage. Utan effektiv sömtätning kommer inte ens det vattentäta tyget av högsta kvalitet att hålla dig torr. Vattentäta utomhuskläder kan kategoriseras som antingen "helt tejpade" eller "kritiskt tejpade". I ett helt tejpat plagg är varje söm täckt med tejp, medan en kritiskt tejpad endast har tejp på högexponerade zoner som nacke, axlar och bröst.

Vattentät dragkedja och detaljer

När du ska köpa regnkläder är det mycket att tänka på, inte nog med att hitta rätt gällande vattentäthet och andningsförmåga. Även små detaljer kan vara avgörande för i vilken utsträckning plagget faktiskt är vattentätt på riktigt.

Ta en titt på dragkedjan så att den är vattentät eller har ett skydd som hindrar vattnet från att ta sig in. Även regnklädernas olika öppningar, i nacke, ärmar, ben och i nederkant, bör vara justerbara för att förhindra läckage.

Fem tips när du köper regnkläder

  1. Tänk på att du ska få plats med en tröja eller tunnare dunjacka under regnjackan om du vill kunna använda den även när det regnar på vintern eller som en bra skidjacka.
  2. Var noga med hur du sköter dina regnkläder och läs tvättråden noga. Ta del av mer information om tvättråd för jackor här och du kan bevara ditt regnställ betydligt längre.
  3. Välj ett regnställ med reflexer eller reflekterande detaljer om du ska använda det när du cyklar eller promenerar när det är mörkt.
  4. Använder du ofta ryggsäck när du använder regnkläderna, t.ex. om du cykelpendlar, är det bra att prova jackan med ryggsäck så inga fickor göms eller att dragkedjor skaver med ryggsäcken på.
  5. Du står sällan bara still när du använder regnkläder, gör då inte det när du provar heller. Böj dig framåt, sitt på huk och lyft på armarna och se till att inte det bland annat inte glipar mellan jacka och byxor.
Regnjacka med flera bra funktioner och detaljer

Vanliga misstag när du väljer regnkläder

Regnkläder på Intersport

Köper du din regnjacka i en sportbutik är det ofta väl genomtänkta plagg i jämförelse med många modekedjor eller liknande. Där kan du dessutom få professionell hjälp att hitta rätt regnkläder för dina behov och användningsområden. Välkommen in till någon av våra butiker runt om i landet eller köp regnbyxor och regnjacka online på intersport.se