1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Så väljer du rätt sport-BH

Undvik de vanligaste misstagen när du köper sport-bh. Vi hjälper dig välja rätt för din byst och träning.

dam som tränar i sport-bh

Att tänka på för att hitta bästa sport-bh

När vi är i rörelse, motionerar och tränar rör brösten på sig. Oavsett storleken på dina bröst och vad du tränar. För att få bra stöd, så att du kan fokusera på din träning och slippa få ont, är en bra sport-bh en förutsättning för att ge allt när du idrottar eller tränar. Det behöver faktiskt inte vara så svårt att välja den bästa sport-bh:n för just dig, din byst och din träning - vi hjälper dig!

Vanligaste misstagen när du köper sport-bh

Många kvinnor upplever att bh:n är det viktigaste plagget bland träningskläderna. Tyvärr visar undersökningar att många kvinnor inte tränar i rätt bh. Vilka är då de vanligaste misstagen och hur gör du för att undvika dem?

Sport-bh utifrån träning - vad behöver du?

Det första steget till att hitta rätt sport-bh är att fundera på vilken typ av träning du utför. Att träna i en sport-bh anpassad för just din aktivitetsform gör träningen så mycket mer bekväm. Vi lovar, du kommer känna skillnad. Precis som du känner skillnaden om du springer i rätt sorts löparskor för din löpform, distans och löpsteg. Om du behöver en till yoga eller löpning är avgörande vid val av bh. Men vad skiljer egentligen en bh med low support mot en med medium eller high support? När ska en använda vad? Vi går igenom så att du enklare kan hitta rätt.

Sport-bh med high support

Vid högintensiv träning krävs mycket stabilt stöd för att minimera bröstens rörelser. Här kan du ibland se flera funktioner som till exempel reglerbara breda axelband, formade kupor och kompressionsmaterial. För den med större bröst kan det vara skönt att ha det stabilare stödet även under medelintensiv träning för att få bra stöd.

När passar en sport-bh med high support?

Sport-bh med medium support

En bh med medium support passar träning med mer puls och lite mindre häftiga rörelser, där du kan behöva stöd men också mycket rörelsefrihet. Har du en större byst kan dessa modeller passa bra även för aktiviteter med lägre intensitet. Här används ofta ett fastare material, den har ofta ett lättare foder, lätt vadderade kupor eller dubbelt tyg framtill som ger extra stöd. Den har oftast bredare axelband och stadig resår nedtill som ger support utan att rucka på rörelsefrihet i din träning.

När passar en sport-bh med medium support?

Sport-bh med low support

En bh eller sport-top med low support passar aktiviteter där du rör dig på ett sätt som inte kräver så mycket stöd. De är ofta framtagna i mjukare material med hög komfort och med god rörelsefrihet vilket också gör de sköna att använda i vardagen.

När passar en sport-bh med low support?

Hitta rätt storlek på bh

När du har bestämt vilket typ av stöd du behöver under träningspasset är det dags att hitta din storlek. En sport-bh ska sitta åt, och vara mycket tightare än din vanliga bh. Den ska vara stabil men samtidigt följsam och aldrig begränsa din rörlighet. Det är vanligt att kvinnor köper en bh som inte sitter tillräckligt tight runt om, tänk på att att det mesta av stödet ska komma från omkretsen.

Ett bra tips är att testa dig fram i provrummet eller hemma när du väljer sport-bh. Prova många olika modeller och utför det du ska använda bh:n till, spring med höga knän, böj dig framåt och i sidled med överdrift och testa att hoppa, göra en armhävning eller planka.

Storlekar kan skilja mellan olika varumärken, under varje produkt kan du se storleksguider för just den bh du tittar på. 

Mäta kupa till sport-bh

En del tycker om att träna i en bh med kupa, då finns det ett par extra saker att tänka på för att välja rätt storlek. Bröstet ska ges plats i kupan utan att tryckas ut mot armhålan och heller inte pressas mot bröstkorgen och plattas till.

  1. Omkretsen – mäts precis under bysten och se till att måttbandet är ordentligt spänt, avrunda till närmaste heltal.
  2. Kupstorleken – mäts där bysten är som störst, dra inte måttbandet för tight och avrunda till närmaste heltal. Även här kan det skilja sig något mellan olika varumärken, så att kolla deras unika storleksguider är att föredra.

Sport-bh för större bröst och mindre bröst

Olika bröst kräver olika support men alltid en optimal passform. Du ska välja utifrån vilken storlek du har på dina bröst, en person med stor byst behöver mer stöd i sin sport-BH för att hålla dem på plats vid träning, medans en person med mindre bröst inte behöver samma support för att få fullt stöd. Har du svårt att hitta en bh som passar alla mått kring din byst finns flera modeller med justerbara element, till exempel justerbara axelband, uttagbara kupor eller vaddering och knäppning bak med olika steg. Vissa bh:ar kan även väljas med samma mått som en vanlig bh, med mått runt om i kombination med kupstorlek.

Faktorer som påverkar stödet

Vad som påverkar supporten i tränings-bh:ar finns det egentligen inget kort svar på, det är flera faktorer som spelar in. Casall är ett av flera varumärken på Intersport som lagt mycket fokus på just sport-bh och de har flera modeller som vunnit priser i flera tester och blivit utsedda till bäst i test. De lyfter bland annat nedan punkter som faktorer som påverkar en bh:s support:

När behöver jag byta bh?

Tänk på att brösten och kroppen förändras allt eftersom och bh:n behöver då bytas ut. Du kanske går upp eller ner i vikt, brösten förändras vid en graviditet och om du ammar, men även med åldern när ligamentet som brösten är uppbyggda av tänjs. En sliten bh bör också bytas ut! När materialet tänjts ut ger den inte det stöd som krävs och det är dags att köpa en ny.

Rätt material och rörelsefrihet

Alla sport-bh:ar i vårt sortiment som är tänkta för träning i någon form är gjorda av funktionsmaterial med fukttransport för att hålla dig torr och sval under träningen. Men materialet och fukttransporten kan skilja sig åt beroende på vilken typ av träning bh:n är anpassad för, då det krävs olika mycket fuktavvisning beroende på intensitet och hur mycket du svettas. En bh för löpning har till exempel betydligt med fukttransport än en bh för yoga och är därför ofta gjord i annat material.

Snygg tränings-bh

Tidigare har sport-bh:n endast varit ett funktionellt plagg som ofta gömts bakom träningströjor, t-shirts och linnen. Inom området för sport-bh har utvecklingen gått undan, både när det gäller material, modeller och design. Allt från modeller med bygel, knäppning fram och push-up med mera. De finns kvalitativa funktionsmaterial då de sitter nära kroppen och bör transportera fukt bra.

Även designen har blivit allt mer eftertraktad och både färger, mönster och synliga logotyper och idag är sporttoppen en stark modemarkör och är lika viktig som de andra träningskläderna. Att ta upp färger från skon i bh:n, endast ha en tunnare träningstopp över eller ha vissa partier öppna för att t.ex. i ryggen helt synliggöra sporttoppen kan vara väldigt fint. Det är heller inte ovanligt att träna iklädd enbart sport-bh till ett par träningstights eller shorts, både svalt och snyggt.

För att hitta rätt tights för din träning, se vår guide Så väljer du tights.

Välj rätt bh hos oss!

Löprundan när benen springer som av sig själva, gympasset när du kan lasta på mer och mer eller yogapasset när positionerna sitter och balansen är där. Då kan inget stoppa dig mentalt. Se till att ha rätt sport-bh för din aktivitet, så du kan känna dig bekväm och fokusera ännu mer på din träning. Vi på Intersport har flera varianter, allt för att du ska hitta den bästa bh:n för dig och din träning. Är du minsta osäker så är vårt bästa tips att ta hjälp av någon av experterna i butik. De sitter på stor kunskap och kan enkelt hjälpa dig att välja rätt sport-bh till din typ av träning.