10 frågor till f.d. landslagsläkaren Leif Swärd
Fotbollsguider

10 frågor till f.d. landslagsläkaren Leif Swärd

Landslagsläkaren svarar snabbt på hur man minskar skaderisken.

F.d. landslagsläkaren om skador och sätt att minska risken för att drabbas

Inför stora mästerskap, matcher eller en helt vanlig träning finns risken för skador för fotbollsspelare. Det är trist att vara skadad och inte kunna göra det man älskar. Det gör ont, hindrar en från att spela och i värsta fall kan det innebära att man inte kan spela fotboll mer. Sjukvården är bra på att behandla idrottskador men det finns också mycket som du som fotbollsspelare kan göra för att minska risken för att bli skadad.

1. Vad är bästa sättet för att slippa skador?

- Att träna teknik är ett sätt som fungerar och definitivt minska skaderisken. Det ökar inte enbart chanserna att glänsa på plan utan minskar också risken för skador

2. På vilket sätt minskar risken för skador genom teknikträning?

- Det gör att man blir smidigare och bättre på att förutse vad som kommer att hända, så att man kan undvika farliga situationer. Det minskar också risken för överbelastningsskador, dessutom är det ju roligt, säger han.

3. Har du något extra knep?

- Det enklaste är kanske att undvika fult spel. Det gör fotbollen både roligare och hälsosammare. Fult spel ligger bakom 30 procent av skadorna och värst drabbas faktiskt den som spelar fult själv. Sedan ska man även försöka undvika att spela på dåliga planer, men det kan förstås vara svårt att styra över själv.

4. Vilka drabbas mest av skadorna?

- De som drabbas mest av skador är pojkar i åldern 14 till 16 år och cirka 14-åriga flickor. Det är relativt tydligt att detta är en mycket känslig ålder.

5. Finns det en naturlig förklaring till det?

- Det är ofta i den åldern som man befinner sig i en tillväxtspurt, vilket gör att man är mer känslig än annars. De så kallade tillväxtzonerna på skelettet är extra känsliga för belastning då. Därför ska man under den tiden undvika att träna med för tung belastning. Det kan leda till skador längre fram.

6. Vilka är de vanligaste fotobllsskadorna du stöter på?

- Vrickade fötter, problem med korsband och muskelbristningar. Och det är nästan bara benen man skadar som fotbollspelare. Knän är för många fotbollspelare ett gissel, men nu finns bra övningar och träningsprogram som minskar risken för knäskador. Det finns studier som visar att de flesta skadorna sker under den sista kvarten på varje halvlek. Muskelbristningar i till exempel låret är också något som det är lätt att få när man är trött i slutet på matchen. 

7. Vad kan man göra för at tminska risken för dessa skador?

- För att minska risken för muskelbristningar är det viktigt att vara vältränad så att man orkar 90 minuter. Blir man trött är det lätt hänt att man gör ett felbeslut och så är skadan framme. Därför är det också viktigt att tänka på vad man äter och dricker så att man har energi för hela matchen.

8. Tar fotbollsspelare generellt bra hand om sina kroppar?

- Spelarna i landslaget har fotboll som sitt jobb och har väldigt bra koll på sina kroppar. De har också tillgång till den bästa medicinska kompetensen på området. Så är det förstås inte för alla spelare i vårt land. Strax ska jag iväg till ett möte med svenska fotbollsläkare, exempel på ett bra tillfälle där många kan ta del av varandras kunskaper.

9. Skador som drabbar huvudet snarare än kroppen, vilken kunskap finns det där?

- På senare tid har man börjat prata mer om skallskador, vilket är bra. Det är viktigt att se hur vi kan undvika att de sker, men också att vi får kunskap om hur vi tar hand om spelarna när det händer. Här har vi inom fotbollen lärt mycket av hockeyn. En hockeyläkare har tagit fram något som heter ”hjärntrappa”, en modell som man bara har att följa om någon får en smäll på huvudet.

10. Vad är det bästa med fotbollen?

- Ur ett hälsoperpektiv är de possitiva effekterna nästan oräknerliga!

Allt för nästa fotbollsträning

Fotboll är världens största sport och för många det bästa som finns. Det är kul, socialt och rena medicinen. För även om det också är den sport där flest skadar sig så är de positiva hälsoeffekterna otroligt mycket större än de negativa i form av skador. Behöver du utrustning, fotbollsskor eller annat för ditt fotbollsspel har vi det du behöver på intersport, online eller i någon av våra butiker.

Andra 'Fotbollsguider' inlägg